Μετάλλαξη Αρκτούρος: Τα συμπτώματα

Η μετάλλαξη ΧΒΒ.1.16 (γνωστή και ως Αρκτούρος) του κορονοϊού κάνει την εμφάνισή της σε ακόμα περισσότερες χώρες, με τα κρούσματά του να αυξάνονται αργά αλλά σταθερά.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Αρκτούρος βρίσκεται πλέον σε 40 χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, όπου τα πρώτα θετικά κρούσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Στις 40 χώρες όπου έχει εδραιωθεί, ευθύνεται πλέον για το 5,7% των θετικών κρουσμάτων κατά μέσον όρο, όταν πριν από ένα μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2%.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Αρκτούρος είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός από την άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για την υποπαραλλαγή Κράκεν ή XBB.1.5, που είναι η επικρατούσα και στην χώρα μας.

Το γεγονός αυτό κάνει τους ειδικούς να προβλέπουν πως κάποια στιγμή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ο Αρκτούρος θα έχει πάρει τη θέση της Κράκεν.

Μετάλλαξη Αρκτούρος: Τα ύποπτα συμπτώματα

Με τόσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, όμως, πως μπορεί να υποψιαστεί κάποιος αν νοσεί από την νέα;  Επιστήμονες από την Ινδία δημοσίευσαν προσφάτως δεδομένα για τα συμπτώματα που εκδηλώνουν ενήλικες και παιδιά.

Όπως αναφέρουν, στους ενήλικες το πιο συχνό σύμπτωμα που προκαλεί ο Αρκτούρος είναι ο  πυρετός. Τον εκδηλώνει το 67% των ασθενών. Το 42% των ασθενών εξ άλλου έχουν βήχα και το 34% συνάχι.

Ο πυρετός είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα και στα παιδιά, αλλά κατά κανόνα είναι χαμηλός προς μέτριος (37,7 έως 38,8 βαθμούς Κελσίου). Περισσότερα από επτά στα δέκα παιδιά έχουν συνάχι και έξι στα δέκα βήχα. Εκείνο όμως που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι στο 41% των περιπτώσεων παρατηρείται επιπεφυκίτιδα. Αυτή εκδηλώνεται με κοκκίνισμα και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια.

Με την παραλλαγή Κράκεν, τα πιο συχνά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι:

  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
  • Συνάχι