Πολύποδες: Στον τράχηλο και το ενδομήτριο – Συμπτώματα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Οι πολύποδες είναι μικρές προσεκβολές που εντοπίζονται είτε στη μήτρα και προβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της είτε στο τοίχωμα του τραχήλου και προβάλλουν στο κανάλι του. Το μέγεθος τους ποικίλλει από πολύ μικρό σαν φακή μέχρι αρκετά μεγάλο. Η σύσταση του είναι διαφορετική από εκείνη των ινομυωμάτων, μιας και δεν αποτελούνται από ιστό που μοιάζει με το τοίχωμα της μήτρας ,αλλά από κύτταρα και αδένες που περισσότερο θυμίζουν το ενδομήτριο.

Πολύποδες: Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούν;

Η συμπτωματολογία των πολυπόδων εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση τους. Πολλές φορές είναι τελείως ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο.

Οι σχετικά μεγάλοι πολύποδες που προβάλλουν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, ή και άσχετα από αυτήν, σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου.

Μικρότεροι πολύποδες, και ιδίως αυτοί του τραχήλου, συνήθως προκαλούν μια μικρή απώλεια αίματος υπό την μορφή κηλίδων που λερώνουν το εσώρουχο. Αν μάλιστα ο πολύποδας προεξέχει από το τραχηλικό στόμιο στον κόλπο, οι κηλίδες αυτές αίματος μπορεί να εμφανίζονται μετά τη σεξουαλική επαφή.

Πολύποδες: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Οι πολύποδες μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία στη γυναικολογική εξέταση αν προβάλουν από το τραχηλικό στόμιο ή να φανούν κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο της μήτρας σαν μόρφωμα μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι καλό να γίνεται κατά την 7η με 10η μέρα του κύκλου όπου το ενδομήτριο δεν είναι πεπαχυσμένο και δίνει καλύτερη υπερηχογραφική εικόνα.

Η οριστική διάγνωση γίνεται με την αφαίρεση τους με διαγνωστική απόξεση(απόξεση του ενδομητρίου) και την ιστολογική εξέταση των ξεσμάτων , ενώ η υστεροσκόπηση δίνει χαρακτηριστική εικόνα και συντελεί στον ασφαλέστερο εντοπισμό και στην αφαίρεση τους.

Πολύποδες: Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν σε μία γυναίκα διαγνωσθεί ένας πολύποδας που κατά τη γυναικολογική εξέταση προβάλλει από το στόμιο του τραχήλου ή υπάρχει η υπόνοια από το ιστορικό και το υπερηχογράφημα ενός ενδομητρικού πολύποδα, επιβάλλεται η αφαίρεση του. Ο παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης είναι η απόξεση της μήτρας ,κατά την οποία εισάγουμε ειδικά ξέστρα μέσα στην κοιλότητα της και με συγκεκριμένες κινήσεις προσπαθούμε να παρασύρουμε και να αποκολλήσουμε τον πολύποδα.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η τεχνική της υστεροσκόπησης , κατά την οποία γεμίζουμε την κοιλότητα της μήτρας με υγρό και εισάγουμε μέσω του τραχήλου μια λεπτή κάμερα έτσι ώστε να βλέπουμε σε οθόνη όλο το εσωτερικό της μήτρας. Μόλις εντοπιστεί ο πολύποδας χρησιμοποιούμε ειδικά μικροσκοπικά ψαλιδάκια και τον κόβουμε με ακρίβεια από την βάση του.