Πονόδοντος: 9 φυσικές λύσεις για να ανακουφιστείτε

Ο πονόδοντος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές, μπορεί να εντοπίζεται σε ένα δόντι μόνο ή σε ολόκληρη τη γνάθο, μπορεί να προκληθεί είτε από ένα θερμικό ερέθισμα, είτε κατά τη διάρκεια της μάσησης. Οι κυριότεροι τύποι πονόδοντου είναι ο οξύς και ο συνεχής.

Ο οξύς πόνος είναι συνήθως μικρής διάρκειας και προκαλείται αμέσως μετά από συγκεκριμένο ερέθισμα. Ο οξύς πόνος μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή πονόδοντο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ο συνεχής πονόδοντος είναι συχνά ενδεικτικός σοβαρότερου οδοντικού προβλήματος συγκριτικά με τον οξύ, και συνήθως σημαίνει πρόβλημα ενδοδοντικής φύσεως.

Πονόδοντος: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με φυσικούς τρόπους

  1. Σκόρδο: Περιέχει αλισίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν πονόδοντο. Απλά φτιάξτε μια πάστα από λιωμένο σκόρδο και τοποθετήστε μια ποσότητα στο δόντι που πονάει.
  2. Αλατόνερο: Είναι φυσικό απολυμαντικό που μειώνει τη φλεγμονή στα δόντια και τα ούλα και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια που ευθύνονται για την τερηδόνα και τις τρύπες στα δόντια. Προσθέστε αλάτι σε χλιαρό νερό, ανακατέψτε και κάντε γαργάρες για 1-2 λεπτά.
  3. Αιθέρια έλαια: Είναι αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Ρίξτε 1-2 σταγόνες στα δάχτυλά σας και κάντε μασάζ στο σημείο του πόνου.
  4. Αλόη: Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες χάρη στις οποίες σκοτώνει τα μικρόβια και προστατεύει τα δόντια, γι’ αυτό αποτελεί καλή λύση για τον πονόδοντο. Απλά τοποθετήστε λίγο τζελ αλόης στο επώδυνο σημείο στο στόμα σας.
  5. Σακουλάκια τσαγιού: Οι τανίνες, οι χημικές ουσίες με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει το τσάι, μειώνουν τον πόνο στα ούλα, επειδή σκοτώνουν τα βακτήρια στο στόμα. Ετοιμάστε το τσάι όπως συνήθως και τοποθετήστε το σακουλάκι στο σημείο που πονάτε επί πέντε λεπτά.
  6. Τζίντζερ και πιπέρι καγιέν: Ανακατέψτε μισή κουταλιά τζίντζερ και μισή κουταλιά με πιπέρι καγιέν, με τόσο νερό, ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα. Βάλτε λίγο βαμβάκι στην κρέμα και εφαρμόστε το πάνω στο δόντι, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα ούλα και τη γλώσσα.
  7. Μέντα: Ρίξτε 5-6 αποξηραμένα φύλλα μέντας σε μια κούπα βραστό νερό και αφήστε τα εκεί για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει το ρόφημα, κάντε με αυτό μπουκώματα. Η μέντα έχει αναισθητικές ιδιότητες.
  8. Πάγος: Τυλίξτε ένα μικρό παγάκι με μια πλαστική σακουλίτσα ή ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα και βάλτε το πάνω στο δόντι που σας ενοχλεί για περίπου 15 λεπτά, ώστε να μουδιάσουν τα νεύρα και να υποχωρήσει ο πόνος. Μπορείτε να βάλετε την αυτοσχέδια παγοκύστη εξωτερικά, στο μάγουλό σας.
  9. Έλαιο γαρίφαλου: Η ευγενόλη που περιέχεται στο γαρίφαλο είναι φυσικό αναισθητικό. Προσοχή, όμως δεν πρέπει να ρίξετε γαρυφαλέλαιο απευθείας στην πληγή ή το πονεμένο δόντι. Σε λίγο βαμβάκι, ρίξτε μερικές σταγόνες από το λάδι και τοποθετήστε το πάνω στο δόντι, μέχρι ο πόνος να υποχωρήσει. Μπορείτε επίσης να μασήσετε ένα γαρίφαλο (από τα μπαχαρικά) , ώστε να απελευθερώσει τους χυμούς και διατηρήστε το στο στόμα, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.