Γόνιμες Ημέρες και Ωορρηξία: Πώς να τις υπολογίσετε – Ενδείξεις και Συμπτώματα

Οι γόνιμες μέρες μίας γυναίκας είναι οι μέρες κοντά στην ωορρηξία. Οι ημέρες αυτές είναι στην μέση του κύκλου, δηλαδή κοντά στην 14η ημέρα για μια γυναίκα με σταθερό κύκλο, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδιά, πρέπει να υπολογιστούν οι γόνιμες μέρες της γυναίκας έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύλληψη.

Αν ο κύκλος της έμμηνης ρύσης δεν είναι σταθερός είναι πιο δύσκολο να εντοπίσει το ζευγάρι την ωορρηξία – το μόνο βέβαιο είναι πως συμβαίνει 14 μέρες πριν εμφανιστεί η επόμενη περίοδος στη γυναίκα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο αξιόπιστοι τρόποι για να εντοπίσει το ζευγάρι την ωορρηξία, ανεξάρτητα από τις ημέρες που διαρκεί και τη σταθερότητα του κύκλου της γυναίκας.

Η θερμοκρασία

Μια γυναίκα μπορεί να εντοπίσει τις γόνιμες μέρες της παίρνοντας καθημερινά, την ίδια ώρα, τη θερμοκρασία της και σημειώνοντάς την. Στις περισσότερες γυναίκες, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μερικά δέκατα αμέσως μετά την ωορρηξία –φτάνει γύρω στο 37,2- και παραμένει στο επίπεδο αυτό μέχρι λίγο πριν την περίοδο. Δεδομένου ότι το ωάριο ζει για περίπου 24 ώρες, υπάρχει σε αυτή τη φάση ένα παράθυρο γονιμότητας 24-36 ωρών.

Ωορρηξία και Συμπτώματα

Η ωορρηξία συμβαίνει, όταν ένα ωάριο, που είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί, απελευθερώνεται από την ωοθήκη και εισέρχεται στη σάλπιγγα. Αυτό συνήθως προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα σε πολλές γυναίκες:

  • Ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά στο σημείο που είναι οι ωοθήκες.
  • Πρησμένο στήθος και ευαισθησία στις θηλές.
  • Αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, τις ημέρες της ωορρηξίας, που προκαλούν κατακράτηση υγρών ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος
  • Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων διαφόρων χρωμάτων (καφετί, ροζ, λευκό)
  • Αυξημένη ερωτική διάθεση

Ημερολόγια περιόδου

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές, που καταγράφουν την περίοδο της γυναίκας και υπολογίζουν τον κύκλο της, εκτιμώντας ποιες είναι οι γόνιμες μέρες, πότε αναμένεται η επόμενη περίοδος, πόσες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, κλπ.

Ειδικά στικ από το φαρμακείο

Μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση βρίσκουν τις γόνιμες μέρες μετρώντας την ποσότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα της γυναίκας, της ορμόνης που προκαλεί την ωορρηξία.