Ο πόνος στο στομάχι ή κοινώς στομαχόπονος, ταλανίζει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων σε καθημερινή βάση και ανήκει στην κατηγορία των πιο συχνών συμπτωμάτων. Παρακάτω θα διάβασετε βασικά αίτια, για τα οποία μπορεί να αισθάνεστε ενοχλήσει στο στομάχι, αλλά και συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Πόνος στο στομάχι: Αίτια, που οδηγούν στην εμφάνιση του
- Δυσανεξία στην λακτόζη ή στη γλουτένη: Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσανεξία στην λακτόζη και στη γλουτένη, ουσίες που βρίσκονται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αντίστοιχα. Αρκεί ένα τεστ για να εξακριβώσει αν όντως έχετε δυσανεξία στις ουσίες αυτές.
- Τροφική δηλητηρίαση: Μια άλλη ιδιαίτερα συνηθισμένη αιτία στομαχόπονου είναι και η τροφική δηλητηρίαση. Η κατανάλωση τροφίμων (κυρίως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, οπότε και είναι πιο πιθανή η αλλοίωσή τους) που έχουν αναπτύξει βακτήρια και μικροοργανισμούς, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
- Άγχος – Στρες – Κατάθλιψη: Και οι τρεις αυτοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση έντονων πόνων στη κοιλιακή χώρα, καθώς και για την απρόσμενη απώλεια βάρους αλλά και όρεξης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή, ενω θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε καλύτερα το άγχος σας.
- Η υπερκατανάλωση τσιχλών: Η συνήθεια να μασάτε πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορεί να ευθύνεται στην εκδήλωση συχνών πόνων στο στομάχι. Και αυτό γιατί η ουσία σορβιτόλη, που βρίσκεται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, προκαλεί -εκτός του πόνου- απότομη απώλεια βάρους και διάρροια.
- Σκωληκοειδίτιδα: Ο οξύς και ξαφνικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από την σκωληκοειδίτιδαπολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και ως έντονος στομαχόπονος. Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση αυτή πραγματικά σώζει ζωές, καθώς μια σκωληκοειδίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα.
- Παρενέργειες φαρμάκων: Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε ο πόνος στο στομάχι μπορεί να είναι μια παρενέργεια από τα σκευάσματα που σας χορήγησε ο θεράπων ιατρός σας. Κυρίως τα αναλγητικά, ή αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη, καθώς και όσα εμποδίζουν την οστεοπόρωση, έχουν την τάση να προκαλούν πρήξιμο και ενδεχομένως πόνο στο στομάχι.
- Έλκος: Οι ασθενείς που πάσχουν από στομαχικό έλκος είναι δυστυχώς συνηθισμένοι σε πόνους στο στομάχι κυρίως μετά από γεύματα. Μόνη λύση που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η προσεγμένη (χωρίς πολλά μπαχαρικά και αλάτι) διατροφή.
- Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση εκτός από την υπογονιμότητα που προκαλεί, εύθυνεται και για τον πόνο στο στομάχι της γυναίκας. Η λύση βρίσκεται στο χειρουργικό νυστέρι ή στην φαρμακευτική αγωγή.
- Φλεγμονώδεις εντερικές ασθένειες: Οι ασθένειες αυτές μπορεί να εμφανισθούν τόσο στο παχύ, όσο και στο λεπτό έντερο και να έχουν άσχημη εξέλιξη. Έντονοι πόνοι, διάρροια και ακατάσχετη αιμορραγία πρέπει να σας κινητοποιήσουν για να δράσετε αμέσως.
- Καρκίνος: Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ενδεχόμενο, όμως σπανίως ο πόνος στο στομάχι μπορεί να υποδηλώνει και κάποια μορφή καρκίνου στο συκώτι, στο στομάχι, ή στις ωοθήκες και -δυστυχώς- καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Μαζί με τον έντονο πόνο, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, έμετοι και αλλαγή στις ώρες και ποσότητες των εκκενώσεων.
- Παράσιτα: Σίγουρα το τελευταίο που θα περιμένατε να ακούσετε από το γιατρό μετά από μια εξέταση είναι πως το στομάχι σας πονάει επειδή υποφέρετε από… παράσιτα! Υπάρχουν εκατοντάδες είδη παρασίτων αλλά τα πιο κοινά μπορεί να τα «κολλήσετε» από κολύμπι σε λίμνη, ή πισίνα, ή από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Άλλα είδη παρασίτων μπορεί να σας… επισκεφθούν λόγω μισοψημένου ή μολυσμένου φαγητού.
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αν και χαρακτηρίζεται «αθώο», εντούτοις παρατηρείται στο 20% των ενηλίκων. Οφείλεται σε διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα και πρέπει να ελέγχεται άμεσα από γαστρεντερολόγο, καθώς μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή οργανική νόσο. Ενοχλήσεις στο έντερο που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό και κοιλιακό άλγος απαιτούν ιατρική περίθαλψη.
Πόνος στο στομάχι: Φυσικοί τρόποι να τον αντιμετωπίσετε
- Τζίντζερ: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση πεπτικών ενοχλήσεων όπως ο στομαχόπονος, η ναυτία και η τάση για εμετό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε τριμμένο σε smoothies, μαζί με δημητριακά, στο φαγητό ή ως αφέψημα.
- Χαμομήλι: Είναι αποτελεσματικό ενάντια στον στομαχόπονο, το φούσκωμα, τη δυσπεψία, τη διάρροια, τη ναυτία, αλλά και την τάση για εμετό. Μπορείτε να το απολαύσετε ως αφέψημα, ωστόσο είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος.
- Μέντα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στομαχόπονος μπορεί να αποδοθεί στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού που προκαλεί επίσης φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μέντα είναι εξαιρετικά βοηθητική για τη διαχείρισή του, είτε σε μορφή αφεψήματος είτε σε μορφή κάψουλας.
- Γλυκόριζα: Η γλυκόριζα είναι ένα δημοφιλές «γιατροσόφι» για τη δυσπεψία, ενώ μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του επίπονου έλκους στο στομάχι. Παραδοσιακά, η ρίζα καταναλώνεται στη φυσική της μορφή, ωστόσο πλέον είναι διαθέσιμη και σε μορφή συμπληρώματος.
- Λιναρόσπορος: Ο μικρός σπόρος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φυτικές ίνες και συμβάλλει στην υγεία του γαστρεντερικού, ενώ μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα και τον πόνο στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς.
- Παπάγια: Το τροπικό φρούτο βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας χάρη στην παπαΐνη που περιέχει, ένα ισχυρό ένζυμο που διευκολύνει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών ώστε να είναι πιο εύπεπτες.
- Μήλο: Τόσο η σάρκα όσο και η φλούδα του μήλου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πεκτίνη, ένα είδος φυτικών ινών που επιταχύνει την ανάρρωση από τη διάρροια, ιδίως όταν αυτή προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση ή ίωση.
- Κεφίρ: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο στομαχόπονος οφείλεται σε διαταραχή της μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού συστήματος. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, δηλαδή «καλά» βακτήρια που αποκαθιστούν την ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων και εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.