Πόνος στον αγκώνα – Τι είναι η επικονδυλίτιδα

Η άρθρωση του αγκώνα – λόγω θέσης και χρήσης – είναι εκτεθειμένη σε κακώσεις, φλεγμονές, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες και διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως ο λεγόμενος «αγκώνας του τένις» (επικονδυλίτιδα), ή ακόμη και κατάγματα, που δεν είναι καθόλου σπάνια, με συνέπειες συνήθως μακροχρόνιες στην αποκατάσταση, επειδή τα οστά που σπάνε είναι ακριβώς στην άρθρωση.

Από τις πιο συχνές παθήσεις του αγκώνα είναι η επικονδυλίτιδα ή ο «αγκώνας του τένις. Πήρε το όνομά της επειδή εμφανίζεται συχνά σε παίχτες του τένις. Φυσικά δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος τενίστας για να το υποστεί.

Υδραυλικοί, μάγειρες, οδηγοί, νοικοκυρές, καθώς και όσοι κάνουν πολλά ερασιτεχνικά μαστορέματα που απαιτούν στροφικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή σηκώνουν διάφορα αντικείμενα τα οποία συνδυάζουν στροφή και έλξη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν επικονδυλίτιδα. Η επιδημιολογία είναι ξεκάθαρη:

 • Συνήθως επηρεάζει ενήλικες μέσης ηλικίας 40-60 ετών.
 • Προσβάλλει πιο πολύ τους άνδρες από τις γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1.
 • 10-50% των παικτών τένις υποφέρει από επικονδυλίτιδα.
 • 1-3% του πληθυσμού πάσχει από επικονδυλίτιδα.
 • Περίπου το 30% των εργαζόμενων θα την υποστεί.
 • Λιγότερο από 5% των περιπτώσεων είναι συνδεδεμένο με το τένις.
 • Λιγότερο από 10% αυτών χρήζει χειρουργικής επέμβασης.

Μια χειραψία μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη επικονδυλίτιδας

Ο πόνος εκδηλώνεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, πονάει με την ψηλάφηση και μπορεί να πηγαίνει προς το χέρι ή προς τον ώμο. Ο πιο εύκολος τρόπος να υποψιαστούμε την επικονδυλίτιδα είναι η χειραψία, που, όσο πιο θερμή, πιο σφικτή και πιο εγκάρδια είναι, τόσο πιο ισχυρός είναι και ο πόνος στον αγκώνα. Άλλοι τρόποι εκδήλωσης του προβλήματος μπορεί να είναι το σήκωμα ή μεταφορά αντικειμένων (τραπέζι, καρέκλα, σακούλες) ή το σερβίρισμα νερού ή κρασιού με κανάτα κτλ.

 Ξεκουράστε τον αγκώνα σας

Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Αν, λοιπόν, γνωρίζετε την αιτία πρόκλησης του προβλήματος (πόνος σε κινήσεις στην εργασία ή στα αθλήματα), διακόψτε για λίγο διάστημα τις κινήσεις αυτές και βρείτε άλλες, που θα αποφορτίσουν τον αγκώνα. Μερικές φορές, λόγω του έντονου πόνου, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπικές ενέσεις, με μικρή δόση κορτιζόνης και ξυλοκαϊνης. Σε πολύ βαριές καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί επέμβαση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο συχνό.

Απλά “tips” για την επικονδυλίτιδα

 • Εφαρμόστε έναν καλό επίδεσμο (αγκωνίδα. Φροντίστε να αναπαύεστε και να κάνετε ειδικές ασκήσεις και κινήσεις για την πρόληψη της δυσκαμψίας.
 • Στην οξεία φάση μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός αντιφλεγμονώδη και αναλγητική αγωγή, περίδεση, ανάπαυση.
 • Στην χρόνια φάση, δηλαδή μετά από 3-5 μέρες από την εμφάνιση του προβλήματος, η φυσικοθεραπευτική αγωγή θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση του σημείου που πάσχει, με τη χρήση λέιζερ, υπερήχων, ρευμάτων αναλγησίας, ειδικές μαλάξεις και τεχνικές κινητοποίησης.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα: Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις

 • Ξεκούραση: Σε πρώτη φάση είναι πολύ σημαντική η ξεκούραση του χεριού και η αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω φόρτισης με τον ίδιο μηχανισμό και τρόπο που προκάλεσαν τα συμπτώματα.
 • Στους τενίστες ειδικά, απαιτείται συχνά η αλλαγή του τρόπου λαβής της ρακέτας καθώς επίσης και η προσωρινή αλλαγή του μοντέλου προπόνησης, έτσι ώστε να μεταβληθεί ο τρόπος καταπόνησης του χεριού.
 • Φάρμακα: Σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της πάθησης κατέχει η χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως επίσης και τα εξειδικευμένα προγράμματα φυσιοθεραπείας, με ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών, σε συνδυασμό με θεραπευτικό υπέρηχο. Η ανάπαυση και η λήψη παυσίπονων συχνά οδηγεί συχνά σε ύφεση του πόνου.  Στην αρχική φάση της θεραπείας του αγκώνα του τενίστα,  απαιτείται άμεση διακοπή της δραστηριότητας, που προκαλεί τα συμπτώματα. Ταυτόχρονα ενδείκνυται η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για περιορισμένο χρονικό διάστημα  και η έναρξη φυσιοθεραπείας.
 • Η χρησιμοποίηση ενός ειδικού νάρθηκα για την έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι παρατηρούν ύφεση των συμπτωμάτων, υπάρχουν όμως και άλλοι στους οποίους ο πόνος επιδεινώνεται.
 • Χειρουργείο: Αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, είτε με ενδοσκοπικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είτε με τις κλασικές ανοικτές τεχνικές. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι εξαιρετικά και οδηγούν σε οριστική λύση του προβλήματος.
 • Φυσικοθεραπεία: Η σωστή και έγκαιρη φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί κλειδί στην αντιμετώπιση της πάθησης. Επί επιμονής των συμπτωμάτων μπορεί να χορηγηθεί και ένεση κορτιζόνης τοπικά.
 • Η θεραπεία που αποτελεί τομή στην αντιμετώπιση του αγκώνα του τενίστα είναι η έγχυση βιολογικών παραγόντων (PRP). Η χορήγηση 2-3 ενέσεων PRP τοπικά οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ύφεση των συμπτωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θεραπεία της επικονδυλίτιδας του αγκώνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, μέχρι ο ασθενής να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων.