Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τη σεξουαλικότητα των ανδρών

Ο κορονοϊός επηρεάζει την υγεία, τη ζωή και τις συνήθειες όλων των ανθρώπων του πλανήτη εδώ και δύο χρόνια.

Έχει αποδειχθεί ότι ο περιορισμός και ο εγκλωβισμός δημιουργούν σοβαρά ψυχικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ανεπηρέαστη από την κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να μείνει η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η πανδημία επιδρά αρνητικά σε μεγαλύτερο βαθμό στο αρσενικό φύλο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Πώς επηρεάζει η πανδημία τη σεξουαλικότητα των ανδρών;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με την προ-πανδημική περίοδο παρατηρήθηκε πως η σεξουαλική επιθυμία μειώθηκε σε αξιοσημείωτο βαθμό στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους:

  • Η ψυχολογική καταπίεση, η αβεβαιότητα και το άγχος για το μέλλον αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες. Όταν οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του ατόμου χάνεται κάθε όρεξη για ερωτική συνεύρεση.
  • Μειωμένη τεστοστερόνη. Στατιστικές έχουν δείξει πως άνδρες που έχουν νοσήσει από τον ιό παρουσιάζουν σημαντική μείωση της συγκεκριμένης ορμόνης. Αυτό συμβαίνει καθώς η τεστοστερόνη σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα των αναπνευστικών οργάνων. Αυτό εξηγεί και τους λόγους που τα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες είναι πολύ μεγαλύτερα αφού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων.
  • Χαμηλή λίμπιντο. Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από καταθλιπτική διάθεση λόγω του εγκλεισμού και του εκφοβισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη διαταραχή των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον εγκέφαλο, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της λίμπιντο.
  • Επιπλέον, ένας ασθενής με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει οξεία καρδιακή βλάβη. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της παροχής αίματος στα γεννητικά όργανα κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την πλήρη ανικανότητα. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις όπου ο ιός έχει προσβάλλει σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μπορεί κανείς να ανακάμψει από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας;

Δεδομένου πως η πανδημία έχει ήδη πολύ μεγάλη διάρκεια και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει ώστε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τα συμπτώματα που μπορεί να παραμείνουν.

Σίγουρα, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι: η ηλικία, η ψυχική κατάσταση του ατόμου και κυρίως η συνολική εικόνα της υγείας του. Ελπίδες, φυσικά και υπάρχουν καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να ανακάμψουν εύκολα και να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Τέλος, η ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να βελτιωθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αν επιτρέψει το ίδιο το άτομο στον εαυτό του να επανέλθει από τη δυσμενή θέση που βρίσκεται. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο και καμία κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Στενά εσώρουχα και ανδρική υπογονιμότητα

Τα τελευταία χρόνια, αναλύσεις έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει αλλάξει προς το χειρότερο στις Δυτικές Χώρες κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται στις σύγχρονες συνήθειες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, το είδος των εσωρούχων που φοράει κάποιος άντρας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα του, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν επαρκώς. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι άντρες που φορούσαν φαρδιά εσώρουχα είχαν 25% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, από ότι οι άντρες που φορούσαν στενά εσώρουχα.

Στο 50% των περιπτώσεων που ένα ζευγάρι δε μπορεί να συλλάβει, οφείλεται η ανδρική υπογονιμότητα. Το πρόβλημα οφείλεται συνήθως σε προβλήματα στο σπέρμα, στον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και στην κακή κινητικότητα του σπέρματος. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση του σπέρματος και την κινητικότητα του είναι οι εξής:

  • Κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών
  • Διαβήτης
  • Βακτηριακές Λοιμώξεις
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η τοξική έκθεση σε χημικά ή ακτινοβολία

Σύμφωνα με την έρευνα τα στενά ρούχα προκαλούν υπογονιμότητα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας στους όρχεις, καθώς η παραγωγή σπερματοζωαρίων ξεκινάει από εκεί. Οι όρχεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σε θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών Κελσίου.

Κινητικότητα Σπερματοζωαρίων

Σύμφωνα με μελέτη από άντρες που είχαν πάει σε Κλινική Γονιμότητας, εκείνοι που φορούσαν φαρδιά εσώρουχα είχαν 33% περισσότερα κινητικά σπερματοζωάρια. Επιπλέον, είχαν 17% μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους φορούσαν στενά εσώρουχα.

Παρόλα αυτά, η μορφολογία των σπερματοζωαρίων αλλά και η ποιότητα του DNA ήταν ίδια, ανεξάρτητα από τα εσώρουχα.

Όλα αυτά, η συγκέντρωση, η κινητικότητα, ο συνολικός αριθμός, η ποιότητα του DNA και η μορφολογία των σπερματοζωαρίων αποτελούν δείκτες γονιμότητας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το σπέρμα, είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και η συχνή χρήση σάουνας.

Επίπεδα Ορμόνης FSH

Ο εγκέφαλος παράγει την ορμόνη FSH, η οποία δίνει εντολή στους όρχεις να παράγουν νέα σπερματοζωάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη, στους άντρες με φαρδιά εσώρουχα, τα επίπεδα της ορμόνης FSH, ήταν μειωμένα κατά 14%.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η FSH υπερπαράγεται για να αντισταθμίσει την αυξημένη θερμοκρασία στους όρχεις εξαιτίας των στενών εσωρούχων.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν άντρες με ηλικία 18-56 χρονών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα εσώρουχα που φορούσαν τους τελευταίους 3 μήνες και έδωσαν δείγματα σπέρματος και αίματος. Το 53% φορούσε φαρδιά εσώρουχα ενώ οι άλλοι πιο στενά.

Συμπερασματικά, για να αλλάξει ο αριθμός των σπερματοζωαρίων χρειάζεται χρονικό διάστημα 3 μηνών.