Πώς θα εξαφανίσεις σημάδια και ουλές

Μία απλή επέμβαση, όπως η αφαίρεση της μυρμηγκιάς ή ένα βαθύ κόψιμο στο χέρι, μπορεί να αφήσουν ένα ενοχλητικό σημάδι ή ακόμα χειρότερα μία ουλή αν δεν την φροντίσετε σωστά.

Αν έχετε «σημαδευτεί» και εσείς, αν νιώθετε αμηχανία κάθε φορά που εκθέτετε το συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας, αν αυτά τα σημάδια πλήττουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία σας, μην ανησυχείτε γιατί υπάρχει λύση ώστε να ‘σβήσετε’ τα σημάδια μια κι έξω.

Ποιες είναι οι πληγές που δημιουργούν σημάδια;

 Κοκκινίλα ή πρήξιμο. Η δυσχρωμία της επιδερμίδας ή η υπερευαισθησία υποδηλώνουν την ύπαρξη μόλυνσης, άρα και τη δημιουργία ουλής.

 Φαγούρα. Η έντονη επιθυμία σας να ξύσετε την πληγή σημαίνει ότι οι ινοβλάστες λειτουργούν για την υπερπαραγωγή νέου δέρματος, δηλαδή τη δημιουργία σημαδιού.

• Χειρουργική τομή. Μια βαθιά πληγή είναι πολύ πιο πιθανό να αφήσει σημάδι καθώς δύσκολα κλείνει χωρίς ράμματα.

• Το σημείο της πληγής. Τα κοψίματα στα χέρια ή τα γόνατα είναι εύκολο να ανοίξουν καθώς κινείσαι και επομένως ο χρόνος επούλωσης παρατείνεται.

Τι να κάνετε

• Καθαρίστε καλά την πληγή με σαπούνι και νερό. Πλύνετε την πληγή το συντομότερο δυνατόν και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε μια αντιβιοτική κρέμα. Έπειτα, καλύψτε την με έναν ταχυεπίδεσμο τον οποίο δε θα αφαιρέσετε για δύο μέρες.

• Διατηρήστε την πληγή ενυδατωμένη. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία της επούλωσης, εφαρμόστε λίγη αναπλαστική ενυδατική κρέμα στο τραύμα δύο φορές την ημέρα, για μία εβδομάδα.

Όταν η πληγή γίνει ουλή

Η αντιμετώπιση των ουλών είναι σημαντική γιατί οι ουλές μπορούν να ’’σημαδέψουν’’ την ψυχολογία των ανθρώπων για όλη τους τη ζωή. Ανάλογα με τη μορφή τους αντιμετωπίζονται με διαφορετική μέθοδο ή με συνδυασμό μεθόδων.

Στην περίπτωση που το τραύμα δεν είναι σοβαρό ή αν πρόκειται για επιδερμιδικούς ερεθισμούς, ξηρές περιοχές, σκασμένη επιδερμίδα ή μετά από δερματολογικές επεμβάσεις, χρησιμοποιήστε μία αναπλαστική κρέμα με μαντεκασοσίδη και ιαματικό νερό πλούσιο σε σελήνιο, η οποία έχει υψηλή συγκέντρωση σε αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και δρα σαν αόρατος επίδεσμος προστατεύοντας την επιδερμίδα.

Tip: Απλώνετε την κρέμα στην ουλή πρωί και βράδυ, για 3 εβδομάδες.

Η γρήγορη επούλωση πληγών εξαρτάται και από τη σωστή διατροφή

Για την πιο γρήγορη επούλωση πληγών στο πρόσωπο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια και η κόκκινη πιπεριά, και ψευδάργυρο, όπως τα αβγά, έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών.

Η γυμναστική ίσως σας βοηθήσει στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών στο πρόσωπο

Πρόσφατη έρευνα του Ohio State University έδειξε ότι η φυσική δραστηριότητα ίσως βοηθήσει στην πιο γρήγορα επούλωση πληγών. Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, δύο παράγοντες που ίσως συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών.

Ρωτήστε έναν ειδικό

Φυσικά για την πιο γρήγορη επούλωση είναι σημαντικό να μην καταφεύγετε σε κρέμες και άλλα προϊόντα αν δεν έχετε πάρει τη συμβουλή ενός ειδικού. Αν έχετε ανοιχτές πληγές και συνεχίζετε να βάφεστε κανονικά, αυτό ίσως να σαμποτάρει τη γρήγορη επούλωση των πληγών στο πρόσωπο.

Οπότε, πριν εφαρμόσετε το αγαπημένο σας makeup look ρωτήστε τον δερματολόγο σας. Επίσης, μην καταφεύγετε σε αντιβιοτικές κρέμες για γρήγορη επούλωση πληγών αν δεν έχετε συμβουλευτεί έναν γιατρό.

Ταλαιπωρημένο δέρμα: Εξαφάνισε τα σημάδια του καλοκαιριού