Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω; Τα 10 σημάδια για να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω; Για τις νέες μαμάδες η εμπειρία της εγκυμοσύνης είναι ταυτόχρονα μαγική, αλλά και λίγο “αλλόκοτη”. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί προχωράνε στα τυφλά, και πολλές φορές δεν είναι σίγουρες για τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους.

Γίνεστε και ‘σείς  πρώτη φορά μανούλα; Δείτε τα παρακάτω 10 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν ήρθε η καλή η ώρα.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Το βάρος μετατοπίζεται προς τη λεκάνη

Εάν θα γίνετε για πρώτη φορά μαμά, συνήθως το μωρό αρχίζει να κατεβαίνει προς την λεκάνη σας λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του τοκετού (συνήθως περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει).

Στην επόμενη ή επόμενες γέννες, αυτό το “φαινόμενο” δεν συμβαίνει συχνά παρά μόνο όταν πραγματικά γεννάτε. Το μωρό σας έρχεται σε θέση να κάνει την έξοδο του, ιδανικά με το κεφάλι προς τα κάτω.

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε συσπάσεις ακόμα περισσότερο από ό, τι μέχρι τώρα- και ίσως εξακολουθείτε να πηγαίνετε συχνά  στο μπάνιο όπως πιθανότατα κάνατε κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αυτό συμβαίνει επειδή το κεφάλι του μωρού πιέζει προς τα κάτω την ουροδόχο κύστη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αναπνεύσετε λίγο ευκολότερα, αφού το μικρό σας απομακρύνεται από τους πνεύμονές σας.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Υπάρχει διαστολή στον τράχηλο 

Ο τράχηλος σας, επίσης, αρχίζει να προετοιμάζεται για τη https://newshealth.gr/tag/simadia-toketoy του μωρού: αρχίζει να διαστέλλεται (ανοίγει) και να εξαλείφεται (προς τα έξω) τις ημέρες ή τις εβδομάδες πριν από την γέννα.

Κατά τους εβδομαδιαίους ιατρικούς ελέγχους προ του τοκετού, ο ιατρός σας μπορεί να μετρήσει και σημειώσει την διαστολή και την εξάλειψη του τραχήλου με εσωτερική εξέταση.

Στην κάθε εγκυμονούσα η διαδικασία είναι διαφορετική οπότε δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει εάν σε εσάς είναι γρηγορότερη η πιο αργή.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Σας πιάνουν συχνές κράμπες και πόνοι στη μέση

Ειδικά αν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσκαμψία και πόνο στο κάτω μέρος της μέσης καθώς και στη βουβωνική περιοχή όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας τεντώνονται και μετατοπίζονται κατά την προετοιμασία για τη γέννα.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Χαλαρώνουν οι αρθρώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μια ορμόνη έχει κάνει τους συνδέσμους στις αρθρώσεις σας να χαλαρώσουν (είναι επίσης υπεύθυνη για τις πιθανές περιόδους αδεξιότητας σας στο τελευταίο τρίμηνο).

Πριν τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι αρθρώσεις σε όλο σας το σώμα έχουν την αίσθηση σαν να είναι ελαφρός μουδιασμένες, λιγότερο σφιχτές και πιο χαλαρές. Είναι ο τρόπος της φύσης για να ανοίξει τη λεκάνη σας και να επιτρέψει στον μικρό επιβάτη σας να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο μας.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Έχετε διάρροια

Ακριβώς όπως οι μύες στη μήτρα σας χαλαρώνουν και προετοιμάζονται για τον τοκετό, έτσι και άλλοι μύες στο σώμα σας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πρωκτού.

Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, είναι το ενοχλητικό μικρό σύμπτωμα της γέννας που μπορεί να έχετε βιώσει και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και ενοχλητικό, είναι εντελώς φυσιολογικό. Παραμείνετε ενυδατωμένοι και να θυμάστε ότι είναι ένα καλό σημάδι!

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Δεν παίρνετε άλλο βάρος

Η αύξηση του σωματικού βάρους συχνά σταματά πριν το τέλος της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μητέρες μάλιστα μπορεί να χάσουν και λίγες εκατοντάδες γραμμάρια!

Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα επηρεάσει το βάρος του μωρού σας κατά την γέννηση του. Το μωρό εξακολουθεί να παίρνει βάρος, εσείς χάνετε λόγω των χαμηλότερων επιπέδων αμνιακού υγρού, περισσότερων ουρήσεων και ίσως ακόμη και λόγω αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Νιώθετε πιο κουρασμένη από ποτέ

Και κάπως έτσι αναρωτιέστε αν είναι το πρώτο η το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μεταξύ της υπέρ-ενεργού ουροδόχου κύστης και της εξάντλησης, μερικές φορές μπορεί να νιώσετε σαν να έχετε ταξιδέψει πίσω στον χρόνο.

Αυτή η υπερμεγέθους κοιλιά, μαζί με την ευαίσθητη ουροδόχο κύστη, μπορεί να καταστήσει έναν καλό ύπνο κάτι πολύ δύσκολο για  τις τελευταίες ημέρες ή και εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Μαζέψτε τα μαξιλάρια σε μπόγους και πάρτε “μικρούς υπνάκους” κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν μπορείτε φυσικά!

Αν δεν αισθάνεστε κόπωση (συμβαίνει καμιά φορά): Μερικές μαμάδες βρίσκουν μερικά αποθεματικά ενέργειας καθώς πλησιάζει η ημέρα του τοκετού, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντισταθούν στην επιτακτική ανάγκη να καθαρίσουν και να οργανώσουν τα πάντα στο σπίτι. Δεν είναι κακό, αρκεί να μην το παρακάνετε!

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Έχετε έντονες κολπικές εκρρίσεις

Όσο κυοφορούσατε το μωρό σας ένα πώμα από βλέννες σφράγιζε τον τράχηλό σας. Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, ίσως και νωρίτερα, το πώμα αυτό απελευθερώνεται και εμφανίζεται σαν μια παχιά, κολλώδης αιματηρή έκκριση.

Μπορεί να βγει σε ένα μεγάλο κομμάτι (μοιάζει με τη βλέννα της μύτης) ή πολλά μικρά κομματάκια, ίσως όμως και να μην το δείτε καθώς μερικές γυναίκες το αποβάλλουν κατά τον τοκετό.

Τις τελευταίες ημέρες πριν από τον τοκετό, θα δείτε πιθανότατα αυξημένη ή και πυκνή κολπική έκκριση. Αυτή η παχύρρευστη ροζ έκκριση είναι μια καλή ένδειξη ότι ο τοκετός είναι κοντά, αλλά χωρίς τις συστολές ή την διαστολή τριών έως τεσσάρων εκατοστών, ο τοκετός θα μπορούσε να απέχει και μερικές μέρες ακόμα.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Έχετε έντονες συσπάσεις

Οι συστολές είναι ένα πρώιμο σημάδι της γέννας – εκτός από όταν δεν είναι. Μπορεί να αντιμετωπίσετε τις «προπαρασκευαστικές» συσπάσεις (Braxton Hicks) για εβδομάδες και ακόμη και μήνες πριν από τον τοκετό.

Θα αισθανθείτε σαν τσιμπήματα καθώς οι μύες στη μήτρα σφίγγονται και προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή: πιέζοντας το μωρό προς τα έξω. Πώς μπορείτε να πείτε τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και ψευδών συστολών;

Τα παρακάτω σημάδια θα σας επιτρέψουν να το ξεχωρίσετε:

  • Εάν κάνετε κάποια εργασία και οι συσπάσεις γίνονται πιο έντονες αντί να χαλαρώνουν
  • Εάν αλλάζετε θέση αλλά οι συσπάσεις δεν σταματούν
  • Πρόοδος διαστολών: Έρχονται συχνότερα και είναι πιο επίπονες, μερικές φόρες αποκτούν και συστηματικό μοτίβο. Η κάθε σύσπαση δεν θα είναι απαραίτητα πιο επίπονη από την προηγούμενη και δεν θα διαρκεί απαραίτητα για περισσότερο χρόνο, η ένταση τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς πλησιάζει ο τοκετός. Η συχνότητα δεν αυξάνεται πάντοτε με ένα κανονικό ρυθμό, αλλά θα αυξάνεται σταδιακά.
  • Οι πρώιμες πραγματικές συστολές του τοκετού μπορεί να έχουν την αίσθηση των έντονων εμμηνορροϊκών κραμπών, ή στομαχικών διαταραχών ή χαμηλότερων κοιλιακών πιέσεων. Ο πόνος μπορεί να είναι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή και σε χαμηλά σημεία της πλάτης και μπορεί να ακτινοβολεί και στα πόδια. Η θέση του πόνου δεν είναι τόσο αξιόπιστη ένδειξη πραγματικών έναντι πρώιμων συσπάσεων, κυρίως επειδή οι «προπαρασκευαστικές» συσπάσεις (Braxton Hicks) μπορούν επίσης να γίνουν αισθητές σε όλα αυτά τα σημεία.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Τέλος, σπάνε τα νερά

Οι περισσότερες ταινίες μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι έρχεται η ώρα του τοκετού όταν σπάνε τα νερά (φυσικά κατά την διάρκεια ενός ρομαντικού δείπνου μέσα σε ένα κατάμεστο εστιατόριο). Αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Αν και είναι πράγματι ένα από τα τελευταία σημάδια ότι έρχεται η ώρα, η αλήθεια είναι ότι μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 15% και λιγότερο ζει αυτή την εμπειρία. Οπότε μην βασίζεστε σε αυτό για να σας υποδείξει το πότε γεννάτε.

Εξακολουθείτε να αισθάνεστε πως δεν ξέρετε πότε να φωνάξετε “Ήρθε η ώρα!” και να ετοιμαστούν όλοι να γνωρίσουν το μωρό;

Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. Τις τελευταίες βδομάδες θα βλέπετε αρκετά συχνά τον γυναικολόγο η την μαία σας, θα σας βοηθήσουν να  καταλάβετε τι θα πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα.

Πώς θα καταλάβω ότι γεννάω: Πότε να καλέσετε άμεσα τον γιατρό;

Αν νομίζετε ότι γεννάτε αλλά δεν είστε σίγουρη τηλεφωνήστε στον ιατρό σας. Θα σας συμβουλέψει και θα σας καθησυχάσει για την οποιαδήποτε περίπτωση. Μην ντρέπεστε και μην ανησυχείτε για το αν είναι ακατάλληλη ώρα (ο γυναικολόγος και η μαία γνώριζαν πολύ καλά τι είδους επάγγελμα επέλεγαν).

Θα πρέπει πάντα να καλέσετε εάν:

  • Παρουσιάζετε οποιαδήποτε αιμορραγία ή ανοιχτό-κόκκινες εκκρίσεις (δεν είναι καφέ ή ροζ).
  • Αν σπάσουν τα νερά – ειδικά εάν το υγρό φαίνεται πράσινο ή καφέ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι μηκώνιο. Το μηκώνιο στην πραγματικότητα είναι σημάδι ότι το μωρό έχει ενεργηθεί.
  • Παρουσιάζετε θολή ή διπλή όραση, σοβαρούς πονοκεφάλους ή αιφνίδιο πρήξιμο. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα προεκλαμψίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση αίματος που προκαλείται από εγκυμοσύνη και απαιτεί ιατρική φροντίδα.