Πώς να κόψω την ζάχαρη; Ακολούθησε αυτά τα 5 απλά βήματα

Πώς να κόψω την ζάχαρη; Η ζάχαρη αποτελεί ένα από τα 4 άσπρα που είναι καλό να μην καταναλώνουμε σε ποσότητα, καθώς είναι επιβλαβή τόσο για την εικόνα του σώματος μας, όσο και για την υγεία του. Τα άλλα 3 είναι το αλάτι, το αλεύρι και το γάλα.

Πώς θα καταφέρεις όμως να κόψεις τη ζάχαρη που τόσο λαχταράς, όπως και όλοι μας; Ας δούμε παρακάτω μερικές έξυπνες λύσεις για να την διώξεις από τη ζωή σου μια για πάντα.

Πώς να κόψω την ζάχαρη: 1. Δώσε χρόνο στους γευστικούς σου κάλυκες 

Το πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι πως όσο περισσότερη τρως, τόσο περισσότερη ζητάς. Οι γευστικοί σου κάλυκες δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι και όλο ζητούν κάτι πιο γλυκό για να ικανοποιηθούν. Η λύση; Ταχεία μαθήματα εκπαίδευσης γεύσης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι σταδιακά να μειώνεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις.

Αν έχεις συνηθίσει να πίνεις γλυκό τον καφέ σου, να ξεκινάς τη μέρα σου με muffins και να κλείνεις το γεύμα σου με λίγη σοκολάτα, το απότομο κόψιμο της ζάχαρης θα είναι μια σοκαριστική διαδικασία για το σώμα σου. Προσπάθησε να μειώνεις σταδιακά τις ποσότητες της ζάχαρης μέχρι να είσαι έτοιμη να την αποχωριστείς εντελώς.

Πώς να κόψω την ζάχαρη: 2. Βρες αντικαταστάτη

Ο πιο υγιεινός και τρόπος να αποχωριστείς τη ζάχαρη χωρίς να σου λείψουν οι γλυκές γεύσεις είναι να εντάξεις τα φρούτα στη καθημερινή σου διατροφή. Προτίμησέ τα ως ένα ελαφρύ απογευματινό ή αν είσαι από τους ανθρώπους που προτιμούν γλυκές γεύσεις το πρωί, φτιάξε ένα smoothie φρούτων.

Ακόμη και αν θες κάτι πιο γλυκό, μπορείς να το έχεις. Προτίμησε να φας λίγο μέλι με τους ξηρούς καρπούς σου ή με το γιαούρτι σου, μιας και είναι φυσική τροφή, αποτελεί super food και μόνο καλό μπορεί να κάνει στο σώμα σου.

Θα σου προτείναμε να μείνεις μακριά από την “εύκολη επιλογή”, τα τεχνητά γλυκαντικά και να επιλέξεις ένα σιρόπι Αγαύης, το οποίο αν και δεν παύει να περιέχει θερμίδες και σάκχαρα, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν θα αυξήσει τόσο τη γλυκόζη σου στο αίμα.

Προσοχή όμως! Δεν σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να στηρίζεσαι σε αυτό. Απλά αποτελεί μια καλή εναλλακτική μέχρι να απεξαρτηθείς πλήρως. Ακολουθώντας την ίδια λογική, μπορείς να αντικαταστήσεις την αγαπημένη σου σοκολάτα γάλακτος με μία μαύρη με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Πώς να κόψω την ζάχαρη: 3. Κάνε τα μαγικά σου στο σπίτι

Είπαμε ότι θα κάνουμε μια συνειδητή και ώριμη προσπάθεια, αλλά δεν έχουμε και τη πειθαρχία Βουδιστή μοναχού. Προφανώς και αν τα ντουλάπια του σπιτιού σου είναι γεμάτα γλυκίσματα θα μπεις στο πειρασμό να φας ένα μπισκοτάκι με τον καφέ σου, και όπως όλοι γνωρίζουμε το πακέτο θα αδειάσει εντός 24ώρου.

Ας πάμε το παραπάνω βήμα, ένα βήμα … παρακάτω! Αντί να απαρνηθείς τη λαχτάρα σου για κάτι γλυκό, κάνε την έξυπνη επιλογή και φτιάξε μόνος σου σπιτικές, πιο υγιεινές εκδοχές τους. Λιγουρεύεσαι παγωτό; Φτιάξε ένα με βάση τις μπανάνες. Έχεις όρεξη για μια σοκολατένια μους; Δοκίμασε μια που περιέχει αβοκάντο αντί για κρέμα γάλακτος.

Έξτρα τιπ

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχουν τη δυνατότητα να μας προκαλούν κορεσμό για αρκετές ώρες και να αποτρέπουν τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκίνα τη μέρα σου με λίγο γιαούρτι ή μια ομελέτα και άσε στην άκρη τα μπισκότα σοκολάτας.

Πώς να κόψω την ζάχαρη: 4. Διάβασε σωστά τις ετικέτες

Αν νομίζεις πως βρίσκεται μόνο σε κέικ, τούρτες και παγωτά, είσαι βαθιά νυχτωμένη. Λυπούμαστε αλλά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σε ενημερώσουμε πως η ζάχαρη φιγουράρει στη λίστα των συστατικών πολλών τροφίμων. Έχοντας αυτό το όπλο στη φαρέτρα σου θα ξέρεις πλέον ποιες τροφές να αποφεύγεις και ποιες να τρως δίχως δισταγμό.

Τα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα αρτοσκευάσματα, τα αλλαντικά και πολλά αλμυρά σνακ.

Η ζάχαρη είναι κρυμμένη ως γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού στη πλειοψηφία των τυποποιημένων προϊόντων, οπότε μάθε να αποφεύγεις τα τρόφιμα που περιέχουν κάποια από αυτά τα συστατικά.

Πώς να κόψω την ζάχαρη: 5. Πες μας τι πίνεις!

Ένα κουτάκι αναψυκτικού μαζί με το φαγητό σου, μπορεί να σου δώσει τόση ζάχαρη όσο ένα γλυκό. Απέφευγε τη κατανάλωση αναψυκτικών, ειδικά όσων έχουν ζάχαρη. Ακόμη και οι light ή green εκδόσεις τους όμως περιλαμβάνουν γλυκαντικά τα οποία σταδιακά θα σε κάνουν να επιθυμείς γλυκό, οπότε περιόρισε τα σε 1-2 κουτάκια την εβδομάδα.

Το νερό θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο εύκολα κορεσμό και το τσάι θα σου δώσει τόνωση και ενέργεια παράλληλα με μια ευχάριστη γεύση. Προτίμησε φακελάκια με αρώματα φρούτων ή μπαχαρικών που θα σου δώσουν τη ψευδαίσθηση του γλυκού με 0 θερμίδες.

Πώς να κόψω την ζάχαρη: Το παν είναι ο έλεγχος και η ψυχολογία

Όπως όταν γράφεις τα συναισθήματά σου είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβεις τι σου φταίει, έτσι και αν γράφεις τι τρώς και τι ώρα, θα αντιληφθείς τι είδους ανάγκες έχει ο οργανισμός σου και θα φροντίσεις να προσαρμόσεις τις διατροφικές σου συνήθειες σε αυτές.

Επίσης, αναρωτήσου:

Γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να φας τόση ζάχαρη; Μήπως απλά “τρως τα συναισθήματά σου” ή μήπως δεν τρως αρκετά μέσα στη μέρα; Πολύ πιθανό επίσης απλά να έχει πέσει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σου και γι’ αυτό να θέλεις με τόση μανία εκείνη την πάστα. Ξέρεις πόσο εύκολα λύνεται αυτό το πρόβλημα; Απλά καταναλώνοντας ένα φρούτο και κατά προτίμηση ένα από τα πιο γλυκά, όπως η μπανάνα.

Τέλος, μια συνήθεια χρειάζεται 21 μέρες για να εγκατασταθεί. Αν καταφέρεις να κρατηθείς αυτές τις πρώτες 3 εβδομάδες, οι πιθανότητες να κρατηθείς μακριά από τη ζάχαρη για πολύ καιρό ακόμη αυξάνονται κατακόρυφα.