Αν η σοκολάτα και τα διάφορα γλυκίσματα είναι τα αγαπημένα των παιδιών σας, τα Χριστούγεννα η «ανάγκη» των μικρών μας φίλων για κάθε τύπου γλυκίσματα αυξάνετε.
Πόσα γλυκά όμως μπορούν να καταναλώσουν και τι κάνουμε για να τα περιορίσουμε;
Συμβουλές για να… κόψετε τα γλυκά
- Προτιμούμε τα σπιτικά γλυκά. Αν έχουμε χρόνο είναι σημαντικό να τον αφιερώσουμε για να φτιάξουμε τα δικά μας μελομακάρονα και κουραμπιέδες, καθώς έτσι μπορούμε να επιλέγουμε ποιοτικότερα υλικά σε σχέση τις επιλογές του εμπορίου και ίσως να προσαρμόσουμε τις συνταγές σε περισσότερο υγιεινές αν το επιθυμούμε.
- Κάνουμε τα παιδιά τους μικρούς μας βοηθούς στην κουζίνα! Σε συνέχεια των παραπάνω, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν να παρασκευάσουμε τα σπιτικά γλυκά περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξοικειώνονται με τις μυρωδιές και τα υλικά οπότε έχουν ήδη ικανοποιήσει μέρος της περιέργειάς τους όταν έρχεται η ώρα της δοκιμής.
- Αποφεύγουμε να στολίζουμε πιατέλες με γλυκά στο σπίτι. Αν το παιδί μας είναι επιρρεπές στην κατανάλωση γλυκών τότε το οπτικό ερέθισμα από την πιατέλα με τα γλυκά θα αυξήσει την επιθυμία για κατανάλωση. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι πρέπει να κρύβουμε τα γλυκά σε κάποιο ντουλάπι καθώς αυτή η αίσθηση του απαγορευμένου μπορεί να αυξήσει περισσότερο την επιθυμία.
- Αποφεύγουμε τις διαμάχες και θέτουμε όρια. Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο βήμα στη διαχείριση της διατροφής των παιδιών την εορταστική περίοδο. Η κατανάλωση γλυκού, που καλό είναι να επιτρέπουμε στην καθημερινότητα σε συχνότητα περίπου 1-2 φορές/εβδομάδα, θα πρέπει όσο το δυνατό να ισχύσει και στην περίοδο των γιορτών, αν και δεν είναι συνήθως καθόλου εύκολο ούτε για τους μικρούς ούτε για τους μεγάλους. Συζητάμε με τα παιδιά και προσπαθούμε να είμαστε πιο χαλαροί τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τις ενδιάμεσες ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι σημαντικό να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση.
- Συνεχίζουμε να προσφέρουμε φρούτα και υγιεινά snacks και την περίοδο των γιορτών. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε φρούτα και άλλες υγιεινές επιλογές ως ενδιάμεσα σνακς και να αποφεύγουμε να γίνονται τα γλυκά τα ενδιάμεσα σνακ. Κι αν η εορταστική περίοδος μπορεί να μας βγάζει όλους για λίγο από τη διατροφική ρουτίνα αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις ισορροπημένες διατροφικές μας συνήθειες εντελώς.
Τέλος, ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να θέσουμε τα όρια που είχαμε ως στόχο για την κατανάλωση των γλυκών από τα παιδιά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις διαμάχες και τις εντάσεις και να απολαύσουμε τις γιορτές με τα παιδιά. Με την επιστροφή στην καθημερινότητα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη διατροφική μας ρουτίνα.
Δρ Ευσταθία Παπαδά RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Έξι τροφές που δεν θα πιστεύετε ότι έχουν ζάχαρη
Μπορεί να νομίζετε ότι ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς ζάχαρη, όμως η αλήθεια να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η – όχι και τόσο γλυκιά – αλήθεια είναι πως η ζάχαρη κρύβεται παντού. Ακόμα και σε προϊόντα που ίσως πιστεύετε ότι είναι υγιεινά.
Ξεπερνάμε εύκολα τα επιτρεπτά όρια ζάχαρης
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες, για παράδειγμα, πρέπει να λαμβάνουν μέχρι 6 κουταλάκια του γλυκού ή αλλιώς 100 θερμίδες ζάχαρης της μέρα. Αν σκεφτείτε ότι μια και μοναδική μπάρα δημητριακών περιέχει περισσότερη ζάχαρη από αυτή που προτείνεται, μπορείτε να φανταστείτε πως ακόμα και οι άνθρωποι που κάνουν πολύ υγιεινή διατροφή, τρώνε πολλή ζάχαρη.
Η ζάχαρη κρύβεται… και στις ετικέτες
Το ανησυχητικό είναι πως ακόμα και αν αποφεύγετε αυστηρά τα πράγματα που γνωρίζετε ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα διάφορα σνακς, ενδέχεται να καταναλώνετε πολύ περισσότερη απ’ όση συνειδητοποιείτε. Ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι πως η ζάχαρη έχει μια τάση να κρύβεται πίσω από άλλες ονομασίες που την κάνουν να ακούγεται πιο υγιεινή απ’ όσο είναι (όπως πχ. Σιρόπι ρυζιού).
Χωρίς λιπαρά, αλλά… φουλ στη ζάχαρη;
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το εξής: Η ζάχαρη συχνά προστίθεται στα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά για να βελτιώσει τη γεύση. Έτσι, ενώ το πρωινό σας γιαούρτι που είναι «χωρίς λιπαρά», είναι πολύ πιθανό να περιέχει αρκετή ζάχαρη.
Ποιο είναι, τελικά, το θέμα με το πρόσθετο συστατικό που έχει τόσο καλή γεύση; Η ζάχαρη, όπως ήδη ίσως γνωρίζετε, ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη, μέχρι και τον καρκίνο.
Δείτε, λοιπόν, παρακάτω 6 μη αναμενόμενα προϊόντα που δεν έχουν γλυκιά γεύση, ωστόσο περιέχουν αρκετή ζάχαρη.
- Ψωμί. Ακόμα και τα ψωμιά ολικής άλεσης ενδέχεται να περιέχουν διάφορα είδη ζάχαρης.
2. Dressing Σαλάτας.Η ζάχαρη προστίθεται στα dressing για να ενισχύσει τη γεύση. Προτιμήστε ένα dressing με πλήρη λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, φτιάξτε το δικό σας με ελαιόλαδο και ξύδι.
3. Γιαούρτι με γεύσεις.Προτιμήστε απλό γιαούρτι και προσθέστε εσείς τα φρούτα.
4. Σάλτσα μακαρονιών. (Εννοείται πως η κέτσαπ περιέχει αρκετή!)
5. Κατεψυγμένα φρούτα και κομπόστα. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε κάτι από τα δύο, ελέγξτε τα συστατικά. Τα φρούτα πρέπει να είναι το μοναδικό συστατικό.
6. Φυστικοβούτυρα. Επιλέξτε αυτά που φτιάχνονται μόνο με ξηρούς καρπούς και λίγο αλάτι.