Το πράσινο τσάι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως ένα από τα ωφελιμότερα ροφήματα. Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών, που έχουν ισχυρές επιδράσεις στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, την απώλεια λίπους, τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και πολλά άλλα εντυπωσιακά οφέλη.
Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη του πράσινου τσαγιού, για τον ανθρώπινο οργανισμό:
1. Το πράσινο τσάι περιέχει βιοδραστικές χημικές ενώσεις που βελτιώνουν την υγεία
Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, συμπεριλαμβανομένης μιας κατεχίνης που ονομάζεται EGCG. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
2. Οι ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του εγκεφάλου και να σας κάνουν πιο “εύστροφους”
Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά αρκετή για να παράγει ένα αποτέλεσμα. Περιέχει επίσης το αμινοξύ L-theanine, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά με την καφεΐνη για να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου.
3. Αυξάνει την καύση λίπους και βελτιώνει τη φυσική απόδοση
Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και αυξάνει την καύση λίπους βραχυπρόθεσμα, αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες επ΄αυτού.
4. Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου
Το πράσινο τσάι έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο:
- 20-30% για καρκίνο του μαστού
- 48% για καρκίνο του προστάτη
- 42% για καρκίνο του παχέος εντέρου
5. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας στην τρίτη ηλικία, μειώνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
Οι βιοδραστικές ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τόσο για τη νόσο του Alzheimer, όσο και για εκείνη του Parkinson, των δύο πιο συνηθισμένων νευροεκφυλιστικών διαταραχών της τρίτης ηλικίας.
6. Μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, κάτι που βελτιώνει την υγεία των δοντιών και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης
Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και ορισμένων ιών. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και να οδηγήσει σε βελτίωση της οδοντικής υγείας, χαμηλότερο κίνδυνο τερηδόνας και μειωμένη κακή αναπνοή.
7. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Μερικές ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ήπια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
8. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συνολική και την LDL χοληστερόλη (“κακή” χοληστερόλη), καθώς επίσης προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξείδωση. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
9. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας
Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι οδηγεί σε αυξημένη απώλεια βάρους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην μείωση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους.
10. Συμβάλλει στην μακροζωία
Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από ό,τι εκείνοι που δεν το κάνουν.
Συγκεκριμένα οι έρευνες το έχουν συνδέσει με μειωμένο κίνδυνο θανάτου:
- Κατά 23% από οποιαδήποτε αιτία για τους άντρες και κατά 12% για τις γυναίκες
- Κατά 31% από καρδιακό πρόβλημα στις γυναίκες και κατά 22% στους άντρες
- Κατά 42% από εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες και κατά 35% στους άντρες