Γιατί πρέπει να αλλάξετε άμεσα τα ζυμαρικά που τρώτε

Αν και δεν είμαστε Ιταλοί στην καταγωγή, είμαστε σίγουροι Ιταλοί όταν έχουμε να κάνουμε με ένα πιάτο λαχταριστά ζυμαρικά. Η συχνή κατανάλωση των οποίων μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχει στον οργανισμό μας.

Η εμμονή μας με τα μακαρόνια, τις πέννες, τα ριγκατόνι, τα ραβιόλια κ.α. μπορεί να είναι προβληματική όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μας.

Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει 46 γραμμάρια συνολικών υδατανθράκων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλοί υδατάνθρακες χωρίς ίνες με αποτέλεσμα μια μερίδα να περιέχει λιγότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Για να καταλάβετε, μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 14 γραμμάρια υδατανθράκων και λιγότερο από ένα γραμμάριο φυτικών ινών. Αυτό σημαίνει ότι ένα φλιτζάνι ζυμαρικά ισοδυναμεί με την κατανάλωση 3 φέτες λευκό ψωμί τουλάχιστον!

Όπως το λευκό ψωμί (και άλλα τρόφιμα που στερούνται σε μεγάλο βαθμό διαιτητικών ινών, όπως γλυκά και ζαχαρούχα ποτά), αφομοιώνουμε τους υδατάνθρακες των ζυμαρικών πολύ γρήγορα, κάτι που προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η αντίδραση ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης, η οποία λειτουργεί για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Μόνο που αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και επιθυμούμε εκ νέου περισσότερους υδατάνθρακες. Όταν η εισροή ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος ξεπερνά την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης στην μεταφορά της γλυκόζης στους μύες και τους ιστούς, τότε αναπτύσσεται η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Γιατί πρέπει να ανησυχείτε για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη ή/και προδιαβήτη. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 80% των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν καν ότι τον έχουν. Ο προδιαβήτης συχνά οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2, μια διαταραχή με σοβαρές επιπλοκές.

Είτε ανησυχείτε για τον διαβήτη είτε για τον προδιαβήτη, θα πρέπει να κρατάτε υπό έλεγχο το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας και στη συνέχεια να λάβετε μέτρα για να το μειώσετε. Αλλαγές στη διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Η μείωση της πρόσληψης σακχάρων και απλών υδατανθράκων είναι κρίσιμη για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Ένας απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε μια αλλαγή στα ζυμαρικά σας.

Εάν τρώτε συχνά ζυμαρικά από ραφιναρισμένο αλεύρι (πέρα από λευκό ψωμί, δημητριακά πρωινού, αναψυκτικά, κράκερ και άλλες πηγές επεξεργασμένων υδατανθράκων) το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να παραμείνει σε ανθυγιεινά υψηλά επίπεδα.

Η αλλαγή στα ζυμαρικά που πρέπει να κάνετε αμέσως είναι να μεταβείτε σε ζυμαρικά που περιέχουν φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων και τροφών που παρασκευάζονται με επεξεργασμένα δημητριακά και να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφή σας. Η πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών διατροφής μπορεί να μειώσει το σάκχαρό σας σε ένα υγιές επίπεδο.

Αλλάξτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Η αλλαγή από εκλεπτυσμένα ζυμαρικά σε ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την πείνα σας, σύμφωνα με μια πιλοτική μελέτη για την επίδραση των ζυμαρικών ολικής αλέσεως στην όρεξη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι μετά την κατανάλωση μιας μερίδας ζυμαρικών ολικής αλέσεως και επίσης έκαψαν περισσότερες θερμίδες μετά το φαγητό σε σύγκριση με την κατανάλωση της ίδιας μερίδας επεξεργασμένων ζυμαρικών.

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών ολικής αλέσεως στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να σας δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών παρατήρησης, κλινικών δοκιμών και μετα-αναλύσεων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Οι ερευνητές σε αυτήν την μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που τρώνε κατά μέσο όρο δύο έως τρεις μερίδες ημερησίως ή 60-90 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως έχουν 21-32% μείωση στη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως σπάνια ή ποτέ.

Σε μια παρόμοια εξέταση τριών επιμέρους μεγάλων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 158.259 γυναίκες και 36.525 άνδρες και δημοσιεύθηκε στο The BMJ, ερευνητές από την σχολή δημόσιας υγείας T.C. Chan του Harvard διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Με πληροφορίες από iatropedia

Διαβήτης στα παιδιά: 10 σημάδια

Δέκα ενδείξεις στο παιδί σας που μπορεί να μην φαίνεται πως είναι διαβήτης.

Στα παιδιά, τα συμπτώματα του διαβήτη, είτε πρόκειται για τύπου 1 είτε για τύπου 2, αρκετές φορές «χάνονται», καθώς οι γονείς δεν ξέρουν πως να τα διακρίνουν και να τα αναγνωρίζουν όταν αυτά εκδηλωθούν. Έτσι, όμως, χάνεται και πολύτιμος χρόνος όσον αφορά στην έναρξη θεραπείας, με συνέπεια το παιδί να «βαραίνει» κλινικά και- κάποιες φορές- ραγδαία. Δείτε, λοιπόν- ως γονείς- τί πρέπει να προσέχετε όσον αφορά στα ύποπτα συμπτώματα, ξεκινώντας με κάποιες βασικές γνώσεις για τις διαφορές του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά…

2 τύποι διαβήτη στα παιδιά

Διαβήτης τύπου 1: Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος, σταματώντας τη φυσική παραγωγή ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο συχνός σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δεν είναι γνωστό τι τον προκαλεί, αλλά γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Διαβήτης τύπου 2: Αν και δεν είναι τόσο συχνός στους νέους, οι διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται με τη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη που παράγεται. Το σώμα δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη και δεν μπορεί να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ορατά και λιγότερο ορατά σημάδια διαβήτη στα παιδιά

Πολλά σημάδια διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 επικαλύπτονται στα παιδιά.

  • Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα (σε λίγες εβδομάδες ή μήνες) και μπορεί να είναι σοβαρός. Οι γονείς μερικές φορές παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν συμπεριφέρεται όπως οι ίδιοι, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς τον λόγο. Τα συμπτώματα μπορεί εύκολα να απορριφθούν ως φυσιολογικοί πόνοι ανάπτυξης.
  • Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2 τείνει να αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου και τα παιδιά δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Διαβήτης στα παιδιά: Οι 10 ανησυχητικές ενδείξεις

  1. Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον ύπνο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα παιδιά με διαβήτη τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο. Η κατάσταση της υγείας μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πολύ διψασμένα ή πεινασμένα — ανεξάρτητα από το τι και πόσο καταναλώνουν.
  2. Διακυμάνσεις βάρους. Οι αλλαγές βάρους είναι συχνές πριν από τη διάγνωση του διαβήτη – ιδιαίτερα σημαντική η απώλεια βάρους. Η Mayo Clinic λέει ότι το «ακούσιο» είναι η λέξη κλειδί όταν συζητάμε για την απώλεια βάρους ως πιθανό σύμπτωμα του διαβήτη στα παιδιά.
  3. Αλλαγές στη Συχνότητα Ουρών. Η αύξηση του αριθμού των φορών που πηγαίνει το παιδί σας στην τουαλέτα έχει άμεση συσχέτιση με μια ξαφνική αυξημένη πρόσληψη νερού και θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. Οι αισθητές αλλαγές στην ούρηση και στο περιεχόμενο των κοπράνων δικαιολογούν επίσης ανησυχία.
  4. Μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειας και εξάντλησηςΗ υπερβολική κούραση και οι αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας είναι λόγοι για να σηκώσετε «κόκκινη σημαία», ειδικά εάν το παιδί σας αισθάνεται πιο αργό και νωθρό από το συνηθισμένο. Όσον αφορά τα συμπτώματα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι παρόμοια με αυτά στους ενήλικες. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι υπάρχει λίγο περισσότερος λήθαργος και το παιδί να είναι διαρκώς κουρασμένο, σημάδι ότι έχει σκαμπανεβάσματα στα ενεργειακά του επίπεδα.
  5. Στομαχικά προβλήματα. Σύμφωνα με το CDC, τα παιδιά με διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν ναυτία, έμετο ή πόνους στο στομάχι. Αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συχνά σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1.
  6. Θολή όρασηΤο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του φακού του ματιού, οδηγώντας σε θολή όραση. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν καλή ισορροπία και να μην μπορούν να εστιάσουν καθαρά.
  7. Μούδιασμα ή Μυρμήγκιασμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διαβητική νευροπάθεια, η οποία είναι μια μορφή νευρικής βλάβης. Μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης «καρφιτσών και βελονιών» στα χέρια ή τα πόδια.
  8. Πληγές που επουλώνονται αργά. Εάν το παιδί σας έχει πληγή, τραύμα ή μόλυνσηπου αργεί να επουλωθεί/θεραπευτεί περισσότερο από το κανονικό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι για διαβήτη τύπου 2. Σημειώστε ότι οι συχνές λοιμώξεις είναι επίσης συχνότερες με τον διαβήτη.
  9. Σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος. Τα παιδιά με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν σκούρο χρώμα στις πτυχές του δέρματος τους, όπως τις μασχάλες και την περιοχή του λαιμού. Αυτό το σύμπτωμα, που ονομάζεται acanthosis nigricans, δεν μοιάζει απαραίτητα με μώλωπες, ενώ μπορεί να έχει μια βελούδινη υφή.
  10. «Φρουτώδης»-όξινη αναπνοή. Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν αναπνοή που μυρίζει φρουτώδης – συχνά συγκρίνεται με μια τσίχλα φρούτων. Αυτό το δυνητικά απειλητικό για τη ζωή σύμπτωμα