Κόψε το βραδινό και γίνε… ευτυχισμένος

Το κόψιμο του βραδινού δεν σε βοηθά μόνο στο να χάσεις κιλά, αλλά και για να γίνεις πιο ευτυχισμένος. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα η έρευνα συμπέρανε πως το φαγητό τη μέρα ωφελεί περισσότερο την ψυχική υγεία, ενώ τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη και το άγχος, αναφέροντας ότι ο χρονισμός του φαγητού παίζει κάποιον ρόλο στην ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανκ Σιρ, διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Proceedings of the National Academy of Sciences-PNAS), βρήκαν ότι όσοι από τους 19 συμμετέχοντες (12 άνδρες και επτά γυναίκες) έτρωγαν, εκτός από τη μέρα, και αργά το βράδυ, είχαν κατά 26% αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικής διάθεσης και κατά 16% άγχους.

Ο Σιρ επεσήμανε ότι η μελέτη αφορά, μεταξύ άλλων, όσους εργάζονται συχνά σε νυχτερινές βάρδιες οπότε τρώνε τότε, όσους κάνουν μακρινά υπερατλαντικά ταξίδια και όσους έχουν αϋπνίες με αποτέλεσμα να το ρίχνουν στο φαγητό. «Η μελέτη μας φέρνει έναν νέο “παίκτη” επί τάπητος: το πότε τρώει κανείς, έχει σημασία για την ψυχική διάθεσή μας», τόνισε.

Οι εργαζόμενοι τα βράδια (υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες ζωτικές υπηρεσίες) αποτελούν έως το 20% του εργατικού δυναμικού στις σύγχρονες κοινωνίες. Η νυχτερινή εργασία τείνει να απορρυθμίσει το κεντρικό βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, πέρα από άλλες πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, να αυξάνεται η πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους.

Η δρ Σάρα Τσελάπα του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας δήλωσε ότι «η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρημάτων που δείχνουν ότι οι στρατηγικές βελτίωσης των ρυθμών του ύπνου και των κιρκάδιων ρυθμών μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Θα χρειαστούν πάντως μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι οι αλλαγές στις ώρες του φαγητού μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με διαταραχές κατάθλιψης και άγχους».

Κατάθλιψη: Τα σημάδια στους άνδρες

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Όμως τα σημάδια μπορεί να είναι διαφορετικά.

Αν και το κύριο σύμπτωμα της κατάθλιψης για πολλούς είναι συχνά ένα αίσθημα θλίψης, οι άνδρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τάση από τις γυναίκες να αισθάνονται θυμό, να επιδεικνύουν επιθετικά συναισθήματα και να κάνουν κατάχρηση ουσιών.

Λόγω των διαφορετικών συμπτωμάτων, και επειδή οι άνδρες αναζητούν δυσκολότερα θεραπεία για την κατάθλιψη από τις γυναίκες, πολλοί άνδρες μπορεί να έχουν αδιάγνωστη κατάθλιψη.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τα συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά σημάδια της κατάθλιψης στους άνδρες καθώς και τον τρόπο να αναζητήσετε βοήθεια.

Άνδρες και κατάθλιψη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, εκτιμάται ότι το 9% των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους κάθε μέρα και το 30,6% των ανδρών βιώνουν μια περίοδο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, το σώμα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι γιατροί μπορεί να αναφέρονται στην κατάθλιψη ως μείζονα κατάθλιψη, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ή κλινική κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες, επηρεάζοντας το 10.4% των γυναικών σε σύγκριση με το 5.5% των ανδρών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από αυτοκτονία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών.

Ένας από τους λόγους γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν φαρμακευτική αγωγή και η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για να οδηγηθεί ένας άνθρωπος στην αυτοκτονία.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι σημαντική. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την κατάθλιψη στον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, άλλωστε η αναγνώριση της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα προς την ανάρρωση.

Συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες

Ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα θλίψης
 • ενοχή
 • συναισθηματικό κενό
 • αδιαφορία για οποιαδήποτε παρελθοντική ευχάριστη δραστηριότητα
 • μεταβολές στην όρεξη
 • μεταβολές στον ύπνο
 • αίσθημα διέγερσης ή κόπωσης
 • πρόβλημα συγκέντρωσης

Να σημειωθεί πως ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τους άνδρες από τις γυναίκες, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται σε γενετικούς, ορμονικούς, βιοχημικούς ή κοινωνικούς παράγοντες.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης στους άνδρες

Τα σημάδια συμπεριφοράς της κατάθλιψης μπορούν να εκδηλωθούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών επηρεάζει τους άνδρες με κατάθλιψη πιο συχνά από τις γυναίκες και οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να εμφανίσουν θυμό και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Οι άνδρες με κατάθλιψη έχουν τις ακόλουθες αλλαγές συμπεριφοράς:

 • πίνουν περισσότερο ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών
 • αποφεύγουν οικογενειακές ή κοινωνικές επαφές
 • δουλεύουν εμμονικά
 • δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις επαγγελματικές ή οικογενειακές ευθύνες ενώ γίνονται πιο ελεγκτικοί ή καταχρηστικοί στις σχέσεις
 • αποκτούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όπως τζόγο ή μη ασφαλές σεξ
 • κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας

Μια θεωρία είναι ότι αυτές οι αλλαγές συμπεριφοράς συμβαίνουν ως αποτέλεσμα των ανδρών που προσπαθούν να καλύψουν την κατάθλιψη και να τηρήσουν τους λεγόμενους «αρσενικούς κανόνες». Αυτή η προσπάθεια απόκρυψης της κατάθλιψης μπορεί να κάνει τους άνδρες να αυτομαστιγώνονται και να γεμίζουν ενοχές.

Οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί επίσης να χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα χόμπι και τα πάθη τους ή να αισθάνονται λιγότερο παρακινημένοι να πετύχουν στην εργασία.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και τη σεξουαλική ορμή ενός άνδρα. Οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να έχουν μικρότερο ενδιαφέρον για το σεξ και μπορεί να έχουν πρόβλημα με τη σεξουαλική απόδοση.

Γιατί η κατάθλιψη στους άνδρες είναι συχνά αδιάγνωστη;

Σύμφωνα με στοιχεία του 2013-2016 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη από τους άνδρες.

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να διαγνώσει λανθασμένα την κατάθλιψη στους άνδρες. Οι άνδρες μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στον ύπνο, από τις συναισθηματικές αλλαγές. Έτσι, ο γιατρός μπορεί κάνει λανθασμένη διάγνωση.

Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να παρερμηνεύσουν κοινά συναισθηματικά ή συμπεριφορικά σημάδια κατάθλιψης στους άνδρες. Μπορεί να δουν το θυμό ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας αντί για ένα σημάδι κατάθλιψης. Μπορούν επίσης να παρεξηγήσουν τους λόγους για την αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου ενός ατόμου ή τη χρήση ουσιών.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Όποιος παρατηρεί τις συναισθηματικές, συμπεριφορικές ή σωματικές αλλαγές που έχουμε συζητήσει σε αυτό το άρθρο μπορεί να βιώνει κατάθλιψη. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Η κατάθλιψη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας ένα άτομο με κατάθλιψη να λάβει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.