Τα πρησμένα πόδια οφείλονται κυρίως στην κατακράτηση υγρών ή σε φλεγμονή τραυματισμένων ιστών και αρθρώσεων.
Τις περισσότερες φορές, το συσσωρευμένο υγρό στα πόδια υποχωρεί σταδιακά από μόνο του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όσο το πρόβλημα παραμένει, προκαλεί ενόχληση και ταλαιπωρία στην καθημερινότητά μας.
Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα αίτια που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια βρίσκονται τα εξής:
- Χρήση ακατάλληλων παπουτσιών
- Παρατεταμένη ορθοστασία
- Έντονοι ρυθμοί καθημερινότητας
- Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
- Εγκυμοσύνη
- Διάφορες παθήσεις
- Λήψη φαρμάκων
Άλλα αίτια μπορεί να οφείλονται σε:
- Τραυματισμό ή εγχείρηση στο πόδι, τον αστράγαλο, ή το πόδι. Οίδημα μπορεί επίσης να προκύψει μετά πυελική χειρουργική επέμβαση, ειδικά για τον καρκίνο.
- Μακρά πτήση με αεροπλάνο ή πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο, καθώς και με το να είστε σε ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τι περιπτώσεις το πρήξιμο εντοπίζεται κυρίως σε πόδια και αστραγάλους.
- Πρήξιμο μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα ή κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών του έμμηνου κύκλου. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν διόγκωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το εκτεταμένο οίδημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σημάδι προεκλαμψίας (ονομάζεται επίσης τοξιναιμία), μια σοβαρή κατάσταση που περιλαμβάνει υψηλή πίεση του αίματος και οίδημα.
- Τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι επίσης σημάδι καρδιακής, νεφρικής, ή ηπατικής ανεπάρκειας.
Πρησμένα πόδια: Πώς θα τα αντιμετωπίσετε
Εφαρμόστε τα tips στην καθημερινότητά σας και σίγουρα θα ζήσετε κι εσείς την διαφορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
1. Πιείτε περισσότερο νερό!
Όταν ο οργανισμός μας δεν ενυδατώνεται σωστά, τότε το σώμα συγκρατεί τα υγρά. Η κατανάλωση 8 με 10 ποτηριών νερού ημερησίως θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πρηξίματος.
2. Μειώστε το αλάτι στο φαγητό & το πρήξιμο στα πόδια!
Το αλάτι ευνοεί την κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό και πρέπει να το περιορίσετε. Αντίθετα, προτείνεται η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, τα οποία διαθέτουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στην καλύτερη υγεία των αγγείων.
3. Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης
Η υγεία του σώματός μας ξεκινά από τα πόδια! Γι’ αυτό, οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης της αποτελούν την ιδανική επιλογή για δυνατά και υγιή πόδια. Βοηθούν καθοριστικά στην σωστή κυκλοφορία του αίματος τοπικά, ανακουφίζοντας αποτελεσματικά τα πρησμένα πόδια μας. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και διατηρούν την ελαστικότητά τους ακόμη και μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση.
4. Ποδόλουτρο με άλατα vs πρησμένα πόδια
Αξιοποιήστε την ευεργετική δύναμη του νερού. Το χλιαρό νερό σε συνδυασμό με τα άλατα αντιμετωπίζουν τους μυϊκούς πόνους, ενώ μειώνουν το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Επιπλέον, το ποδόλουτρο απομακρύνει τις τοξίνες, προκαλεί χαλάρωση και ενυδατώνει.
Tip: Το καλοκαίρι, η ζέστη διογκώνει τα αγγεία των ποδιών, απορρυθμίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Γι’ αυτό, το κολύμπι στη θάλασσα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανακουφιστούν. Το θαλασσινό νερό, πλούσιο σε νάτριο και κάλιο, αγκαλιάζει το σώμα σας, ανακουφίζοντας αποτελεσματικά τα πρησμένα πόδια σας.
5. Σηκώστε τα πόδια σας
Κάθε φορά που ξαπλώνετε, μπορείτε να τοποθετείτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας. Επίσης, όταν κάθεστε, βάλτε ένα σκαμπό και απλώστε τα πάνω του. Έτσι, τα πρησμένα πόδια αποσυμφορίζονται σημαντικά.
6. Περπατήστε περισσότερο
Μη μένετε όρθιοι ή καθιστοί για πολλή ώρα! Η καθιστική ζωή, όπως και η πολύωρη ορθοστασία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τους μύες και τις αρθρώσεις μας. Στην περίπτωση που η εργασία σας απαιτεί πολλές ώρες ακινησίας, φροντίστε έτσι ώστε κάθε μία ώρα να σηκώνεστε, κάνοντας μία βόλτα για 5 λεπτά. Έτσι, το αίμα θα κυκλοφορεί καλύτερα στα πόδια σας.
7. Μασάζ στα πρησμένα πόδια
Το μασάζ στα πρησμένα πόδια ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην υποχώρηση του πρηξίματος. Με το μασάζ, το συσσωρευμένο υγρό στα πρησμένα πόδια μετακινείται, μέχρι που σταδιακά αρχίζει να μειώνεται.
8. Επιλέξτε τροφές με κάλιο & μαγνήσιο
Το κάλιο και η έλλειψή του προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και κατακράτηση υγρών. Με αυτό τον τρόπο, επιδεινώνει το πρήξιμο. Μερικές από τις τροφές με την πιο υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι μπανάνες, το κοτόπουλο, ο σολομός, τα λευκά φασόλια και τα φιστίκια.
Όσον αφορά στο μαγνήσιο, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το οίδημα και τις τακτικές κράμπες στα πόδια. Μερικές τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, η μαύρη σοκολάτα, τα κάσιους, το σπανάκι και το μπρόκολο.
Πρησμένα πόδια: Τι πρέπει να προσέχετε αν έχετε διαβήτη
Όσοι πάσχετε από διαβήτη πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί με τη φροντίδα των ποδιών σας, γιατί η ασθένειά σας μπορεί να σας εμποδίσει να αντιληφθείτε τα «μηνύματα» που σας στέλνουν τα νεύρα και η κυκλοφορία του αίματος των ποδιών σας, με επακόλουθο να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος τραυματισμού.
Οι τραυματισμοί, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε πληγές, οι οποίες στους ασθενείς με διαβήτη δύσκολα επουλώνονται.
Τα παραμελημένα προβλήματα στα πρησμένα πόδια μπορεί να οδηγήσει αυτούς τους ασθενείς ακόμη και στον ακρωτηριασμό.
Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων, συνιστά σε όσους πάσχουν από διαβήτη, τα εξής;
- Να ελέγχετε καθημερινά τα πόδια σας για κοψίματα, φλύκταινες, κόκκινες κηλίδες και οιδήματα
- Να πλένετε καθημερινά τα πόδια σας με ζεστό αλλά όχι καυτό νερό και να τα στεγνώνετε προσεκτικά
- Να αλείφετε καθημερινά το πάνω και κάτω τμήμα των άκρων ποδιών σας με λοσιόν, αλλά όχι στην περιοχή μεταξύ των δακτύλων
- Να κόβετε τα νύχια σας σε ευθεία γραμμή και όχι στρογγυλά ή πολύ κοντά
- Να προστατεύετε τα πόδια σας φορώντας κάλτσες και άνετα παπούτσια που επιτρέπουν στο δέρμα σας να «αναπνέει», αποφεύγοντας συνεπώς τις νάιλον κάλτσες και τα πλαστικά ή ελαστικά παπούτσια
- Να μην κυκλοφορείτε ποτέ μέσα στο σπίτι ξυπόλητοι
- Να προστατεύετε τα πόδια σας από ακραίες θερμοκρασίες ( να μην περπατάτε ξυπόλητοι σε καυτή άμμο ή να φοράτε κάλτσες το βράδυ αν κρυώνουν τα πόδια σας)
- Να κάνετε τακτικά ασκήσεις στα πόδια σας, για να διεγείρετε την κυκλοφορία του αίματος. Ν’ ασκείτε, επίσης, και τα δάκτυλά σας. Αντίθετα, να αποφεύγετε να κάθεστε επί ώρα σταυροπόδι
Να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας, αν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα στα πόδια σας, το οποίο δεν αρχίζει να υποχωρεί ή να επουλώνεται μέσα σε ένα 24ωρο
Με πληροφορίες από veintherapy, medicafeet