Φουσκάλες: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε φυσικά και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Όλοι μας έχουμε βγάλει κάποια στιγμή στη ζωή μας σε ένα σημείο του σώματός μας κάποια φουσκάλα, από κακό ή μικρό παπούτσι, η οποία μαζεύει υγρό και ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος. 

Ακόμα και όταν σπάσει η φουσκάλα εξακολουθεί να είναι ενοχλητική και να μας πονάει

Σε κάποια στιγμή όλοι έχουμε βγάλει σε ένα σημείο του σώματός μας κάποια φουσκάλα, η οποία μαζεύει υγρό και ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος. Ακόμα και όταν σπάσει η φουσκάλα εξακολουθεί να είναι ενοχλητική και να μας πονάει.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε μόνοι σας, στο σπίτι, να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες.

-μια μικρή φουσκάλα σε μέγεθος αρακά, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, είναι πιθανό να απορροφηθεί φυσικά από τον οργανισμό και να εξαφανιστεί. Αποφύγετε να σπάσετε μια φουσκάλα σε αυτό το μέγεθος.

-αν η φουσκάλα, έστω και μικρή, βρίσκεται σε σημείο του δέρματος που ασκείται πίεση (πχ στο πέλμα του ποδιού) τότε πρέπει να την προστατέψετε για να μην σπάσει. Κόψτε ένα κομμάτι ύφασμα σε σχήμα «ντόνατ» και κολλήστε το γύρω από την φουσκάλα. Αφήστε όσο είναι δυνατόν το σημείο αυτό εκτεθειμένο στον αέρα.

-αν η φουσκάλα είναι μεγάλη και σας πονάει πολύ, ίσως η καλύτερη λύση είναι να την αποστραγγίσετε. Βάλτε οινόπνευμα σε ένα κομμάτι βαμβάκι και με αυτό απολυμάνετε καλά μία καρφίτσα. Απαλά τρυπήστε με την καρφίτσα την φουσκάλα στην άκρη της και όχι στο κέντρο. Πιέσετε απαλά το υγρό να βγει από την τρύπα.

Αν η φουσκάλα έχει σχιστεί μόνη της (πχ από την τριβή του πέλματος στο παπούτσι) ή αν την έχετε αποστραγγίσει μόνοι σας, τότε:

-πλύνετε καλά το σημείο με σαπούνι και νερό, μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, ιώδιο ή άλλο απολυμαντικό

-μην αφαιρέσετε το «νεκρό» δέρμα στην επιφάνεια της φουσκάλας εκτός και αν είναι βρόμικο ή έχει σχιστεί και υπάρχει πύον από κάτω. Απαλά καθαρίστε το σημείο.

-χρησιμοποιήστε μια αντιβιοτική αλοιφή και έναν καθαρό επίδεσμο. Αν νιώσετε ότι το δέρμα κάτω απόν επίδεσμο «σας τρώει» ή προσέξετε ότι δημιουργείται εξάνθημα, μην χρησιμοποιήσετε άλλο την αλοιφή, καθώς μπορεί να ευθύνεται για το εξάνθημα.

-αλλάξτε τον επίδεσμο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και όσο κοιμάστε, αφαιρέστε τον τελείως.

Μην αποστραγγίσετε καμία φουσκάλα αν:

-είστε διαβητικοί, ή έχετε διαγνωστεί με ιό του HIV, καρκίνο ή κάποια καρδιακή ασθένεια, επειδή διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης

-πιστεύετε ότι η φουσκάλα είναι αποτέλεσμα κάποια μολυσματικής ασθένειας, όπως η ανεμοβλογιά, επειδή μπορεί να κολλήσετε κάποιο άλλο άτομο

Κάψατε τη γλώσσα σας; Δείτε τι να κάνετε

Πόσες φορές δεν έτυχε να δοκιμάσετε να φάτε ή να πιείτε κάτι που είναι πολύ καυτό, με αποτέλεσμα να κάψετε τη γλώσσα σας; Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι να κάνουν για να ανακουφίσουν τον πόνο.

Τυπικά ένα κάψιμο στη γλώσσα από κάτι καυτό διαρκεί μόνο λίγες ημέρες. Χάνουμε την ικανότητα της γεύσης σε εκείνο το σημείο της γλώσσας και το νιώθουμε “τραχύ” και “μουδιασμένο”.

Οι γευστικές απολήξεις στην γλώσσα μας βρίσκονται ανάμεσα στις ελαφρές σχισμές και ρωγμές στην επιφάνειά της. Όταν καίμε τη γλώσσα μας, καταστρέφονται αυτές οι απολήξεις σε εκείνο το σημείο, αλλά αναδημιουργούνται πλήρως μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Αν κάψετε τη γλώσσα σας με ένα καυτό ρόφημα ή πού καυτό φαγητό κάντε τα ακόλουθα:

-Καθαρίστε το σημείο με μπουκώματα με δροσερό νερό για μερικά λεπτά

-Βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και κρατήστε το για μερικά δευτερόλεπτα στην επιφάνεια της γλώσσας, εκεί που καήκατε

-Βάλτε ένα παγάκι στο στόμα σας και περάστε το από το σημείο μερικές φορές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο

-Αποφύγετε να πιείτε ζεστά ή καυτά ροφήματα

-Πάρτε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για τον πόνο και τη φλεγμονή

-Πασπαλίστε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη στο σημείο του καψίματος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο