Πρησμένοι Αστράγαλοι: 12 αίτια που κρύβουν – Τρόποι Ανακούφισης

Το πρήξιμο στα πόδια και ειδικά στους αστραγάλους είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες αιτίες, που προκαλούν τα πόδια μας να πρηστούν και να προσκαλέσουν δυσφορία. Στην περίπτωση όπως κατά την οποία αυτό συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος ή η πίεση στην περιοχή του θώρακα, η ζάλη, η σύγχυση και η δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό.

Πρησμένοι Αστράγαλοι: Ποια είναι τα αίτια που κρύβουν;

Πρήξιμο προκαλούν τα παρακάτω αίτια:

  • Η λήψη στεροειδών, αντικαταθλιπτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μπορεί να είναι η αιτία για το πρήξιμο στους αστραγάλους.
  • Μεταβολές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, είναι πιθανό να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και να οδηγήσουν σε πρήξιμο.
  • Διαταραχή της λέμφου (των υγρών του οργανισμού), η οποία συσσωρεύεται στα πόδια προκαλώντας οιδήματα ιδιαίτερα στους αστραγάλους.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλατιού, που ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, λόγω παρατεταμένης ακινησίας και έλλειψης άσκησης. Επίσης η καθιστική ζωή ή η ορθοστασία, συντελούν στην εμφάνιση του πρηξίματος.
  • Ένας τραυματισμός (πχ. διάστρεμμα) ή μια ενδεχόμενη μόλυνση στο πόδι ή στον αστράγαλο.
  • Ο σχηματισμός θρόμβου στο αίμα, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στο σημείο.
  • Φλεβική ανεπάρκεια: Η φλεβική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία των τοιχωμάτων ή και των βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται αποτελεσματικά το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά.
  • Λεμφοίδημα: Το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση, στην οποία τα λεμφαγγεία είναι πολύ λίγα, δυσμορφικά ή μη λειτουργικά με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση λεμφικού υγρού ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος.
  • Προεκλαμψία: Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή της εγκυμοσύνης που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την αυξημένη αρτηριακή πίεση (≥140/90 mm Hg) και την πρωτεϊνουρία. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πρήξιμο στο πρόσωπο και στα άκρα.
  • Περικαρδίτιδα: Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του υμένα δηλαδή που περιβάλλει την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και σοβαρό, χρόνιο οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους.
  • Η κίρρωση του ήπατος είναι η σταδιακή και ανεπανόρθωτη βλάβη των κυττάρων του συκωτιού συχνά λόγω κατάχρησης αλκοόλ, λοιμώξεων, τοξινών ή άλλων παθήσεων. Οι βλάβες προκαλούν ουλές μέσα στο όργανο (ίνωση), εμποδίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή κυκλοφορία στα πόδια και τους αστραγάλους.

Πρησμένοι Αστράγαλοι: Πώς θα ανακουφιστείτε;

Μασάζ

Ένα ελαφρύ μασάζ στα πόδια με κυκλικές κινήσεις για 1-2 λεπτά βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία των υγρών του σώματος.

Εναλλαγή κρύου και ζεστού νερού

Bάλτε τα πόδια στην μπανιέρα και ρίξτε εναλλάξ δροσερό και χλιαρό νερό. Kάθε εναλλαγή πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Με την εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού συστέλλονται και διαστέλλονται τα αγγεία και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Ποδόλουτρο

Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι. Tο αλάτι βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και απομακρύνει το γαλακτικό οξύ, το προϊόν καύσης των μυών, με αποτέλεσμα να νιώθουμε τα πόδια μας ξεκούραστα.

Επιπλέον, το ιώδιο του αλατιού βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ το κάλιο και το νάτριο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στην ισορροπία των υγρών του σώματος.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο με χαμομήλι, το οποίο διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Σε ένα λίτρο βραστό νερό, προσθέστε 3-4 κουταλιές χαμομήλι και αφήστε το για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε το νερό (αφού το σουρώσετε) σε μια λεκάνη, συμπληρώστε με χλιαρό νερό και αφήστε μέσα σε αυτήν τα πόδια σας για 10 λεπτά.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως καρπούζι, αγγούρι, πορτοκάλια, σταφύλια, φράουλες, κεράσια, μπρόκολα και παντζάρια. Όλα αυτά τα τρόφιμα, εκτός του ότι είναι αντιοξειδωτικά, εμποδίζουν τα οιδήματα και την κατακράτηση υγρών.