Πρωκτικό Συρίγγιο: Πότε εμφανίζεται – Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία

Ακριβώς μέσα στον πρωκτό υπάρχει ένας αριθμός μικρών αδένων. Εάν ένας από αυτούς τους αδένες αποφραχθεί, μπορεί να σχηματιστεί ένα απόστημα (μία μολυσμένη κοιλότητα). Ένα πρωκτικό απόστημα συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, αν και κάποια θεραπεύονται αυτόματα.

Περίπου το 50% αυτών των αποστημάτων εξελίσσεται σε ένα πρωκτικό συρίγγιο. Ένα συρίγγιο είναι μια μικρή σήραγγα που συνδέει τον μολυσμένο αδένα μέσα στον πρωκτό με ένα άνοιγμα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και οίδημα γύρω από τον πρωκτό, καθώς και πόνο με τις κινώσεις του εντέρου. Η θεραπεία για ένα πρωκτικό συρίγγιο είναι χειρουργική επέμβαση.

Αν και τα περισσότερα συρίγγια προκύπτουν από κάποιο πρωκτικό απόστημα, ένας μικρός αριθμός συριγγίων μπορεί να προκαλούνται από άλλες αιτίες όπως η νόσος του Crohn, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ο τραυματισμός, η φυματίωση, ο καρκίνος ή η εκκολπωματίτιδα.

Πρωκτικό Συρίγγιο: Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την ύπαρξη του;

Τα παρακάτω μπορεί να είναι συμπτώματα ή σημεία ενός πρωκτικού συριγγίου:

  • Επαναλαμβανόμενα πρωκτικά αποστήματα
  • Πόνος και οίδημα γύρω από τον πρωκτό
  • Πόνος στην κένωση του εντέρου
  • Αιμορραγία
  • Αιμορραγία ή μυρωδιά γύρω από τον πρωκτό. Ο πόνος μπορεί να μειωθεί μετά το άδειασμα του συριγγίου.
  • Ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό
  • Πυρετός, ρίγη και γενικό αίσθημα κόπωσης. (Ωστόσο, αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πολλών παθήσεων.)
  • Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Πρωκτικό Συρίγγιο: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Ο γαστρεντερολόγος σας μπορεί συνήθως να διαγνώσει ένα πρωκτικό συρίγγιο εξετάζοντας την περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Αυτός ή αυτή θα αναζητήσει ένα εξωτερικό άνοιγμα στο δέρμα. Εάν αυτό είναι ορατό, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει στη συνέχεια να καθορίσει το βάθος και την κατεύθυνση του συριγγίου. Συχνά η παροχέτευσή του μπορεί να παραχθεί από το εξωτερικό άνοιγμα.

Κάποια συρίγγια μπορεί να μην είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσει πρόσθετες εξετάσεις, ξεκινώντας με την ορθοσκόπηση, στην οποία χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο για να δείτε μέσα στον πρωκτό σας και το ορθό. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία της περιοχής του πρωκτού για να καθορίσει καλύτερα την οδό του συρίγγιου.

Εάν εντοπιστεί ένα συρίγγιο, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν η πάθηση σχετίζεται με τη νόσο του Crohn, μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Περίπου το 25% των ατόμων με νόσο του Crohn αναπτύσσουν συρίγγια. Μεταξύ αυτών των μελετών είναι οι εξετάσεις αίματος, οι ακτίνες Χ και η κολονοσκόπηση. Μια κολονοσκόπηση, στην οποία ένα εύκαμπτο όργανο εισάγεται στο κόλον μέσω του πρωκτού, εκτελείται υπό συνειδητή καταστολή, έναν τύπο ελαφριάς αναισθησίας.

Πρωκτικό Συρίγγιο: Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η χειρουργική επέμβαση, η οποία εκτελείται από χειρουργό, είναι συνήθως απαραίτητη για τη διαχείριση ενός πρωκτικού συριγγίου. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός θα αξιολογήσει το βάθος και την έκταση του συριγγίου.

Τα περισσότερα συρίγγια αντιμετωπίζονται με μια φιστουλοτομή, στην οποία το δέρμα και οι μύες πάνω από τη σήραγγα κόβονται ανοιχτά, μετατρέποντάς την σε ανοιχτό αυλάκι. Αυτό θα επιτρέψει τη θεραπεία του συριγγίου από το εσωτερικό προς τα έξω. Ένα πιο σύνθετο συρίγγιο μπορεί να απαιτεί τοποθέτηση ειδικού αποχετευτικού συστήματος – ένα seton – για τουλάχιστον 6 εβδομάδες, μετά το οποίο πραγματοποιείται μια οριστική χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται γενικά χωρίς νοσηλεία. Πολύ μεγάλες ή βαθιές σήραγγες συρίγγων μπορεί να απαιτούν σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση του συριγγίου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να εμποτιστεί η προσβεβλημένη περιοχή σε ζεστό μπάνιο και να πάρετε μαλακτικά  καθαρκτικά των κοπράνων για μια εβδομάδα. Επειδή μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε κάποιο πόνο ή δυσφορία στην περιοχή μετά από την χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αναλγητικά χάπια . Τα περισσότερα συρίγγια ανταποκρίνονται καλά στη χειρουργική θεραπεία.