Πρώτη εβδομάδα εγκυμοσύνης: Τα συμπτώματα

Κι όμως υπάρχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης ακόμα και την πρώτη εβδομάδα μετά τη σύλληψη του εμβρύου.

Συνήθως, οι γιατροί θεωρούν ως 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης εκείνη που ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνόρροιας μιας γυναίκας. Αν και μια γυναίκα δεν είναι στην πραγματικότητα έγκυος σε αυτό το σημείο, η μέτρηση της εβδομάδας 1 από την τελευταία εμμηνόρροια μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της εκτιμώμενης ημερομηνίας γέννησης μιας γυναίκας.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο ως 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης μετράμε την αρχή μιας εβδομάδας μετά τη σύλληψη, δηλαδή στην κυριολεκτική ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η απώλεια της εμμήνου ρύσεως είναι συχνά το κύριο σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν συμπτώματα τη 1 εβδομάδα μετά τη σύλληψη;

Η σύλληψη ή γονιμοποίηση, συμβαίνει όταν η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο (ωορρηξία) και ένα σπέρμα το γονιμοποιεί. Αυτό μπορεί να συμβεί περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η εμφύτευση ξεκινά περίπου 6-7 ημέρες μετά την σύλληψη. Αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας. Αυτή η κίνηση του ωαρίου μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία εντός του τοιχώματος της μήτρας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία και κράμπες.

Αιμορραγία

Η αιμορραγία κατά την εμφύτευση είναι ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Δεν είναι σαν την έμμηνο ρύση. Αντίθετα, είναι ελαφριά αιμορραγία που μπορεί να περιλαμβάνει μια μόνο κηλίδα αίματος ή μια μικρή ποσότητα ροζ εκκρίσεων. Η κηλίδωση μπορεί να διαρκέσει για λίγες ώρες ή μερικές ημέρες.

Κράμπες

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να αισθάνονται ήπιες κράμπες καθώς το έμβρυο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Μπορεί να αισθανθούν αυτές τις κράμπες στην κοιλιά, την λεκάνη ή την πλάτη.

Οι κράμπες μπορεί να αισθάνονται σαν ένα τράβηγμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα τσιμπήματος. Μερικές γυναίκες βιώνουν μόνο μερικές μικρές κράμπες, ενώ άλλες μπορεί να αισθάνονται περιστασιακή ενόχληση που έρχεται και φεύγει μέσα σε λίγες μέρες.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης την πρώτη εβδομάδα

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης την 1η εβδομάδα είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη. Το πιο κοινό πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η απώλεια της εμμήνου ρύσεως.

Άλλα συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης:

 • ναυτία με ή χωρίς εμετό
 • αλλαγές στο στήθος, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας, του πρηξίματος ή του μυρμηγκιάσματος ή των εμφανών μπλε φλεβών
 • συχνοουρία
 • πονοκέφαλος
 • αυξημένη βασική θερμοκρασία σώματος
 • φούσκωμα στην κοιλιά ή αέρια
 • ήπιες πυελικές κράμπες ή ενόχληση χωρίς αιμορραγία
 • κούραση
 • ευερεθιστότητα ή εναλλαγές της διάθεσης
 • λαχτάρα ή απέχθεια για φαγητό
 • αυξημένη όσφρηση
 • μεταλλική γεύση στο στόμα

Δεν είναι όλα αυτά τα συμπτώματα μοναδικά για την εγκυμοσύνη. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί πάντα εμφανή πρώιμα συμπτώματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει μια γυναίκα εάν είναι έγκυος είναι να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Πότε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης

Ένα τεστ εγκυμοσύνης μετρά την ποσότητα της ορμόνης της ανθρώπινης χορειακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα. Αυτή η ορμόνη υπάρχει μόνο όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Καθώς το ωάριο μεγαλώνει σε έμβρυο, τα κύτταρα που το περιβάλλουν και αργότερα γίνονται ο πλακούντας, παράγουν hCG.

Είναι καλύτερο να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης το συντομότερο δυνατό μετά από μια απώλεια περιόδου. Ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να επιστρέψει θετικό αποτέλεσμα ήδη 10 ημέρες αφότου η γυναίκα έκανε σεξ χωρίς αντισύλληψη. Ωστόσο, συνήθως χρειάζονται περίπου 3 εβδομάδες πριν υπάρξει αρκετή hCG στα ούρα, για να προκύψει θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Για να εξασφαλίσετε ένα ακριβές αποτέλεσμα, η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι 1 εβδομάδα μετά από μια απώλεια περιόδου.

Εάν μια γυναίκα κάνει το τεστ εγκυμοσύνης νωρίτερα από 1 εβδομάδα μετά από μια απώλεια περιόδου, μπορεί να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν είναι έγκυος.

Εάν πιστεύετε ότι είστε έγκυος παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ, θα πρέπει να επαναλάβει το τεστ μετά από 1 εβδομάδα.

Για να αποφύγετε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του τεστ εγκυμοσύνης και ακολουθήστε προσεκτικά τις γραπτές οδηγίες.

Μια γυναίκα μπορεί επίσης να κάνει εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί εάν είναι έγκυος.

Αυτή η εξέταση προσδιορίζει την παρουσία της hCG στο αίμα. Η εξέταση αίματος μπορεί να δείξει θετικό αποτέλεσμα λίγες ημέρες νωρίτερα από την εξέταση ούρων, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 48 ώρες για να ληφθούν τα αποτελέσματα από το εργαστήριο.