Mαύρα στίγματα στη μύτη – Πώς φεύγουν

Τα μαύρα στίγματα σε μύτη, πρόσωπο, λαιμό εκτός από αντιαισθητικά, δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα ακμής.

Σύμφωνα με την δερματολόγο δρ. Kellie Reed, στέλεχος της Westlake Dermatology στο Όστιν του Τέξας, τα μαύρα στίγματα δημιουργούνται όταν οι πόροι στο πρόσωπο φράζουν από φυσικά έλαια, υπολείμματα ή νεκρά δερματικά κύτταρα.

Η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικοί παράγοντες, τα βακτήρια στο δέρμα και η διατροφή είναι άλλες αιτίες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων.

Τα μαύρα στίγματα μπορεί να επηρεάσουν το πρόσωπο, τον λαιμό, την πλάτη και το στήθος, ωστόσο, εμφανίζονται πιο συχνά στην μύτη λόγω του αριθμού των πόρων, των τριχοθυλακίων και της παραγωγής ελαίου σε αυτήν την περιοχή καθώς και του φυσικού μεγέθους των πόρων, είπε η δρ. Anna Chien, καθηγήτρια Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μαύρα στίγματα μπορεί να ριζωθούν βαθιά στους πόρους, καθιστώντας δύσκολη την αφαίρεσή τους και συχνά απαιτούν τη βοήθεια συνταγογραφούμενων προϊόντων ή/και επαγγελματία για την εξαγωγή τους.

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα στη μύτη

Αντί να τα τσιμπάτε με το νύχι ή να προσπαθήσετε να τα σπάσετε, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν σπιτικές θεραπείες, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και επαγγελματικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Σπιτικές θεραπείες

Πράσινο τσάι

Είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που μειώνει την λιπαρότητα στο δέρμα. Ανακατέψτε φύλλα πράσινου τσαγιού με νερό και κάντε μασάζ με τα φύλλα στο δέρμα σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ξεπλύνετε και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα μετά.

Έλαιο από δέντρου τσαγιού

Είναι ένας άλλος φυσικός τρόπος για να σταματήσει η ανάπτυξη βακτηρίων. Μπορεί να βρεθεί σε πολλά προϊόντα, όπως σαπούνια και κρέμες. Εφαρμόστε το λάδι απευθείας στα προσβεβλημένα μαύρα στίγματα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Scrub με αλάτι/ζάχαρη

Μπορούν να βοηθήσουν στην απολέπιση του δέρματος και στην απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων. Αφότου κάνετε μασάζ με το scrub στο πρόσωπό σας, ξεπλύνετε με νερό και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα.

Μαγειρική σόδα

Όπως και τα scrub με αλάτι και ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στην απολέπιση του δέρματος και στην απομάκρυνση της βρωμιάς, της λιπαρότητας και των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Ανακατέψτε την μαγειρική σόδα με νερό και κάντε μασάζ στις πληγείσες περιοχές. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα όταν τελειώσετε.

Θεραπείες και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Αζελαϊκό οξύ

Μπορεί να βρεθεί σε τοπικές κρέμες και δρα σκοτώνοντας τα βακτήρια στο δέρμα. Αυτή η χωρίς ιατρική συνταγή θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή και να διατηρήσει τους πόρους καθαρούς.

Σαλικυλικό οξύ

Είναι ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά καθαριστικά, λοσιόν και κρέμες. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, βοηθά στην αποβολή των νεκρών κυττάρων που φράζουν τους πόρους και τα τριχοθυλάκια.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου

Είναι ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα χωρίς συνταγή και τα οποία λειτουργούν μειώνοντας την ποσότητα των βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο δέρμα.

Τοπικά ρετινοειδή

Μειώνουν την παραγωγή ελαίου στους αδένες λίπους και βοηθούν στον καθαρισμό των φραγμένων πόρων.

Επαγγελματικές θεραπείες για τα μαύρα στίγματα

Χημικό πίλινγκ

Περιέχει ορισμένα οξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ και το β-υδροξυοξύ (BHA) που βοηθούν στο να ξεφράξουν οι πόροι και να μειωθούν τα μαύρα στίγματα από την επιφάνεια του δέρματος.

Συνταγογραφούμενες θεραπείες από έναν δερματολόγο

Λειτουργούν παρόμοια με τις τοπικές θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα ρετινοειδή, ωστόσο, είναι ισχυρότερες.

Από του στόματος φάρμακα κατά της ακμής

Συνταγογραφούνται από δερματολόγο και μειώνουν τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν μαύρα στίγματα.

Επαγγελματικές περιποιήσεις προσώπου

Αφαιρέσεις ή μικροδερμοαπόξεση μπορούν να αφαιρέσουν τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα που οδηγεί στα μαύρα στίγματα. Ένας αισθητικός μπορεί να εξαγάγει τα μαύρα στίγματα με ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας προσώπου.

Προσοχή

Αν και ορισμένες μέθοδοι και θεραπείες μπορούν να μειώσουν την παραγωγή ελαίου και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων, η υπερβολική χρήση οποιουδήποτε προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος, ερυθρότητα, ερεθισμό, φλεγμονή ή απολέπιση.