Προβλήματα όρασης: Μήπως έχετε μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία – Κάντε τα τεστ

Μυωπία, αστιγματισμός, αχρωματοψία: Υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης τον τελευταίο καιρό; Μπορείτε να κάνετε μια εύκολη και γρήγορη πρώτη αξιολόγηση με τη βοήθεια των παρακάτω τεστ.

Μυωπία – Τεστ

Στην μυωπία μπορεί κανείς να δει κοντά, όμως όχι καλά μακριά (εξαρτάται βέβαια και από το πόσο μεγάλη είναι η μυωπία). Συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην σχολική ηλικία, γύρω από τη εφηβεία και μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και το παιδί (σταματά συνήθως γύρω στα 21 χρόνια). Ο μύωπας συνήθως σφίγγει τα μάτια για να δει μακριά. Θεωρούμε μικρή την μυωπία μέχρι 3 βαθμούς, μεσαία μέχρι 8, και μεγάλη πάνω από 8, όπου μπορεί να υπάρχουν και βλάβες στο ίδιο το μάτι.

Το διάγραμμα «Snellen» που ακολουθεί θα σας δείξει σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα πόσο καλή είναι η οπτική σας οξύτητα.

Προβάλετε το διάγραμμα σε πλήρη οθόνη ή τυπώστε σε χαρτί Α4 και κολλήστε το σε έναν τοίχο. Σταθείτε σε απόσταση 6 μέτρων από το διάγραμμα και αρχίστε να διαβάζετε τα γράμματα. Στη συνέχεια, κλείστε το ένα μάτι και αρχίστε να διαβάζετε από το άλλο. Φροντίστε στο δωμάτιο να υπάρχει επαρκής, αλλά όχι υπερβολικά έντονος φωτισμός.

Η κατώτατη γραμμή που μπορείτε να διαβάσετε αντιπροσωπεύει την οπτική σας οξύτητα.

Αστιγματισμός – Κάντε το τεστ

Στον αστιγματισμό κάποιος δεν βλέπει καθαρά την τελεία, κι έχει την αίσθηση ότι αυτή μοιάζει με  γραμμή ή βλέπει ακτίνες γύρω από τα φώτα. Παρότι και εδώ προσπαθεί το μάτι να χρησιμοποιήσει τον ίδιο μηχανισμό όπως στη υπερμετρωπία, δεν τα καταφέρνει αρκετά καλά κι έτσι δεν έχει αρκετά καλή όραση ούτε μακριά ούτε κοντά. Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Ο αστιγματισμός είναι μια πάθηση των ματιών στην οποία ο κερατοειδής δεν είναι συμμετρικός. Κανονικά ο κερατοειδής έχει στρογγυλό σχήμα, όμως στην περίπτωση αστιγματισμού του σχήμα του είναι πιο πεπλατυσμένο στα άκρα.

Το αστιγματικό μάτι βλέπει τα αντικείμενα θαμπά ή παραμορφωμένα, ανεξάρτητα σε τι απόσταση βρίσκονται.

Μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς εάν έχετε αστιγματισμό μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια του τεστ που προτείνει η γαλλική εταιρία φακών επαφής Essilor.

Σταθείτε περίπου ένα μέτρο από την οθόνη. Καλύψτε το ένα σας μάτι με το χέρι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρο, και κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα.

Κάντε το τεστ και για τα δύο μάτια. Εάν βλέπετε κάποιες από τις γραμμές πιο γκρι και κάποιες πιο μαύρες, είναι πιθανό να έχετε αστιγματισμό.

Αχρωματοψία – Κάντε το τεστ

Το 1917, ο Ιάπωνας γιατρός Σινόμπου Ισιχάρα επινόησε το Τεστ Αντίληψης των Χρωμάτων για να εντοπίζει όχι μόνο ποιος έχει αχρωματοψία αλλά και τι είδος αχρωματοψίας έχει.

Χρησιμοποιώντας χρωματιστούς κύκλους, αριθμούς και γραμμές, το τεστ θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο καλά αντιλαμβάνεστε τις αποχρώσεις.

Το απλό αλλά εξαιρετικά ακριβές τεστ χρησιμοποιείται ευρύτατα ακόμη και σήμερα.

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες για να δείτε αν η όρασή σας είναι φυσιολογική ή έχετε αχρωματοψία.

 

  1. Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 42.
  2. Εάν έχετε αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε τον αριθμό 2.
  3. Εάν έχετε αχρωματοψία στο πράσινο βλέπετε τον αριθμό 4.

  1. Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 73.
  2. Εάν έχετε αχρωματοψία δεν μπορείτε να διακρίνετε κανέναν αριθμό στο σχήμα.

 

  1. Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 74.
  2. Εάν έχετε δυσχρωματοψία ως προς τη διάκριση κόκκινου-πράσινου (δαλτονισμός) βλέπετε τον αριθμό 21.
  3. Εάν έχετε πλήρη αχρωματοψία δεν μπορείτε να διακρίνετε κανέναν αριθμό στο σχήμα.

  1. Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 26.
  2. Εάν έχετε αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε τον αριθμό 6 και αν έχετε ήπια αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε επίσης ένα αχνό 2.
  3. Εάν έχετε αχρωματοψία στο πράσινο βλέπετε τον αριθμό 2 και αν έχετε ήπια αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε επίσης ένα αχνό 6.

  1. Ο αριθμός 12 γίνεται αντιληπτός από όλους τους ανθρώπους είτε με φυσιολογική στα χρώματα όραση είτε πάσχουν από δυσχρωματοψία (δαλτονισμό) είτε από αχρωματοψία.

Αχρωματοψία: Τι είναι;

Αχρωματοψία είναι η διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων. Μπορεί να είναι κληρονομική, δηλαδή ο ασθενής να γεννηθεί με δυσκολία στην αντίληψη των χρωμάτων, ή επίκτητη, όταν προσβάλλεται η ομαλή λειτουργία του οπτικού νεύρου.

Ο ασθενής με αχρωματοψία δεν θεωρείται τυφλός αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα χρώματα, π.χ το πράσινο και το κόκκινο ή το μπλε και το κίτρινο. Η μερική αχρωματοψία, του κόκκινου-πράσινου, είναι η συχνότερη μορφή αχρωματοψίας ενώ σπανιότερη ή λιγότερο συχνή είναι η αδυναμία αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι ο ασθενής με αχρωματοψία βλέπει στις αποχρώσεις του γκρι.

Αχρωματοψία: Τι την προκαλεί

Η αχρωματοψία είναι μια κληρονομική κατάσταση. Αυτό το αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα οφείλεται στη μερική ή την πλήρη έλλειψη φωτοϋποδοχέων (κωνίων). Οι φωτοϋποδοχείς βρίσκονται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και συγκεκριμένα στον αμφιβληστροειδή. Αυτοί είναι τα ραβδία και τα κωνία.

Τα ραβδία είναι υπεύθυνα για την αντίληψη της φωτεινότητας ενώ τα κωνία για την αντίληψη των χρωμάτων. Ο αριθμός των κωνίων σε έναν ασθενή με αχρωματοψία θα καθορίσει και το βαθμό της αχρωματοψίας. Τα κωνία, που φυσιολογικά παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, περιέχουν 3 χρωστικές ουσίες που διεγείρονται με την έκθεσή τους σε φως (φωτοευαίσθητες). Αυτές είναι η κόκκινη, η πράσινη και η μπλε. Οι ασθενείς που πάσχουν από αχρωματοψία έχουν έλλειψη σε κάποια ή σε όλες τις παραπάνω φωτοευαίσθητες ουσίες ή σε κωνία που τις περιέχουν. Π.χ ένας ασθενής που δεν μπορεί να διακρίνει το πράσινο και το κόκκινο έχει μικρότερο πληθυσμό πράσινων και κόκκινων κωνίων.

Αχρωματοψία: Κατηγορίες

Η αχρωματοψία μπορεί να είναι πλήρης, όταν επηρεάζονται όλα τα χρώματα, ή μερική (δυσχρωματοψία), όταν επηρεάζονται ορισμένα χρώματα. Η πρώτη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από άλλες οφθαλμολογικές ανωμαλίες.

Οι ασθενείς με φυσιολογική αντίληψη όλων των χρωμάτων λέγονται τριχρωματικοί. Όταν μια από τις χρωστικές είναι σε έλλειψη, τότε οι ασθενείς λέγονται ανώμαλοι τριχρωματικοί και αποτελούν την πιο συνηθισμένη ομάδα ασθενών με αχρωματοψία.

Αχρωματοψία: Θεραπεία

Η αχρωματοψία δεν θεραπεύεται.

Η διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα καθορίσει την εξέλιξη του ατόμου με δυσχρωματοψία ή αχρωματοψία και θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένη στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς.

Αν το παιδί πάσχει, οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν το σχολείο για το πρόβλημα. Πολλά από τα παιχνίδια και βοηθήματα εκπαίδευσης στη προσχολική ηλικία βασίζονται στα χρώματα. Έτσι, η εκπαίδευσή του θα πρέπει να προσαρμοστεί καταλλήλως.

Μεταγενέστερα, τα άτομα αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν σε δουλειές που τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο σήμανσης, όπως αεροπλοΐα, ναυσιπλοΐα, χειρισμός μηχανημάτων με κόκκινα και πράσινα κουμπιά κλπ.