Μυωπία, αστιγματισμός ή αχρωματοψία: Μάθε αν έχεις κάνοντας αυτά τα απλά τεστ

Μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία: Λίγο η πάροδος του χρόνου, λίγο οι ατελείωτες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή λόγω της τηλεργασίας, πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει και παρατηρούμε μια κάθοδο στις επιδόσεις των ματιών μας ή συμπτώματα όπως ο πόνος, η θολή όραση και η ξηροφθαλμία, που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα.

Μπορείτε να κάνετε λοιπόν μερικά τεστ όρασης για να τσεκάρετε την υγεία των ματιών σας, προτού απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο.

Μυωπία: Κάντε το παρακάτω τεστ για να μάθετε εάν πάσχετε

Το διάγραμμα «Snellen» που ακολουθεί θα σας δείξει σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα πόσο καλή είναι η οπτική σας οξύτητα.

Προβάλετε το διάγραμμα σε πλήρη οθόνη ή τυπώστε σε χαρτί Α4 και κολλήστε το σε έναν τοίχο. Σταθείτε σε απόσταση 6 μέτρων από το διάγραμμα και αρχίστε να διαβάζετε τα γράμματα.

Στη συνέχεια, κλείστε το ένα μάτι και αρχίστε να διαβάζετε από το άλλο. Φροντίστε στο δωμάτιο να υπάρχει επαρκής, αλλά όχι υπερβολικά έντονος φωτισμός. Η κατώτατη γραμμή που μπορείτε να διαβάσετε αντιπροσωπεύει την οπτική σας οξύτητα.

Στην  μυωπία μπορεί κανείς να δει κοντά, όμως όχι καλά μακριά (εξαρτάται βέβαια και από το πόσο μεγάλη είναι η μυωπία). Συνήθως πρωτοεμφανίζεται στην σχολική ηλικία, γύρω από τη εφηβεία και μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και το παιδί (σταματά συνήθως γύρω στα 21 χρόνια).

Ο μύωπας συνήθως σφίγγει τα μάτια για να δει μακριά Θεωρούμε μικρή την μυωπία μέχρι 3 βαθμούς, μεσαία μέχρι 8, και μεγάλη πάνω από 8, όπου μπορεί να υπάρχουν και βλάβες στο ίδιο το μάτι.

Αστιγματισμός: Ένα απλό και γρήγορο τεστ αστιγματισμού

Ο αστιγματισμός είναι μια πάθηση των ματιών στην οποία ο κερατοειδής δεν είναι συμμετρικός. Κανονικά ο κερατοειδής έχει στρογγυλό σχήμα, όμως στην περίπτωση αστιγματισμού του σχήμα του είναι πιο πεπλατυσμένο στα άκρα.

Το αστιγματικό μάτι βλέπει τα αντικείμενα θαμπά ή παραμορφωμένα, ανεξάρτητα σε τι απόσταση βρίσκονται.

Ο αστιγματισμός μένει ο ίδιος σε όλη την ζωή του ανθρώπου, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες στο μάτι.

Μπορείτε να διαπιστώσετε κι εσείς εάν έχετε αστιγματισμό μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια του τεστ που προτείνει η γαλλική εταιρία φακών επαφής Essilor.

Σταθείτε περίπου ένα μέτρο από την οθόνη. Καλύψτε το ένα σας μάτι με το χέρι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρο, και κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα.

Κάντε το τεστ και για τα δύο μάτια. Εάν βλέπετε κάποιες από τις γραμμές πιο γκρι και κάποιες πιο μαύρες, είναι πιθανό να έχετε αστιγματισμό.

Αχρωματοψία: Βλέπετε τα χρώματα σωστά; Κάντε το τεστ

Το 1917, ο Ιάπωνας γιατρός Σινόμπου Ισιχάρα επινόησε το Τεστ Αντίληψης των Χρωμάτων για να εντοπίζει όχι μόνο ποιος έχει αχρωματοψία αλλά και τι είδος αχρωματοψίας έχει.

Χρησιμοποιώντας χρωματιστούς κύκλους, αριθμούς και γραμμές, το τεστ θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο καλά αντιλαμβάνεστε τις αποχρώσεις.

Το απλό αλλά εξαιρετικά ακριβές τεστ χρησιμοποιείται ευρύτατα ακόμη και σήμερα.

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες για να δείτε αν η όρασή σας είναι φυσιολογική ή έχετε αχρωματοψία.

1. Αριθμός 42

 • Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 42.
 • Εάν έχετε αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε τον αριθμό 2.
 • Εάν έχετε αχρωματοψία στο πράσινο βλέπετε τον αριθμό 4.

2. Αριθμός 73

 • Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 73.
 • Εάν έχετε αχρωματοψία δεν μπορείτε να διακρίνετε κανέναν αριθμό στο σχήμα.

3. Αριθμός 74

 • Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 74.
 • Εάν έχετε δυσχρωματοψία ως προς τη διάκριση κόκκινου-πράσινου (δαλτονισμός) βλέπετε τον αριθμό 21.
 • Εάν έχετε πλήρη αχρωματοψία δεν μπορείτε να διακρίνετε κανέναν αριθμό στο σχήμα.

4. Αριθμός 26

 • Εάν η όρασή σας είναι φυσιολογική βλέπετε τον αριθμό 26.
 • Εάν έχετε αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε τον αριθμό 6 και αν έχετε ήπια αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε επίσης ένα αχνό 2.
 • Εάν έχετε αχρωματοψία στο πράσινο βλέπετε τον αριθμό 2 και αν έχετε ήπια αχρωματοψία στο κόκκινο βλέπετε επίσης ένα αχνό 6.

5. Αριθμός 12

Ο αριθμός 12 γίνεται αντιληπτός από όλους τους ανθρώπους είτε με φυσιολογική στα χρώματα όραση είτε πάσχουν από δυσχρωματοψία (δαλτονισμό) είτε από αχρωματοψία.

Μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία: Και άλλα προβλήματα όρασης

Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία δεν βλέπει κάποιος καλά ούτε μακριά ούτε κοντά, όταν όμως αυτή είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι μας έχει κάποιο μηχανισμό να την διορθώνει όταν  είναι σχετικά μικρή κι έτσι να μην δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όρασης.

Παρόλα αυτά είναι πιο επικίνδυνη από την μυωπία αφού συνδέεται συχνότερα με καταστάσεις όπως στραβισμός (τα μάτια αλληθωρίζουν),τεμπέλικο μάτι, κλπ. Η υπερμετρωπία μικραίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην όραση των ματιών, και αφορά την αδυναμία κάποιου να διαβάσει κοντά, στην ηλικία των 45 ετών περίπου, γιατί αρχίζει να μην λειτουργεί καλά ο μηχανισμός του ματιού που αναφέραμε.

Ο ακριβής χρόνος εμφάνισης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σχετίζεται με το αν μαζί υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα της όρασης (μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός).

Διορθώνεται με γυαλιά (σημαντικό ρόλο παίζει ο καλός φωτισμός ), και δοκιμάζονται κάποιες επεμβάσεις, που ίσως μελλοντικά δώσουν μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία: Η σημασία της πρόληψης

Το τακτικό οφθαλμολογικό τσεκ απ από έναν οφθαλμίατρο είναι σημαντικό. Θα πρέπει να γίνονται μία φορά το χρόνο εάν είστε άνω των 65 ετών.

Ο γιατρός θα σας συστήσει πρωιμότερες και πιο συχνές εξετάσεις εάν έχετε διαβήτη ή εάν έχετε ήδη πρώιμα σημεία οφθαλμολογικών προβλημάτων από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα αίτια.

Η πίεση στα μάτια σας θα μετρηθεί σε κάποιες επισκέψεις, εξετάζοντας για γλαύκωμα. Περιοδικά, θα διασταλούν οι κόρες σας για να εξεταστεί ο αμφιβληστροειδής για σημεία προβλημάτων εξαιτίας της ηλικίας, αυξημένης αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη.

Αυτά τα σημαντικά βήματα μπορούν να προλάβουν οφθαλμικά προβλήματα και προβλήματα όρασης:

 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατέψετε τα μάτια σας.
 • ΜΗΝ καπνίζετε.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Κρατήστε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη σας.
 • Διατηρήστε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας υπό καλό έλεγχο εάν έχετε διαβήτη.
 • Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία: Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε:

 • Πρόβλημα να δείτε αντικείμενα σε οποιαδήποτε πλευρά
 • Δυσκολία να δείτε τη νύχτα ή όταν διαβάζετε
 • Σταδιακή απώλεια της οξύτητας της όρασης
 • Δυσκολία να διακρίνετε χρώματα
 • Θολή όραση όταν προσπαθείτε να δείτε αντικείμενα κοντά ή μακριά
 • Διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
 • Φαγούρα ή έκκριμα από το μάτι
 • Μεταβολές της όρασης που φαίνεται να σχετίζονται με φάρμακα (ΜΗΝ σταματάτε ή αλλάζετε ένα φάρμακο χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας).