Σεροτονίνη: Οι ιδιότητες της – Αύξηση μέσω της διατροφής

Η σεροτονίνη είναι μία μονοαμίνη που δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Η βασική της λειτουργία είναι η ολοκλήρωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η σεροτονίνη θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στην ρύθμιση του θυμού, της επιθετικότητας, της θερμοκρασίας του σώματος, της ψυχικής διάθεσης, του ύπνου, της σεξουαλικότητας και της όρεξης.

Όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα , τότε αισθανόμαστε ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία. Αντίθετα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα και ανησυχία. Όταν τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα είναι διαρκείας μπορεί να παρουσιαστούν διάφορες ψυχικές ασθένειες όπως διπολική κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχές λήψης τροφής, διαταραχές ύπνου, αδυναμία απόδοσης και οξείς ημικρανίες.

Σεροτονίνη: Οι ιδιότητες της στον ανθρώπινο οργανισμό

Η σεροτονίνη επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός σας, από τα συναισθήματά σας έως τις κινητικές σας ικανότητες. Η σεροτονίνη θεωρείται φυσικός σταθεροποιητής της διάθεσης. Είναι η χημική ουσία που βοηθά στον ύπνο, το φαγητό και την πέψη. Η σεροτονίνη επίσης

  • Μειώνει την κατάθλιψη
  • Ελαττώνει το άγχος
  • διεγείρει τη ναυτία
  • διατηρεί την υγεία των οστών

Πεπτικό σύστημα

Η σεροτονίνη βρίσκεται κυρίως στο στομάχι και στο έντερο. Βοηθάει στον έλεγχο των κινήσεων και της λειτουργίας του εντέρου.

Διάθεση

Η σεροτονίνη στον εγκέφαλο θεωρείται ότι ρυθμίζει το άγχος, την ευτυχία και τη διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα της χημικής ουσίας έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη και τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης που προκαλούνται από τα φάρμακα πιστεύεται ότι μειώνουν την διέγερση.

Ναυτία

Η σεροτονίνη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ναυτία. Η παραγωγή σεροτονίνης αυξάνεται όταν εισέλθουν ‘ενοχλητικές’ ουσίες μέσω ακατάλληλης τροφής στο πεπτικό. Η εμφάνιση της διάρροιας είναι η λύση για τις επικίνδυνες ουσιες και έτσι προστεύεται ο οργανισμός.

Ύπνος

Αυτή η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για την τόνωση των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν τον ύπνο και το ξύπνημα. Το εάν κοιμάστε ή ξυπνάτε εξαρτάται από το ποια περιοχή διεγείρεται και ποιος υποδοχέας σεροτονίνης χρησιμοποιείται.

Θρόμβωση αίματος

Τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν σεροτονίνη για να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών. Η σεροτονίνη προκαλεί τη μείωση των μικροσκοπικών αρτηριών, βοηθώντας στη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Υγεία των οστών

Η σεροτονίνη παίζει ρόλο στην υγεία των οστών . Σημαντικά υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στα οστά μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση , γεγονός που καθιστά τα οστά ασθενέστερα.

Σεξουαλική λειτουργία

Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με αυξημένη λίμπιντο, ενώ τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με μειωμένη λίμπιντο.

Σεροτονίνη: Πώς να την αυξήσετε μέσω της διατροφής;

Διατροφικά, τα ποσοστά σεροτονίνης επηρεάζονται από την κατανάλωση της τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη είναι το απαραίτητο αμινοξύ για τη σύνθεσή της, δηλαδή ο οργανισμός δε μπορεί να το συνθέσει μόνος του.

Τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι τα παρακάτω:

  • καρύδια
  • δαμάσκηνα
  • μπανάνες
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης
  • μαύρη σοκολάτα
  • λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα)
  • προϊόντα σόγιας

Πέρα από την τρυπτοφάνη, για τη σύνθεση της σεροτονίνης, ο οργανισμός χρειάζεται επίσης βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ. Τροφές που μας παρέχουν τις συγκεκριμένες βιταμίνες είναι το πίτουρο ρυζιού, το πίτουρο σιταριού και οι ηλιόσποροι (Β6), το συκώτι και γενικά το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά (Β12), και τέλος το αβοκάντο, τα φασόλια, τα πορτοκάλι και διάφορα λαχανικά όπως λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, σπανάκι κ.α. (φολικό οξύ).

Αυτά είναι τα 7 τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.

Αυγά

Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο πλάσμα του αίματος . Επαγγελματική συμβουλή μαγειρέματος: Μην αφήνετε τους κρόκους. Οι κρόκοι είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε τρυπτοφάνη και τυροσίνη, χολίνη, βιοτίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στα οφέλη για την υγεία και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αυγών.

Τυρί

Το τυρί είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης. Ένα νόστιμο αγαπημένο γεύμα είναι ένα ογκρατέν ζυμαρικών, όπου συνδυάζονται τα ζυμαρικά (καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ολικής) τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες B, με το τυρί, τα αυγά και το γάλα τα οποία είναι επίσης καλές πηγές τρυπτοφάνης.

Ανανάς

Αποτελεί μια σημαντική πηγή βρομελίνης, μια πρωτεΐνη που μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας καθώς και να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα. Συνδυάστε τον ανανά ακόμη και σε φαγητά που έχουν κοτόπουλο για μία εξωτική γεύση.

Tofu

Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσιες πηγές τρυπτοφάνης.Μπορείτε να αντικαταστήσετε το tofu με κρέας σε οποιαδήποτε συνταγή, καθιστώντας την μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης για χορτοφάγους και vegans.

Σολωμός

Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε τρυπτοφάνη. Συνδυάστε τον με βραστό αυγό σε τορτίγια και απολαύστε ένα υπέροχο σνακ . Ο σολωμός έχει επίσης και άλλα θρεπτικά οφέλη, όπως η εξισορρόπηση της χοληστερόλης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Διαλέξτε και επιλέξτε τα αγαπημένα σας, γιατί όλα τα καρύδια και οι σπόροι περιέχουν τρυπτοφάνη. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μερικών ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης καλές πηγές ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Για επιδόρπιο, δοκιμάστε μερικά μπισκότα πλιγούρι βρώμης φυστικοβούτυρου .

Γαλοπούλα

Η γαλοπουλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη. Αν πάρετε αλλαντικό γαλοπούλας επιλέξετε κάποιο με μειωμένο αλάτι και καλύτερα να είναι βραστή αντί καπνιστή. Φυσικά καλύτερη εκδοχή είναι το φιλέτο γαλοπούλας, το οποίο γίνεται υπέροχο με σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια.