Βιταμίνη Β12: Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν έλλειψη και ποια αίτια οδηγούν σε αυτή

Πολλοί αναγνωρίζουν την βιταμίνη Β12, ως τη βιταμίνη, που οι vegetarian και ιδίως οι vegan, δεν μπορούν να προσλάβουν εύκολα, μέσω της διατροφής τους, και συχνά καταφεύγουν σε συμπληρώματα. Αυτό συμβαίνει, διότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε τρόφιμα, όπως το συκώτι, το σολομό, τα στρείδια, τον τόνο, το γάλα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο και το τυρί. Τι κάνει όμως τους vegan να καταφεύγουν σε συμπληρώματα για να λάβουν αυτή τη βιταμίνη;

Η βιταμίνη Β12 διατηρεί τα κύτταρά μας σε καλή κατάσταση, αντιμετωπίζει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, προφυλάσσει από την νόσο του Αλτσχάιμερ, από την κακοήθη και μεγαλοβλαστική αναιμία, καθώς και από τον καρκίνο του μαστού. Από την άλλη, η έλλειψη της B12 από τον οργανισμό μας, μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας για μια σειρά από άσχημα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, η αϋπνία ή σε άλλες περιπτώσεις η υπνηλία, η δυσκοιλιότητα και οι συχνοί πονοκέφαλοι.

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα που υποδεικνύουν έλλειψη

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες βιταμίνες, τη Β12 δεν μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι αρκετά συχνή, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους, που για έναν υγιή ενήλικα είναι τα 2,4 μικρογραμμάρια, ή δεν την απορροφούν επαρκώς από τις τροφές.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να αργήσει να εκδηλωθεί. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως με πολύ ήπια ένταση αρχικά και σταδιακά επιδεινώνονται. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης Β12 είναι τα εξής:

  • μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα (χέρια, πόδια, δάχτυλα)
  • δυσκολία στο περπάτημα (τρέκλισμα, απώλεια ισορροπίας)
  • αναιμία
  • πρησμένη γλώσσα
  • ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών)
  • γνωστικές δυσκολίες (αποδυνάμωση της μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης)
  • κόπωση και αίσθημα αδυναμίας

Να σημειωθεί ότι σε σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης μπορεί να εκδηλωθεί κατάθλιψη ή και παράνοια (ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις), ακράτεια ούρων και/ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Για τη διάγνωση της έλλειψης της Β12 απαιτείται αιματολογική εξέταση.

Βιταμίνη Β12: Αίτια που οδηγούν στην έλλειψη της

Η βιταμίνη Β12 δεν υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, επομένως η έλλειψη είναι συνηθέστερη στα άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Η Β12 βρίσκεται μόνο στο κόκκινο κρέας, στα αυγά, στα πουλερικά, στα γαλακτοκομικά και σε άλλα ζωικά προϊόντα. Ο μόνος τρόπος να λάβει ένας χορτοφάγος επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12 είναι να καταναλώνει προϊόντα (π.χ. δημητριακά, ψωμί) ενισχυμένα με τη βιταμίνη ή να λαμβάνει συμπλήρωμαδιατροφής.

Επίσης, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση παρουσιάζουν συχνά έλλειψη Β12, καθώς ορισμένες επεμβάσεις επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να αντλεί τη βιταμίνη από τις τροφές.

Παθήσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο έλλειψης της βιταμίνης Β12.

Τέλος, η προχωρημένη ηλικία είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην έλλειψη της Β12, λόγω της μειωμένης ικανότητας του οργανισμού να την απορροφά στο στομάχι.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη Β12: Τα οφέλη μιας πανίσχυρης ασπίδας