Σέξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης .. ; Βεβαίως και δεν απαγορεύεται αρκεί οι συνθήκες της δικής σας εγκυμοσύνη να το επιτρέπουν.Ο τρίτος της παρέας … είναι αυτός που έχει τον βασικό λόγω σε αυτή την περίοδο της ζωής σας και αυτός είναι ο γιατρός σας. Άρα λοιπόν θα πρέπει πρώτα να κουβεντιάσετε με το γιατρό σας το θέμα εγκυμοσύνη και σεξουαλική επαφή έτσι ώστε να τηρήσετε όλους τους κανόνες ασφαλείας για εσάς και το έμβρυο σας .
Για πολλά ζευγάρια η σεξουαλικά επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεχίζει να είναι ταμπού και χωρίς να το καταλάβουν αφήνουν την ερωτική τους ζωή σε δεύτερο επίπεδο ,από φόβο μήπως η σεξουαλική επαφή βλάψει το μωρό η την μητέρα. Όλοι οι ειδικοί όμως επιμένουν ότι μία γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της εάν δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα που θα αναφέρουμε παρακάτω τότε θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μια απόλυτα φυσιολογική και ελεύθερη σεξουαλική ζωή.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα συνήθως βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και τα γεννητικά της όργανα είναι πιο υγρά από ποτέ , λόγω της αυξήσεως των ορμονών. Το στήθος της αυξάνεται σε μέγεθος, το σώμα της γίνεται πιο καμπύλο και η θηλυκότητά της πιο εμφανής. Όμως υπάρχουν και γυναίκες που στην εγκυμοσύνη έχουν μειωμένη επιθυμία, πιθανό λόγω των αλλαγών που υφίσταται το σώμα τους. Αρκετές όμως γυναίκες όταν δεν έχουν το άγχος της αντισύλληψης , τότε έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ. Το ίδιο συμβαίνει στους άντρες. Άρα το σεξ στην εγκυμοσύνης είναι ένα θέμα που προσεγγίζει κάθε ζευγάρι διαφορετικά.
Όμως υπάρχουν και κάποιοι λόγοι που αναφέρουμε παρακάτω για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει μια έγκυο να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη:
- Ιστορικό προηγούμενων αποβολών.
- Ιστορικό πρόωρου τοκετού.
- Πρόωρες συσπάσεις μήτρας.
- Ανεξήγητη αιμορραγία από τον κόλπο.
- Μικρή απώλεια αμνιακού υγρού.
- Πρoδρομικός πλακούντας. Ο πλακούντας δηλαδή βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα που επικοινωνεί ο κόλπος με τη μήτρα.
- Πολλαπλή εγκυμοσύνη
- Εξωσωματική γονιμοποίηση,
Σεξ και εγκυμοσύνη: Το έμβρυο
Το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο, ενώ η είσοδος του τραχήλου έχει κλείσει από την αρχή της εγκυμοσύνης με μια πυκνή βλεννώδη ουσία, που ονομάζεται τραχηλικό πώμα και στην ουσία καθιστά αδιαπέραστη τη δίοδο από τον κόλπο στον τράχηλο. Το τραχηλικό πώμα βρίσκεται εκεί για να προστατεύσει το έμβρυο από τυχόν μολύνσεις που θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί και να το βλάψουν. Το πέος του συντρόφου σου διεισδύει στον κόλπο σου, οπότε έτσι κι αλλιώς υπάρχει “απόσταση ασφαλείας” από το μωρό.
Σεξ και εγκυμοσύνη: Οργασμός
Ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις αλλά είναι διαφορετικού τύπου και είναι αθώες. Εάν υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες και κυρίως στο 1ο τρίμηνο, όπως μια μήτρα που βρίσκεται σε οπίσθια κλήση ή άλλοι υψηλού κινδύνου παράγοντες, τότε ο οργασμός μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και σε αποβολή του εμβρύου. Αν λοιπόν η εγκυμοσύνη δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ο οργασμός της εγκύου δεν προκαλεί πρόωρο τοκετό
Σεξ και εγκυμοσύνη: Κίνδυνος αποβολής του εμβρύου
Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί σχετικά με αυτό. Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια του σεξ και ειδικά κατά τη διάρκεια του γυναικείου οργασμού, εκκρίνεται ωκυτοκίνη, η αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, η οποία είναι η ίδια ορμόνη που εκκρίνεται σε μεγάλη ποσότητα όταν έρχεται η ώρα του τοκετού. Η έκκριση της ωκυτοκίνης προκαλεί ήπιες συσπάσεις στη μήτρα σου, που όμως δεν είναι επιβλαβείς, ούτε πρόκειται να ξεκινήσουν τον τοκετό αν δεν έχει έρθει η ώρα του, εκτός αν ανήκεις σε κάποια από τις κατηγορίες κινδύνου που αναφέρονται στην ερώτηση 1. Το σεξ εξακολουθεί να αποτελεί βιολογική ανάγκη δική σου και του συντρόφου σου και στην εγκυμοσύνη και ο οργασμός σου βοηθά στο να είσαι χαλαρή, ώστε όταν έρθει η ώρα του τοκετού σου, αυτός να εξελιχθεί πιο γρήγορα και ομαλά.
Σεξ και εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται όλα !!!
Εάν ο γιατρός που σε παρακολουθεί κατά την εγκυμοσύνη σου, σου έχει προτείνει τη αποφυγή ερωτικών επαφών, ρώτησε αν αυτό ισχύει για κάθε είδος επαφής, ή μόνο για τη διείσδυση, ή μόνο για τον δικό σου οργασμό ή για όλα τα προηγούμενα.
Ιεραποστολική στάση Το βασικό είναι να βρείτε με το σύντροφό σας τις στάσεις εκείνες που σας κάνουν να αισθάνεσθε άνετα. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και μεγαλώνει η κοιλιά σου, καλό είναι να προσέχετε να μην πέφτει το βάρος του συντρόφου σου πάνω στην κοιλιά σου, όπως γίνεται στην ιεραποστολική στάση. Αν επιλέγετε αυτή τη στάση, μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σου, ώστε όταν ο σύντροφος βρίσκεται από πάνω σου, να στηρίζεται στα πόδια του, ώστε να μην πέφτει πάνω σου το βάρος του.
Στοματικό σεξ (από εκείνον προς εσένα): Επιτρέπεται, εκτός αν ο σύντροφός σου έχει ενεργή ερπητική λοίμωξη στο στόμα του. Αν βρίσκεσαι στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου, απόφυγε το στοματικό σεξ, ακόμη και αν δεν υπάρχει ερπητική λοίμωξη αυτή τη στιγμή στο στόμα του συντρόφου σου, αλλά υπήρχε κάποια στιγμή στο παρελθόν.
Πρωκτικό σεξ: Επιτρέπεται, εκτός αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι λόγοι που το απαγορεύουν ή αν έχεις αιμορροΐδες. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι το πρωκτικό σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, καθώς και η εναλλαγή διείσδυσης μεταξύ πρωκτού και κόλπου, χωρίς προηγουμένως να έχει αλλάξει προφυλακτικό ο σύντροφός σου.
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως ο ιός HIV, τα κονδυλώματα, η σύφιλη κλπ., μπορούν να μεταδοθούν ΚΑΙ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια από τα νοσήματα αυτά, μπορούν να βλάψουν και το έμβρυο, εκτός από εσένα. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η χρήση προφυλακτικού, ειδικά αν δεν είσαι σε μονογαμική σχέση, ή αν δεν
Σέξ και εγκυμοσύνη: Το σεξ ανά τρίμηνο
1ο τρίμηνο Εάν η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση και η εγκυμοσύνη προχωράει χωρίς επιπλοκές, τότε η επαφή όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά κρίνεται και ευεργετική, αφού μπορεί να σας προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. Επίσης, το σεξ την περίοδο αυτή αποτελεί μια εξαιρετική, ήπιας μορφής άσκηση. Σε γενικές γραμμές, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη η γυναίκα μπορεί να πάρει όποια στάση θέλει. Κίνδυνος για το μωρό δεν υπάρχει, γιατί είναι προστατευμένο στον αμνιακό σάκο. Κάποιες φορές μετά τη συνουσία η γυναίκα μπορεί να νιώσει ελαφρούς πόνους ή κράμπες. Η κατάσταση αυτή είναι παροδική και οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται μετά από κάποιες ώρες ξεκούρασης, ενώ συνήθως οφείλονται στον ερεθισμό του τραχήλου, εξαιτίας των ουσιών που περιέχει το σπέρμα. Κάποιες σταγόνες αίμα μπορούν να οφείλονται στο ότι ο τράχηλος κατά την εγκυμοσύνη έχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος.
2ο τρίμηνο Οι πρωινές ναυτίες εξαφανίζονται, το στήθος μεγαλώνει και το σώμα στρογγυλεύει και αποκτά πιο θηλυκές καμπύλες. Η ερωτική επιθυμία κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξάνεται αισθητά, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού η γυναίκα έχει πλέον λιγότερο άγχος και μπαίνει στη φάση της συναισθηματικής επαφής με την ίδια την εγκυμοσύνη της. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε κατά το διάστημα αυτό είναι η επιλογή στάσης στο σεξ. Μια πολύ αναπαυτική (γι’ αυτό και δημοφιλής) στάση που βολεύει τις περισσότερες εγκύους είναι η επαφή στο πλάι με ένα μαξιλάρι στα γόνατα ώστε να μην πιέζεται η κοιλιά. Με λίγα λόγια, στο δεύτερο τρίμηνο το σώμα προσαρμόζεται στον νέο του ρόλο, οι ορμόνες αρχίζουν να ισορροπούν και το ζευγάρι αρχίζει να αποδέχεται συναισθηματικά τη νέα διπλή διάστασή του (σύζυγοι και γονείς). Έτσι είναι πολύ εύκολο να ξαναρχίσει η ερωτική ζωή με μεγαλύτερη πλέον προσοχή και λιγότερη ίσως ένταση
3ο τρίμηνο Σε αυτό το τρίμηνο η ανατομία του σώματος αλλάζει ολοκληρωτικά. Η κοιλιά μεγαλώνει, η λεκάνη ανοίγει, το στήθος γίνεται ακόμη πιο ευερέθιστο. Οι στάσεις που θα προτιμήσετε κατά το τρίμηνο αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες, όπως π.χ. η στάση «κουταλάκια» που είναι πολύ βολική, καθώς δεν πιέζει ούτε το έμβρυο ούτε τη λεκάνη ή όταν η γυναίκα είναι πάνω στο σύντροφό της, μια που δεν επιβαρύνει την κοιλιακή χώρα και παράλληλα της επιτρέπει να ελέγχει το βάθος της διείσδυσης. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως μετά την 36η εβδομάδα η επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται, μια που υπάρχει πλέον ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Ο μηχανικός ερεθισμός της μήτρας και γενικότερα του γενετικού συστήματος που προκαλείται από το πέος αποτελεί ένα λόγο για πρόωρο τοκετό. Στο σπέρμα υπάρχει μια ουσία που ονομάζεται προσταγλανδίνη και προκαλεί πρόωρες συσπάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
Μετά την γέννα
Εάν ο τοκετός ήταν δύσκολος, το οίδημα που προκαλείται στο γεννητικό σύστημα χρειάζεται αρκετό καιρό για να υποχωρήσει και να επανέλθει το σύστημα στη φυσιολογική του κατάσταση. Βλάβες όπως ρήξεις και κοψίματα, μπορεί να έχουν προκληθεί και φυσικό είναι να υπάρχει πόνος. Χρειάζεται συνεπώς η γυναίκα τον ανάλογο χρόνο για να επουλωθούν οι βλάβες και να υποχωρήσει η φοβία, η οποία είναι φυσικό να υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τις επισιοτομές (κόψιμο) που κάνει ο μαιευτήρας για να διευκολύνει την έξοδο του μωρού.
Τα λόχεια, που είναι τα υγρά τα οποία αποβάλλονται από το γεννητικό σύστημα μετά τον τοκετό, αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση για το ζευγάρι, χωρίς να ξεχνούμε πάντα και τον κίνδυνο για τη δημιουργία μολύνσεων. Καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή, όσο αυτά υπάρχουν. Στον ψυχολογικό τομέα, η διάθεση της γυναίκας μεταβάλλεται ανάλογα με τις αλλαγές των ορμονικών της λειτουργιών, πράγμα το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό από τον σύντροφό της.
Η φύση όμως είναι πάντα προνοητική και μέσα σε 40 ημέρες, συνήθως, όλα έχουν έρθει στο φυσιολογικό τους επίπεδο. Τότε, η σεξουαλική επαφή μπορεί να επανέλθει με ασφάλεια και χαρά, επαναφέροντας τη σχέση στα απολύτως φυσιολογικά της επίπεδα.