Ο παλιότερος και απλούστερος ορισμός της διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι όταν σε ένα ζευγάρι ο άνδρας αδυνατεί να φέρει σε κατάσταση οργασμού την σύντροφό του εάν βέβαια η σύντροφος δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.Σήμερα εκτιμάτε ότι το ποσοστό των ανδρών που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση κυμαίνεται γύρω στο 30% του παγκόσμιου ανδρικού πληθισμού.
Η ιατρική κοινότητα μετά από αρκετές έρευνες έχει καταλήξει ότι, όταν ο χρόνος μετά την διείσδυση και μέχρι την εκσπερμάτιση είναι κάτω η περίπου στο ένα λεπτό θεωρείται πρόωρη .
Η σεξουαλική ανταπόκριση των ανδρών περιγράφεται σαν μια αλληλουχία φάσεων που αφορούν σε τέσσερα στάδια: επιθυμία, διέγερση, οργασμός (εκσπερμάτιση) και χαλάρωση. Η αντρική σεξουαλική δυσλειτουργία συνήθως προκύπτει σε ένα ή περισσότερα από τα τρία πρώτα στάδια του κύκλου σεξουαλικής ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένων των δυσλειτουργιών σεξουαλικής επιθυμίας (λ.χ. μειωμένη σεξουαλική επιθυμία), της διέγερσης (λ.χ. στυτική δυσλειτουργία) και του οργασμού/εκσπερμάτισης (λ.χ. πρόωρη, καθυστερημένη ή αδυναμία εκσπερμάτισης).
Η πρόωρη εκσπερμάτιση προκύπτει από την ταχεία εξέλιξη των δύο πρώτων σταδίων του κύκλου σεξουαλικής απόκρισης και δε σχετίζεται απαραιτήτως με έντονη διέγερση ή αλλαγές στη στύση. Η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό).
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Τύποι της δυσλειτουργίας
- Πρωτοπαθής (αναφερόμενη και ως “διά βίου”), η οποία προκύπτει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή στη ζωή του άνδρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής.
- Δευτεροπαθής (αναφερόμενη και ως “επίκτητη”), εμφανίζεται σταδιακά, ή ξαφνικά ενώ σε προγενέστερο στάδιο η διαδικασία εκσπερμάτισης ήταν φυσιολογική. Περίπου το 50% των ανδρών που εμφανίζουν συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης δήλωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά την πρώτη σεξουαλική τους επαφή. Προκαλείται από ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες. Οι βασικές σωματικές αιτίες που συνδέονται με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είναι οι παθήσεις του προστάτη, η στυτική δυσλειτουργία, ο υπερθυρεοειδισμός ή ακόμη και η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Από την άλλη οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι το στρες και το άγχος για την απόδοση κατά την σεξουαλική επαφή
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 25% του ανδρικού πληθισμού έχει πρόωρη εκσπερμάτιση χωρίς να του έχει επίσημα διαγνωστεί και χωρίς βέβαια να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια τα το διορθώσει.
Είναι ένα συχνό πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας που αφορά μεγάλο ποσοστό των ενεργών σεξουαλικά ανδρών, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δυσλειτουργίας καθρεφτίζεται φυσικά στον άνδρα που πάσχει αλλά και στη σύντροφό του, καθώς το ζευγάρι δεν μπορεί να απολαύσει και να ευχαριστηθεί την σεξουαλική επαφή.
Χαρακτηριστική είναι η στάση της συντρόφου, όπου όταν ο άνδρας είναι “γρήγορος” εκείνη αισθάνεται πως δεν ενδιαφέρεται για αυτήν, πως τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του, ενώ αργά ή γρήγορα η γυναίκα θυμώνει μαζί του. Αποτέλεσμα είναι η σχέση να αρχίσει να κλονίζεται καθώς ο φόβος, το άγχος, ο θυμός, η σιωπή και η απογοήτευση μπαίνουν όλο και περισσότερο ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Ο άνδρας αρχίζει και κλείνεται στον εαυτό του , αποφεύγει το σεξ, ενώ αρκετά συχνά μπορεί να εμφανίσει και διαταραχή της στύσης, εφόσον το άγχος του και ο φόβος του ότι δεν θα τα καταφέρει στα μάτια της συντρόφου του γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Πιθανοί οργανικοί παράγοντες επιδεινώνουν είτε τη μία, είτε την άλλη διαταραχή, δεδομένου ότι η αδυναμία του άνδρα να διατηρήσει ικανή τη στύση του για διείσδυση, τον οδηγεί στη πρόωρη εκσπερμάτιση ως αποφυγή της έκθεσής του στη μη ποιοτική στύση του.
Αποτέλεσμα είναι να μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η μία δυσλειτουργία προκαλεί την άλλη, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ψυχική του κατάσταση αλλά και τη σχέση με τη σύντροφό του.
Πρόωρη εκσπερμάτιση: παθήσεις που την προκαλούν
Οι παθήσεις του θυρεοειδή και κυρίως ο υπερθυρεοειδισμός είναι οι μόνες γνωστές σήμερα οργανικές παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την πρόωρη εκσπερμάτιση. Αποκαθίσταται δε το πρόβλημα αμέσως μόλις ρυθμιστεί η θυρεοειδοπάθεια.
Παθήσεις που πρόσκαιρα προκαλούν πρόωρη εκσπερμάτιση δευτερογενώς είναι και οι φλεγμονές του προστάτη όπως χρόνια προστατίτιδα , καθώς και η στυτική δυσλειτουργία. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται αρχικά και αν το πρόβλημα της εκσπερμάτισης παραμένει, τότε αντιμετωπίζουμε και την πρόωρη.
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Θεραπεία
Για δεκαετίες η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείτο καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα και θεραπευόταν με συμπεριφορικές κυρίως προσεγγίσεις. Αργότερα έγιναν διαθέσιμες θεραπείες με φάρμακα και πρόσφατα, εγκρίθηκε επίσημα η συνταγογράφησή τους.
Συχνά, άλλωστε, το πρόβλημα έχει ως αίτια οργανικούς/ νευροβιολογικούς παράγοντες που είναι ιάσιμοι. Εάν λοιπόν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, μη-διαγνωσμένη χρόνια προστατίτιδα) τότε η θεραπεία της βασικής νόσου θα αποκαταστήσει το πρόβλημα. Στην περίπτωση της πρωτοπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης, οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν διάφορες επιλογές στους ασθενείς τους, όπως φαρμακευτική αγωγή και ψυχοσεξουαλικές θεραπείες
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Θεραπεία με τεχνικές αυτόβοήθειας
Τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία (προφυλακτικά επιβράδυνσης), τα οποία δημιουργούν ελαφριά αίσθηση μουδιάσματος, μπορεί να είναι εν μέρει αποτελεσματικά για σύντομο χρονικό διάστημα, στην ουσία όμως ενδέχεται να επιδεινώσουν αντί να εξαλείψουν το πρόβλημα επειδή μειώνουν τις σεξουαλικές αισθήσεις που πρέπει να τεθούν σε έλεγχο για να βελτιωθεί η πάθηση.
Ο αυνανισμός πριν τη σεξουαλική πράξη είναι επίσης μια τεχνική που υιοθετούν πολλοί νέοι άντρες. Μετά τον αυνανισμό το πέος απευαισθητοποιείται και έχει μεγαλύτερο χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση εάν γίνει εφικτή μια δεύτερη στύση. Άλλες τεχνικές που συχνά υιοθετούνται είναι το να κάνουν μη σεξουαλικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της επαφής, προκειμένου να διασπάσουν την προσοχή τους με κάτι μη σεξουαλικό και να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Αυτές οι τεχνικές αυτοβοήθειας, συνήθως δεν λύνουν το πρόβλημα και επιπλέον, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στύσης.
Υπάρχουν και κάποιες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετέ μόνοι σας η με την σύντροφό σας όμως το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο. Σε κάποιους ανθρώπους λειτουργούν και σε άλλους όχι. Αυτό όμως που σίγουρα θα καταφέρετε είναι να κάνετε την πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση αυτής της δυσλειτουργίας.
1.Βαθιά αναπνοή
Η βαθιά αναπνοή είναι μια μορφή διαλογισμού που μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στον έλεγχο της διέγερσης και την ένταση που οδηγούν στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις “ρηχές”, μικρές, γρήγορες αναπνοές, που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και σας φέρνουν πιο κοντά στην εκσπερμάτιση. Προσπαθήστε να σταματήσετε για λίγο την “πράξη” και να πάρετε μια βαθιά εισπνοή που θα κρατήσει περίπου 5 δευτερόλεπτα. Κρατήστε την αναπνοή σας για ακόμα 3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνεύστε για άλλα 5 δευτερόλεπτα.
2.Μέθοδος “σταμάτα-ξεκίνα”
Αυτό ξεκινά ως ατομική… άσκηση. Δοκιμάστε κατά τον αυνανισμό, να φέρετε τον εαυτό σας κοντά στην εκσπερμάτιση, αλλά να διακόψετε την πράξη λίγα δευτερόλεπτα προτού ολοκληρώσετε. Αφού χαλαρώσετε, προσπαθήστε να ξαναφέρετε τον εαυτό σας στην ίδια κατάσταση, όλο και πιο κοντά στον οργασμό, και επιχειρήστε να σταματήσετε για ακόμα μια φορά. Συνεχίστε περιοδικά αυτή την άσκηση μέχρι να δείτε ότι σας είναι ολοένα και ευκολότερο να κρατάτε τον οργασμό σας και μετά να… επανέρχεστε.
3.Μέθοδος της “συμπίεσης”
Αυτή η μέθοδος απαιτεί από τη γυναίκα να πιέσει με τους πυελικούς της μυς το πέος του άνδρα στην βάση του και να διακόψει την κίνησή του, όταν καταλάβει ότι εκείνος είναι στο χείλος του οργασμού. Η ιδέα είναι να μειωθεί η στύση του συντρόφου σας μέσα από τη συμπίεση. Ακριβώς όπως και με τη μέθοδο “σταμάτα-ξεκίνα”, είναι καλό για τον άνδρα να το δοκιμάσει πρώτα και μόνος του, προτού το δοκιμάσετε ως ζευγάρι. Θυμηθείτε, κάθε τεχνική απαιτεί υπομονή και πολλή… εξάσκηση για να δώσει αποτελέσματα.
4.Προφυλακτικά με βενζοκαΐνη
Εδώ οι απόψεις διίστανται, αλλά αλλά τα προφυλακτικά με βενζοκαΐνη μπορούν να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να παρατείνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα για διάστημα περίπου πέντε λεπτών κατά μέσο όρο. Αυτά τα προφυλακτικά έχουν βενζοκαίνη στην άκρη τους, είναι ένα ήπιο αναισθητικό με μικρή επίδραση νάρκωσης. Αυτό δημιουργεί ένα “μούδιασμα” στη βάλανο, που μειώνει την σεξουαλική αίσθηση, μεν, αλλά καθυστερεί την σεξουαλική κορύφωση του άνδρα, δε. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαύσετε το σεξ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο άνδρας μπορεί να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο προφυλακτικό και κατά τον αυνανισμό του, προκειμένου να δει αν όντως τον βοηθάει να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση.