Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς. Προάγει την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του ανοσοποιητικού συστήματος και των μυών μας, εξασφαλίζει τη σωστή θερμοκρασία σώματος, και μας γεμίζει ενέργεια και καλή διάθεση. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη του σιδήρου στον άνθρωπο. Η έλλειψη του οδηγεί σε αναιμία, εύκολη κόπωση, ζαλάδα και πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άντρες χρειάζονται 8-10mg ημερησίως, ενώ οι γυναίκες 15-18mg. Σε ποια τρόφιμα θα βρούμε, λοιπόν, τον σίδηρο, που χρειαζόμαστε;
Ζωικές Πηγές Σιδήρου
- Συκώτι
- Αρνίσιο κρέας
- Κατσικίσιο κρέας
- Κρέας πάπιας
- Χοιρινό κρέας
- Μοσχαρίσιο κρέας
- Γαλοπούλα
- Κοτόπουλο
- Καλαμάρια
- Γαρίδες
- Ψάρια
- Χταπόδια
- Στρείδια
- Τόνος
- Γάλα
- Αυγά
Φυτικές πηγές σιδήρου
- Μαύρη σοκολάτα και σκόνη κακάο
- Αποξηραμένα φρούτα
- Μελάσα
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Σπιρουλίνα
- Τοφού
- Τροφές ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Τσουκνίδα
- Σπανάκι
- Ξηροί καρποί
- Ταραξάκο
- Μαϊντανός
- Μανιτάρια
- Πατάτες
- Χυμός δαμάσκηνου
- Λιαστές ντομάτες
Αν για τον οποιοδήποτε λόγο, παρουσιαστεί αναιμία ή οι ανάγκες σε σίδηρο αυξηθούν κατακόρυφα, όπως στα πλαίσια μιας εγκυμοσύνης, απαιτείται χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου. Παράλληλα, το άτομο καλό είναι να μάθει να ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο προκειμένου να αποφύγει την εμφάνιση σιδηροπενίας στο μέλλον.
Συνεπώς, το κλειδί για την καλή υγεία είναι μία ισορροπημένη διατροφή επαρκής, όχι μόνο σε σίδηρο, αλλά και σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.