Social media: Τα κορίτσια ή τα αγόρια επηρεάζει περισσότερο;

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής που κατ’ εξοχήν τα παιδιά μπορούν να επηρεασθούν αρνητικά από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), αν και όχι στην ίδια ακριβώς ηλικία. Τα κορίτσια επηρεάζονται νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια, δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Στα κορίτσια η αρνητική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, στην ικανοποίηση τους από τη ζωή γίνεται αισθητή στις ηλικίες των 11 έως 13 ετών, ενώ στα αγόρια στα 14 έως 15 χρόνια τους, μια διαφορά που μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές αιτίες, καθώς τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα. Από την άλλη, στην αρχή της ενήλικης ζωής και τα δύο φύλα επηρεάζονται αρνητικά στην ίδια ηλικία των 19 ετών.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Internet Institute) και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, επεσήμαναν ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που οι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών περνάνε τον χρόνο τους, μοιράζονται πληροφορίες για τους εαυτούς τους και επικοινωνούν με τους άλλους. Παρά τις αρκετές μελέτες πάνω στο θέμα, εξακολουθεί να υπάρχει μια αβεβαιότητα για τη σχέση των social media με την ψυχική ευημερία εφήβων και ενηλίκων.

Η νέα μελέτη από ψυχολόγους, νευροεπιστήμονες και μοντελοποιητές ανέλυσε στοιχεία για περίπου 84.000 άτομα 10 έως 80 ετών, μεταξύ των οποίων 17.400 ηλικίας 10-21 ετών. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι – διαφορετικές για τα δύο φύλα – που οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ικανοποίηση τους από τη ζωή εμφανίζεται μειωμένη ένα χρόνο μετά.

Από την άλλη, οι έφηβοι που είναι ήδη κάτω του μέσου όρου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους λόγω υπαρχόντων ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων, χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media.

Ακόμη, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ηλικία των 19 ετών σχετίζεται με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή μετά από ένα έτος. Πρόκειται για ένα ηλικιακό “παράθυρο” μετά την εφηβεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, που οι νέοι ενήλικες είναι συχνά ξανά ευάλωτοι, επειδή φεύγουν από το σπίτι τους ή ξεκινούν να εργάζονται, πράγμα που καθιστά πιθανότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε άλλες περιόδους, πέρα από την εφηβεία και λίγο μετά την ενηλικίωση, η σχέση social media και μειωμένης ικανοποίησης από τη ζωή δεν φαίνεται στατιστικά σημαντική.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, πειραματική ψυχολόγος δρ Έιμι Όρμπεν του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι “ο σύνδεσμος μεταξύ χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψυχικής ικανοποίησης είναι σίγουρα ιδιαίτερα πολύπλοκος. Οι αλλαγές στα σώματα μας, όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η εφηβεία, καθώς και οι κοινωνικές περιστάσεις, φαίνεται να μας κάνουν ευάλωτους σε μερικές συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας”.

Η μελέτη δείχνει πάντως ότι δεν επηρεάζει μόνο η χρήση social media αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά ισχύει επίσης και το αντίστροφο, δηλαδή η εκ των προτέρων μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι προς το παρόν αδύνατο να προβλεφθεί ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα social media, π.χ. εμφανίζοντας άγχος, κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου.

Ο καθηγητής αναπτυξιακής νευροεπιστήμης Ρότζιερ Κιέβιτ του Ινστιτούτου Εγκεφάλου Donders δήλωσε ότι “το στατιστικό μοντέλο μας εξετάζει μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται κάθε νέος να βιώσει αρνητική επίπτωση στην ψυχική ευημερία του από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για μερικούς συχνά η επίπτωση θα είναι θετική. Ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα social media για να συνδεθούν με φίλους ή να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ή επειδή δεν έχουν κανέναν για να μιλήσουν σχετικά με κάτι που τους απασχολεί ή για το πώς νιώθουν. Για όλους αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τους παρέχουν πολύτιμη υποστήριξη”.

Πρόωρη εφηβεία: Τι την προκαλεί, πώς γίνεται η διάγνωση

Πρόωρη εφηβεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα παιδιά τους.

Η εφηβεία  ξεκινάει στα κορίτσια με την εμφάνιση της διόγκωσης του στήθους στα κορίτσια κάτω από τη θηλή ενώ στα αγόρια με την αύξηση του μεγέθους των όρχεων πάνω από 3 κ.εκ .

Iατρικά η  πρώιμη ήβη ορίζεται όταν στα κορίτσια εμφανιστεί πριν τα 8 έτη και στα αγόρια πριν τα 9.

Πρόωρη εφηβεία: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ενήβωσης;

Στα κορίτσια η ανάπτυξη του στήθους σε συνδυασμό με επιτάχυνση της ανάπτυξης στο ύψος. Η περίοδος είναι το τελικό γεγονός της ενήβωσης του κοριτσιού και κατά μέσο όρο μεσολαβούν δύο χρόνια από την ανάπτυξη του στήθους μέχρι την πρώτη περίοδο. Η τρίχωση στην περιοχή του εφηβαίου και της μασχάλης μπορεί να παρατηρηθούν πριν, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του στήθους ή και αργότερα. Η οσμή του ιδρώτα συνήθως συμπίπτει χρονικά με την ανάπτυξη τρίχωσης στο εφήβαιο.

Στα αγόρια, σημεία της εφηβείας είναι η μεγέθυνση των όρχεων, η επιμήκυνση και διαπλάτυνση του πέους, η ανάπτυξη της του μυϊκού συστήματος, η ανάπτυξη τριχοφυΐας  και η εκβάθυνση της φωνής σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της ανάπτυξης στο ύψος. Το πρώτο σημάδι εφηβείας στα αγόρια είναι το μεγάλωμα των όρχεων από τα 3 στα 4 κ.εκ που δεν γίνεται αντιληπτό από τους γονείς, γι΄αυτό και είναι απαραίτητη η εξέταση των γεννητικών οργάνων από τον παιδίατρο σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη του πέους και του όσχεου συμβαίνει συνήθως ένα χρόνο αργότερα.  Η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο ύψος συμβαίνει αργότερα στη διαδικάσια της ενήβωσης στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, οπότε πλέον άλλα χαρακτηριστικά της ήβης είναι ορατά.

Πρόωρη εφηβεία: Τι την προκαλεί;

Συνήθως πρόκειται για απλή επιτάχυνση της φυσιολογικής διαδικασίας, με άλλα λόγια το ξυπνητήρι χτυπάει λίγο νωρίτερα. Ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός, καθώς η ηλικία έναρξης και ολοκλήρωσης της ενήβωσης καθορίζεται από τη σχέση γονιδίων και περιβάλλοντος.

Ωστόσο, περιστασιακά η πρώιμη ήβη και ιδίως στα αγόρια μπορεί να οφείλεται σε κάποια ανωμαλία της υπόφυσης που είναι ο κεντρικός ρυθμιστικός αδένας του σώματος ή στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την υπόφυση που λέγεται υποθάλαμος.

Πιο σπάνια η εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει όταν οι αδένες οι οποίοι παράγουν τις ορμόνες του φύλου δηλαδή οι ωοθήκες στα κορίτσια και οι όρχεις στα αγόρια, μπορεί να αρχίσουν να δουλεύουν αυτόνομα νωρίτερα από το φυσιολογικό. Αυτή η περίπτωση λέγεται περιφερική πρώιμη ήβη όμως είναι πολύ σπανιότερη.

Μια άλλη παραλλαγή της ενήβωσης που είναι όμως συχνότερη είναι η πρώιμη αδρεναρχή.  Τα επινεφρίδια είναι ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς και παράγουν ορμόνες βασικές για την επιβίωσή μας όπως η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη αλλά και  ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα των επινεφριδίων που παράγονται και στα δύο φύλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στη μασχάλη καθώς επίσης και στην εμφάνιση της οσμής του ιδρώτα. Η εμφάνιση τέτοιων χαρακτηριστικών πριν την ηλικία των οκτώ στα κορίτσια ή των εννέα ετών στα αγόρια λέγεται πρώιμη αδρεναρχή.  Η πρώιμη αδρεναρχή είναι μια καλοήθης κατάσταση όμως πρώτα πρέπει να αποκλειστούν σπάνιες παθήσεις των επινεφριδίων.

Επίσης  η εξωγενής χρήση ουσιών  ή η εκ παραδρομής έκθεση του παιδιού σε σκευάσματα που μπορεί να περιέχουν ανδρογόνα, οιστρογόνα όπως κρέμες, gel μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη ήβη. Θεωρείται επίσης ότι τα αιθέρια έλαια λεβάντας και  tea tree oil  έχουν ορμονική δράση και η συχνή χρήση τους μπορεί να παίξει ρόλο σε πρόωρη ενήβωση.

Πρόωρη εφηβεία: Πώς γίνεται η διάγνωση της πρώιμης ήβης

Ξεκινούμε πάντα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την επισκόπηση των καμπυλών ανάπτυξης του παιδιού. Συνήθως προχωράμε σε κάποιες ορμονικές εξετάσεις για παράδειγμα ελέγχουμε τις λεγόμενες γοναδοτροπίνες (LH, FSH) καθώς και τις ορμόνες του φύλου, η μέτρηση της οιστραδιόλης στα κορίτσια  και της τεστοστερόνης στα αγόρια. Επίσης είναι σημαντικό να ελεγχθούν και ορμόνες του θυρεοειδούς  αδένα.

Στη συνέχεια, και αυτό κρίνεται κατά περίπτωση, μπορεί να προχωρήσουμε σε  δοκιμασία διέγερσης (INTERNAL LINK). Αυτή είναι μία ειδική εξέταση όπου χορηγείται μία συνθετική ορμόνη, παρόμοια με αυτή που παράγει ο υποθάλαμος, για να δούμε την απάντηση του οργανισμού μετρώντας τις γοναδοτροπίνες (LH, FSH).

Στην εκτίμηση της εφηβείας  επίσης συμπεριλαμβάνεται η ακτινογραφία της οστικής ηλικίας για να δούμε πόσο χρονών είναι τα οστά του παιδιού. Στην περίπτωση που η εφηβεία είναι πρώιμη και εξελίσσεται γρήγορα τα οστά είναι πιο ώριμα με συνέπεια να επηρεαστεί το τελικό ανάστημά του παιδιού.

Στα κορίτσια χρήσιμο είναι και το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων που γίνεται από την κοιλιά για να εκτιμηθεί η ανατομία και η ωρίμανση της μήτρας και των ωοθηκών.

Τέλος αν επιβεβαιωθεί η κεντρική πρώιμη ήβη διενεργείται συνήθως μαγνητική τομογραφία στην περιοχή της υπόφυσης.

Πρόωρη εφηβεία: Πώς θεραπεύεται η πρώιμη ήβη;

Αν διαγνωστεί κεντρική πρώιμη ήβη τότε υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία.  Το όφελος είναι η καθυστέρηση της ενήβωσης και η αναστολή της γρήγορης οστικής ωρίμανσης. Γενικά στα μικρότερα παιδιά κάτω των 6 ετών η θεραπεία έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική όσον αφορά το τελικό ανάστημά τους. Όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά τόσο λιγότερο είναι το όφελος στο τελικό ύψος γι΄ αυτό και όταν για παράδειγμα στα κορίτσια η ωρίμανση ξεκινήσει λίγο πριν το όγδοο έτος της ηλικίας, συζητούμε με τους γονείς τα υπέρ και κατά και κατά περίπτωση αποφασίζουμε από κοινού με γνώμονα πάντοτε τι είναι καλύτερο για το συγκεκριμένο παιδί.

Η θεραπεία δίνεται με τη μορφή ενέσεων (με πιο συνήθη μηνιαία και τριμηνιαία σκευάσματα) και είναι πολύ καλά ανεκτή από τα περισσότερα παιδιά.

Όταν σταματήσει η θεραπεία η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό με την περίοδο να έρχεται κατά μέσο όρο 15 μήνες αργότερα, ενώ η μακροχρόνια εμπειρία δείχνει ότι είναι  μια ασφαλής θεραπεία.

Ακούμε πολλούς γονείς να λένε ότι βλέπουν τα παιδιά πλέον να μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία. Ισχύει ή είναι μύθος;

Η ηλικία της εμμηναρχής κατέβηκε σχεδόν κατά 4 χρόνια μέσα στον εικοστό αιώνα στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Αυτή η τάση φαίνεται να έχει κάπως σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες.

Η μείωση της ηλικίας της εμμηναρχής εξηγήθηκε κατά κύριο λόγο με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής, την καλύτερη διατροφή που προετοιμάζει το σώμα για αναπαραγωγή.

Μια μελέτη που έγινε στη χώρα μας έδειξε ότι η πρώτη περίοδος σε κορίτσια στην Αθήνα ήταν τα 12,29 έτη  το 2008 και 12,27 το 1996. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18460111 ). Ωστόσο διαφαίνεται η τάση και στις άλλες αναπτυγμένες χώρες ότι αρκετά κορίτσια αρχίζουν να αναπτύσσουν στήθος πιο νωρίς, δηλαδή η διαδικασία της ενήβωσης ξεκινάει πιο νωρίς ωστόσο φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Λόγω αυτών των δεδομένων έχει προταθεί να αλλάξει ο ορισμός της πρώιμης ήβης στα κορίτσια σε χαμηλότερη ακόμη ηλικία, ωστόσο στη διεθνή ιατρική κοινότητα δεν έχει αλλάξει ο ορισμός οπότε αν ένα κορίτσι εμφανίσει διόγκωση του στήθους πριν τα 8 έτη πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρό του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε πρόωρη έναρξη της ενήβωσης.  Αυτό ήταν γνωστό για τα κορίτσια αλλά νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία της ενήβωσης και στα αγόρια