Σπασμένο πλευρό: Τα συμπτώματα

Ένα σπασμένο πλευρό είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που συμβαίνει όταν ένα από τα οστά σπάσει ή ραγίσει.

Η πιο κοινή αιτία είναι ένα τραύμα στο στήθος, που προκύπτει από πτώση, τροχαίο ατύχημα ή πρόσκρουση κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος.

Πολλά σπασμένα πλευρά είναι απλώς ραγισμένα. Αν και το συναίσθημα είναι πολύ επώδυνο, τα ραγισμένα πλευρά δεν είναι τόσο δυνητικά επικίνδυνα όσο τα πλευρά που έχουν σπάσει σε ξεχωριστά κομμάτια. Μια οδοντωτή άκρη του σπασμένου οστού μπορεί να βλάψει τα κύρια αιμοφόρα αγγεία ή τα εσωτερικά όργανα, όπως ο πνεύμονας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σπασμένα πλευρά συνήθως επουλώνονται από μόνα τους σε έναν ή δύο μήνες. Ο έλεγχος του πόνου με τη βοήθεια ενός παυσιπόνου είναι σημαντικός, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να αναπνέετε βαθιά και να αποφύγετε επιπλοκές στους πνεύμονες, όπως η πνευμονία.

Συμπτώματα

Ο πόνος που σχετίζεται με ένα σπασμένο πλευρό συνήθως εμφανίζεται ή επιδεινώνεται όταν:

  • Παίρνετε μια βαθιά ανάσα
  • Πιέζετε την τραυματισμένη περιοχή
  • Λυγίζετε ή στρίβετε το σώμα σας δεξιά ή αριστερά

Πότε να δείτε γιατρό

  • Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν πονάτε πολύ, εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο όταν αναπνέετε βαθιά.
  • Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε πίεση ή πόνο στο κέντρο του στήθους σας που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή πόνο που εκτείνεται πέρα ​​από το στήθος στον ώμο ή το χέρι σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή.

Αιτίες

Τα σπασμένα πλευρά προκαλούνται συνήθως από άμεσες κρούσεις — όπως ένα ατύχημα με αυτοκίνητο, μια πτώση, παιχνίδια με παιδιά ή αθλήματα. Τα πλευρά μπορεί επίσης να υποστούν κάταγμα από επαναλαμβανόμενο τραύμα από αθλήματα όπως το γκολφ και την κωπηλασία ή από σοβαρό και παρατεταμένο βήχα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να σπάσετε μια πλευρά:

Οστεοπόρωση: Έχοντας αυτή την ασθένεια κατά την οποία τα οστά σας χάνουν την πυκνότητά τους σάς κάνει πιο επιρρεπείς σε κάταγμα οστού.
Αθλητική συμμετοχή: Τα αθλήματα επαφής, όπως το χόκεϊ ή το ποδόσφαιρο, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο στήθος σας.
Καρκινική βλάβη σε πλευρά: Μια καρκινική βλάβη μπορεί να αποδυναμώσει το οστό, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε σπασίματα.

Επιπλοκές

Ένα σπασμένο πλευρό μπορεί να τραυματίσει αιμοφόρα αγγεία και εσωτερικά όργανα. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των σπασμένων πλευρών και οι επιπλοκές ποικίλλουν ανάλογα με το ποια πλευρά σπάνε.

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Σχίσιμο ή παρακέντηση αορτής: Ένα αιχμηρό άκρο ενός σπασίματος σε μία από τις τρεις πρώτες πλευρές στην κορυφή της θωρακικής κοιλότητας θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη της αορτής ή άλλου μεγάλου αιμοφόρου αγγείου.
Τρύπημα πνεύμονα: Το οδοντωτό άκρο μιας σπασμένης μεσαίας πλευράς μπορεί να τρυπήσει έναν πνεύμονα και να τον προκαλέσει κατάρρευσή του.
Τρυπημένη σπλήνα, ήπαρ ή νεφρά: Οι δύο κάτω πλευρές σπάνια σπάνε επειδή έχουν μεγαλύτερη ευελιξία από τις άνω και μεσαίες πλευρές. Αλλά αν σπάσετε ένα τμήμα στο κάτω πλευρό τα σπασμένα άκρα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στη σπλήνα, το συκώτι ή το νεφρό σας.

Πρόληψη

Τα ακόλουθα μέτρα μπορεί να σάς βοηθήσουν να αποτρέψετε ένα σπασμένο πλευρό:

  • Προστατέψτε τον εαυτό σας από αθλητικούς τραυματισμούς. Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό όταν παίζετε αθλήματα επαφής.
  • Μειώστε τον κίνδυνο πτώσεων στο σπίτι. Αφαιρέστε την ακαταστασία από το δάπεδό σας και καθαρίστε αμέσως τις διαρροές, χρησιμοποιήστε ένα λαστιχένιο χαλάκι στο ντους, διατηρήστε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και τοποθετήστε αντιολισθητική βάση σε χαλιά και χαλιά.
  • Δυναμώστε τα οστά σας. Η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή σας είναι σημαντική για τη διατήρηση γερών οστών. Επιδιώξτε περίπου 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D καθημερινά από τρόφιμα και συμπληρώματα.