Συχνοουρία στους άνδρες: Τι κρύβει

Η συχνοουρία δεν πάντοτε αθώα, μπορεί να κρύβει παθολογικά αίτια. Πότε είναι επικίνδυνη στους άνδρες.

Το χρώμα των ούρων, όπως επίσης η ποσότητα τους και η συχνότητα που κάποιος ουρεί καθημερινά, αποτελούν έναν από τους «καθρέπτες» για την υγεία του σώματος. Στην αρχαιότητα, μάλιστα, οι γιατροί με επισκόπηση ούρων μπορούσαν να διαγνώσουν εάν η νόσος, από την οποία έπασχε ο ασθενής, θα είχε ή όχι μοιραία κατάληξη.

Η συχνουρία είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, κατά την οποία ο ασθενής ουρεί συχνά και κάθε φορά βγαίνει μικρή ποσότητα ούρων. Ο αριθμός των ουρήσεων είναι πάνω από οκτώ το 24ωρο και η ποσότητα των ούρων μικρότερη από 200 ml τη φορά.

Στους περισσότερους άνδρες η κύστη αποθηκεύει προσωρινά αρκετή ποσότητα ούρων, ώστε κάποιος να μην χρειάζεται να επισκέπτεται την τουαλέτα πάνω από 4-8 φορές την ημέρα. Όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται, πιθανά να υπάρχει συχνοουρία και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να κρύβει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανδρική συχνοουρία

 • Όταν συνοδεύεται από πυρετό, πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά, η συχνοουρία μπορεί να κρύβει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
 • Μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη του προστατικού αδένα (προστατίτιδα)
 • Επιπλέον μπορεί να δείχνει διευρυμένο προστάτη (καλοήθης υπερπλασία)
 • Η συχνοουρία μπορεί, επίσης, να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης
 • Μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση πάρα πολλών υγρών
 • Μπορεί να είναι συνέπεια μεγάλου άγχους
 • Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 5 έως 8 ποτήρια (1 έως 1,8 λίτρα) ούρων την ημέρα
 • Η συχνοουρία δεν είναι το ίδιο με την ακράτεια ούρων
 • Στους άνδρες οι πιο συχνές αιτίες για την συχνοουρία αφορούν σε διαβήτη και σε προβλήματα με τον προστάτη

Στον διαβήτη η συχνοουρία είναι συχνά ένα πρώιμο σύμπτωμα και για τις δύο μορφές της νόσου, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να απαλλαγεί από την αχρησιμοποίητη γλυκόζη μέσω των ούρων. Ειδικότερα στον διαβήτη έχουμε πολυουρία, δηλαδή συχνή ούρηση, με μεγάλο όγκο ούρων.

Προβλήματα με τον προστάτη

Ένας αυξημένος σε όγκο προστάτης μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων. Αυτό προκαλεί ερεθισμό στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Η κύστη αρχίζει να συμπιέζεται, ακόμη κι όταν περιέχει μικρές ποσότητες ούρων, προκαλώντας πιο συχνή ούρηση.

Οι άνδρες παθαίνουν λιγότερο συχνά από τις γυναίκες ουρολοιμώξεις. Ωστόσο, όσοι είναι σεξουαλικά δραστήριοι, πολύ συχνά παθαίνουν ουρηθρίτιδα, μια φλεγμονή, δηλαδή, της ουρήθρας από γονόκοκκο ή άτυπους μικροοργανισμούς.

Συχνά εμφανίζουν και προστατίτιδα. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαφορετικές καταστάσεις ή συμπτώματα, που συνδυάζονται με τον προστάτη, αλλά δεν σημαίνουν απαραίτητα προσβολή από μικρόβια.

Χρόνια και οξεία προστατίτιδα

 • Η χρόνια προστατίτιδα είναι λοίμωξη του προστάτη, που συνήθως προκαλείται από τα βακτήρια E.coli, Klebsiella και Proteus. Σπανιότερα ενοχοποιούνται και άλλοι μικροοργανισμοί όπως γονόκοκκος, χλαμύδια, μυκόπλασμα και μύκητες. Αυτό που παρατηρείται συχνά είναι η χρόνια λοίμωξη των ούρων που παλινδρομούν στον προστάτη και προκαλούν την προστατίτιδα. Η αιτιολογία της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας δεν είναι ξεκαθαρισμένη ενώ τα συμπτώματα είναι παρόμοια και για τις δύο μορφές. Ένα, δε, από τα συμπτώματα που προεξάρχουν, είναι η συχνοουρία και η επιτακτική ανάγκη κένωσης του εντέρου, αλλά και το αίσθημα ότι η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς.
 • Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα προκαλείται, επίσης, από βακτήρια, που προκαλούν τη χρόνια προστατίτιδα. Το μικρόβιο μπορεί να μεταφερθεί με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του αίματος ή να εμφανιστεί ως επιπλοκή της βιοψίας του προστάτη. Ο ασθενής παρουσιάζει έντονα συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή πυρετό, ρίγος, αδυναμία, που συνοδεύεται από συχνουρία και δυσουρία.

Επιπλέον, υπάρχουν η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα, η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα και η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα  – χρόνιος πυελικός πόνος.

Επιβεβλημένη η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό

Από όλα τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η συχνοουρία είναι ένα σύμπτωμα, που απαιτεί διερεύνηση. Οπότε, όποιος άνδρας αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση, καλό είναι να επισκεφθεί έναν ουρολόγο. Μόνο εκείνος είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση. Θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς, θα προχωρήσει σε καλή κλινική εξέταση και θα συστήσει συγκεκριμένες εξετάσεις, πριν προχωρήσει στην ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε περίπτωση.

Οι εξετάσεις που θα ζητήσει να γίνουν, μπορεί να περιλαμβάνουν ανάλυση ούρων, απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες), νευρολογικές εξετάσεις ή και ουροδυναμικές εξετάσεις.

Συχνοουρία το βράδυ; Έτσι θα την σταματήσετε

Εάν η συχνοουρία είναι η αιτία για να σηκώνεστε συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας και να διακόπτετε τον ύπνο σας, υπάρχουν μικρές αλλά αποτελεσματικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για καλύτερο ύπνο.

Βέβαια απαραίτητο είναι να μιλήσετε και στον γιατρό σας, επειδή η συχνοουρία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση: θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, λέει η ουρολόγος δρ. Emily Slopnick.

Γιατί ουρείτε τόσο πολύ τη νύχτα

Σε πολλές περιπτώσεις, η συχνοουρία είναι μια απλή παρενέργεια της γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη από την ορμόνη που μας επιτρέπει να συγκρατούμε υγρά. Εξαιτίας αυτού, η κύστη μας γεμίζει πιο γρήγορα και δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει πολλά ούρα. Είναι επίσης πιο πιθανό να ουρείτε πιο συχνά εάν είστε έγκυος. Αλλά η συχνοουρία μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως:

 • Διαβήτης
 • Σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)
 • Προβλήματα προστάτη

Η συχνότητα ούρησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που πίνετε, τα είδη των υγρών που πίνετε και τα φάρμακα που παίρνετε επίσης. Για παράδειγμα, η λήψη ενός διουρητικού χαπιού θα σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά. Ορισμένες τροφές όπως τα αλκοολούχα ποτά, ο καφές, τα σταφύλια και το γιαούρτι μπορούν επίσης να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να σας κάνουν να ουρείτε (ή να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρείτε) πιο συχνά.

Πώς να σταματήσετε την ούρηση τη νύχτα

Κρατήστε ένα ημερολόγιο ούρησης!

Παρακολουθήστε πόσα υγρά πίνετε, ποιες τροφές τρώτε, εάν παίρνετε ένα διουρητικό και πόσο συχνά, και υπολογίστε τον αριθμό των φορών και του χρόνου που ουρείτε. Προσέξτε εάν ουρείτε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μόνο τη νύχτα.

“Εάν ουρείτε περισσότερες από 10 φορές σε 24 ώρες, αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό”, λέει η δρ. Slopnick.

Πάρτε το διουρητικό σας το απόγευμα

Εάν παίρνετε ένα διουρητικό για την υπέρταση, για το πρήξιμο στα πόδια ή για τη συμφορητική καρδιακή νόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να το πάρετε το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο, το φάρμακο θα κάνει το σώμα σας να κάνει περισσότερα ούρα το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, με αποτέλεσμα πιθανώς λιγότερη παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας που κοιμάστε. Όπως πάντα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει να παίρνετε αυτό το φάρμακο σε διαφορετική ώρα της ημέρας.

Περιορίστε την κατανάλωση υγρών δύο ώρες πριν τον ύπνο

Το να πίνετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ούρηση τη νύχτα. Είναι επίσης σώφρον να περιορίσετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, που είναι διεγερτικά της ουροδόχου κύστης, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δυσκολεύεστε με τη νυχτερινή ούρηση, μείνετε σε ένα μόνο αλκοολούχο ποτό ή και καθόλου και μειώστε την τρέχουσα κατανάλωση καφεΐνης.

Ίσως έχετε υπνική άπνοια

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα μας παράγει αντιδιουρητικές ορμόνες. Αυτό μας επιτρέπει να συγκρατούμε περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα άτομα με υπνική άπνοια δεν μπαίνουν στα βαθιά στάδια του ύπνου, επομένως το σώμα τους δεν παράγει αρκετή από αυτήν την ορμόνη. Επιπλέον, οι πτώσεις στα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια επεισοδίων άπνοιας προκαλούν τα νεφρά να αποβάλλουν περισσότερο νερό. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία της άπνοιας ύπνου θα βοηθήσει στην μείωση των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα τη νύχτα.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα το βράδυ

Είναι φυσιολογικό να πηγαίνετε για κατούρημα 4-8 φορές σε μια μέρα. Αλλά αν επισκέπτεστε την τουαλέτα περισσότερο από αυτό -ή αν σηκώνεστε για να πάτε στην τουαλέτα πολλές φορές το βράδυ- είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε εάν υπάρχει κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα που το προκαλεί.

Εάν η συχνοουρία σας είναι ένας παράγοντας γήρανσης, είναι καλό να έχετε κατά νου ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών είναι φυσιολογικό να πηγαίνουν στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά κάθε βράδυ. Εάν είστε μεταξύ 65 και 70 ετών και πηγαίνετε περισσότερες από δύο φορές τη νύχτα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Επίσης, επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν είστε άνω των 70 ετών και ουρείτε περισσότερες από τρεις φορές κάθε βράδυ