Σπυράκια στο κεφάλι: Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται

Τα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί κανείς να εμφανίσει σπυράκια στο κεφάλι του στην περιοχή των μαλλιών είναι :

Τόσο όμως ο ένας λόγος όσο και ο άλλος, αν και τελείως διαφορετικοί, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικοί αλλά και επικίνδυνοι (ειδικά αν δεν αντιμετωπιστούν με κάποια ειδική θεραπεία).

Αυτά τα σπυράκια είναι συνήθως σαν μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα κάτω από τα μαλλιά.

Στην περίπτωσης της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας δημιουργούνται λόγω μεγάλης έκκρισης λιπαρότητας του δέρματος. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται:

  • είτε σε πολύ έντονο στρες και άγχος,
  • είτε σε λόγους παχυσαρκίας,
  • είτε ακόμα και σε χρήση καλλυντικών προϊόντων για το τριχωτό της κεφαλής που περιέχουν αλκοόλ.

Στην άλλη περίπτωση, σε εκείνη δηλαδή της θυλακίτιδας, τα σπυράκια αυτά προκαλούνται από κάποια λοίμωξη στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής που συνήθως έχει σχέση με την ανάπυξη της τρίχας κατ΄αντίστροφο τρόπο από τον κανονικό, γυρίζοντας δηλαδή προς τα μέσα. Η λοίμωξη αυτή προέρχεται από μόλυνση των θυλάκων των τριχών και της μολυσμένης περιοχής από βακτήρια, μύκητες ή ιούς.

Άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε θυλακίτιδα είναι :

  • οι τραυματισμοί από το ξύρισμα (αυτό συμβαίνει στη περιοχή της μασχάλης, στα γένια και στους μηρούς συνήθως)
  • τα εφαρμοστά ρούχα
  • η κακή σωματική υγιεινή
  • η υγρασία σε κλίματα τροπικά
  • η χορήγηση αντιβιοτικών ή κορτιζονονούχων φαρμάκων
  • ο σακχαρώδης διαβήτης

Συμπτωματολογία: Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι φυσικά η εμφάνιση αυτών των σπυριών τα οποία είναι συνήθως φολιδωτά, έχουν ένα μικρό εξόγκωμα και δημιουργούν έντονη φαγούρα και ενόχληση. Πολλές φορές είναι ερυθρά στην όψη και γεμίζουν με πύον. Προκαλούν φλεγμονή στην περιοχή και το περιβάλλον δέρμα είναι αρκετά λιπαρό. Στην περιοχή που νοσεί, μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια μαλλιών.

Εσωτερικά η θυλακίτιδα δημιουργεί πρήξιμο και συχνά προκαλεί ουλές και πόνο. Σε ήπιες θυλακίτιδες παρατηρείται φαγούρα, ουλές και κάποιες κηλίδες μόλυνσης.

Σπυράκια στο κεφάλι: Πώς αντιμετωπίζονται

Στην περίπτωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας υπάρχουν ειδικά καλλυντικά προϊόντα (όπως σαμπουάν) που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες (όπως το σαλικυλικό οξύ, το σελήνιο, η ρεζορκίνη ή ο ψευδάργυρος) που αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Στις πιο βαριές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της επίμονης νόσου.

Στην περίπτωση της θυλακίτιδας χορηγούνται συνήθως από τον γιατρό ειδικά αντιβιoτικά είτε για τοπική χρήση είτε για λήψη από το στόμα. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται ο έντονος κνησμός αλλά και η φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να ανακουφίσει από τη φαγούρα και τη δυσφορία. Επίσης η χρήση αντιβακτηριακού σαπουνιού είναι απαραίτητη για το πλύσιμο του σημείου. Μια καλή λύση είναι και η κομπρέσα με λευκό ξύδι που έχει αντισηπτικές ιδιότητες ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα.

Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσω την κατάσταση ;

Είναι πολλοί εκείνοι που δεν δίνουν σημασία, με τη δικαιολογία “σπυράκια είναι …θα περάσουν”. Ωστόσο πρόκειται για αρκετά πιο σοβαρή κατάσταση που τελικά μπορεί να έχει και άσχημες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, αν δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί μια αρκετά σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη ή ακόμα και μια σοβαρή μυκητίαση. Οι λοιμώξεις αυτές δυστυχώς στη συνέχεια “περνούν” και μέσα στο αίμα αλλά και στους λεμφαδένες.

Γενικά η εξέλιξη της νόσου μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο και ενόχληση.

Σπυράκια στο κεφάλι: Τρία tips

Τι πρέπει να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις και να απαλλαγείς από αυτά; Ακολουθούν 3 πρακτικά tips:

-Χρησιμοποίησε μετά το λούσιμο σε στεγνή επιδερμίδα και τοπικά, μία στυπτική λοσιόν, που θα καθαρίσει τους φραγμένους πόρους και θα περιορίσει- αν όχι μειώσει- την παραγωγή σμήγματος.

-Ακόμη η χρήση μίας αντιβιοτικής αλοιφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της λοίμωξης.

– Τέλος, κρέμες με βενζοϊκό υπεροξείδιο ή το tea tree oil μπορούν έχουν σμηγματοστατικές ιδιότητες, αναστέλλοντας την υπέρμετρη παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με την ακμή, ενώ παράλληλα δρουν κατά των φαγεσώρων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, αν το σπυράκι στο τριχωτό της κεφαλής σου βλέπεις να επιδεινώνεται μετά από 48 ώρες ή να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (πχ πόνος, πυρετός κλπ) τότε μία επίσκεψη στο δερματολόγο επιβάλλεται.