Εάν και απατηλά μερικές φορές, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ένας σημαντικός οδηγός επιβεβαίωσης και αναγνώρισης της ύπαρξης της. Ναι, ένα τεστ εγκυμοσύνης, ένας υπέρηχος ή αιματολογικές εξετάσεις θα σας βεβαιώσουν 100%, αλλά τα συμπτώματα είναι εκείνα, που θα σας οδηγήσουν στις παραπάνω ενέργειες. Μια εγκυμοσύνη μπορεί να έχει ήπια ή και έντονα συμπτώματα, που πολλές φορές εμφανίζονται μεμονωμένα ή κατά ομάδες, και διαφέρουν στην εκδήλωση τους από γυναίκα σε γυναίκα.
Συμπτώματα
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, μοιάζουν με αυτά της περιόδου, και πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση στην απόπειρα διαχωρισμού, γι’ αυτό συλλέξαμε παρακάτω όλα τα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανίσετε.
1. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα, αλλά και λιγότερο αξιόπιστα συμπτώματα είναι η καθυστέρηση της περιόδου, καθώς, πολλές γυναίκες είτε έχουν ακανόνιστο κύκλο ή δεν σημειώνουν σε κάποιο ημερολόγιο τις φάσεις του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.
2. Η κολπική αιμορραγία ή ακόμη και τα ίχνη αίματος αποτελούν συχνά πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης. Ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης», οφείλεται στην ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας, και διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες.
3. Η πρωινή ναυτία, συνήθως, εμφανίζεται κατά την 4η με 6η εβδομάδα της κύησης. Είναι πιθανό να εμφανιστεί ακόμη και εντός των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
4. Το αίσθημα κόπωσης και η δύσπνοια είναι δύο ακόμη συμπτώματα εγκυμοσύνης, που εμφανίζονται αρκετά νωρίς. Η κόπωση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, ενώ η δύσπνοια συνδέεται με τις αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου σε οξυγόνο και συνήθως επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
5. Η συχνοουρία είναι ένα σύμπτωμα, που εμφανίζεται αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη και επιμένει έως και τον τοκετό. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προάγουν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά.
6. Πολλές γυναίκες παρατηρούν άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός τους στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Επίσης, η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει, κατά τη σωματική άσκηση ή όταν έχει ζέστη.
7. Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρούνται μεταβολές και στα επίπεδα της πίεσης, με τις γυναίκες να εκδηλώνουν είτε κρίσεις υπότασης και ζαλάδες, είτε επεισόδια υπέρτασης (σπανιότερα).
8. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν μια αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως πιο έντονες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή από ορισμένα φαγητά ή και σε ναυτία και τάση προς εμετό.
9. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επηρεάζουν και τη διάθεση. Η γυναίκα γίνεται πιο ευέξαπτη και ευσυγκίνητη, ενώ έχει περισσότερες και πιο έντονες εναλλαγές στη διάθεσή της μέσα στην ημέρα.
10. Περίπου, όπως συμβαίνει και πριν την περίοδο, η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται στα πρώτα της στάδια και από φούσκωμα και επεισόδια δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα.
11. Περίπου στην 8η με 10η εβδομάδα της κύησης παρατηρείται, επίσης, αύξηση των παλμών της καρδιάς. Οι ταχυπαλμίες και οι αρρυθμίες είναι ιδιαίτερα συχνές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές, που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.
12. Μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας ξεκινούν και οι αλλαγές στο στήθος, με τις γυναίκες να παρατηρούν αυξημένη ευαισθησία, πρήξιμο και μούδιασμα. Αργότερα, περίπου στην 11η εβδομάδα, το στήθος μεγαλώνει αρκετά και παρατηρούνται αλλαγές και στις θηλές.
13. Οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης οδηγούν σε χαλάρωση της βαλβίδας που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά τα οξέα του στομάχου στον πεπτικό σωλήνα, προκαλώντας καούρες.
Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Πότε δεν εμφανίζονται;
Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι συχνά έντονα και μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις, κατά τις οποίες αυτά δεν εμφανίζονται καθόλου ή είναι τόσο ήπια, που δεν γίνονται αντιληπτά! Η παραπάνω κατάσταση, είναι γνωστή ως κρυπτική εγκυμοσύνη. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αυτό;
1. Σε γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος
2. Σε γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο
3. Σε γυναίκες που έκαναν τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό
4. Σε γυναίκες που κυοφορούν ένα πολύ «ήσυχο» μωρό
5. Σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση
6. Σε γυναίκες με στομαχικά προβλήματα