Μολονότι η βιταμίνη Ε, ίσως είναι γνωστή σε πολλούς ως συμπλήρωμα διατροφής, συναντάται σε πολλά από τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως ελαιόλαδο, σιτέλαιο, δημητριακά, κρέας, αυγά, φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος, ενώ κατέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προλαμβάνουν τις φθορές των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση τους.
Βιταμίνη Ε: Χρήση και οφέλη
- Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Βασική της λειτουργία -ως ισχυρό αντιοξειδωτικό- είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
- Προλαμβάνει την γήρανση του δέρματος. Καθυστερεί τον σχηματισμό των ρυτίδων, εμποδίζοντας παράλληλα τα σημάδια, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Επιπλέον, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος.
- Η βιταμίνη Ε είναι, επίσης, σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης Ε με τη μορφή των μικτών τοκοφερολών και σε ποσότητα από 1000-2000 IU, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη πρόληψη της νόσου Alzheimer και στην καθυστέρηση της εκφύλισης, που αυτή προκαλεί.
- Τα αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν στη βιταμίνη Ε, βοηθούν στη μείωση ή στην καθυστέρηση της ανάπτυξης καταρράκτη και άλλων καταστάσεων, που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση.
- Η βιταμίνη Ε μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως είναι ο πόνος, η ευερεθιστότητα και οι μεταβολές της διάθεσης.
- Βοηθάει, επίσης, στην διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή της πήξης του αίματος (σχηματισμός θρόμβων) μέσα τους.
- Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε, για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.
- Η βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βοηθά στην επισκευή του DNA και στη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών του σώματος.
- Το σώμα χρειάζεται, επίσης, βιταμίνη Ε για να κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε βοηθά στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε έχει το ζωτικό συστατικό των αντιοξειδωτικών, τα οποία περιορίζουν την οξειδωτική LDL-χοληστερόλη, και έτσι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
- Αυτή η βιταμίνη λειτουργεί ως μια φυσική θρεπτική ουσία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, που τόσες κρέμες περιέχουν βιταμίνη Ε, καθώς βοηθά, επίσης, και στην προστασία του δέρματος από τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως η δερματίτιδα, η αίσθηση καψίματος, η φαγούρα του δέρματος, το έκζεμα, το ηλιακό έγκαυμα, η ακμή, κ.α.
- Η βιταμίνη Ε παρέχει στην επιδερμίδα προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Βιταμίνη Ε: Τρόφιμα
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 15 mg, ενώ για τα παιδιά 6-11 mg ανάλογα με την ηλικία, και μπορούμε να την βρούμε στα παρακάτω τρόφιμα:
- Ηλιόσποροι και ηλιέλαιο
- Αμύγδαλα και αμυγδαλέλαιο
- Φουντούκια και φουντουκέλαιο
- Αραβοσιτέλαιο
- Φυστικοβούτυρο
- Καρύδια
- Αλιώτιδα
- Κουκουναρόσπορος
- Αβοκάντο
- Αποξηραμένα βερίκοκα
- Μάνγκο
- Γλυκοπατάτα
- Σπανάκι
- Ακτινίδιο
- Μπρόκολο
- Αυγό
- Η βιταμίνη Ε διατίθεται και στα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής.
Βιταμίνη Ε: Έλλειψη
Η έλλειψη της βιταμίνης Ε είναι σπάνια και παρατηρείται, κατά κύριο λόγο, σε χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποσιτισμού. Τα συμπτώματα της έλλειψης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Στα παιδιά προκαλεί ηπατικά, νευρολογικά, οφθαλμολογικά προβλήματα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Στους ενήλικες μπορεί να προκαλέσει ήπια αιμολυτική αναιμία, νευρολογικά προβλήματα, μυικά προβλήματα, οφθαλμολογικά προβλήματα (καταρράκτης), προβλήματα αναπαραγωγής και μη γονιμότητας. Η υπερβιταμίνωση είναι επίσης σπάνια.