Συμπτώματα έρπητα ζωστήρα

Ο ιός που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα (VZV) είναι ό ίδιος με τον ιό που προκαλεί και την ανεμοβλογιά.

Αν νομίζετε ότι περάσατε την ανεμοβλογιά και ξεμπερδέψατε με τον έρπητα ζωστήρα είστε γελασμένοι, καθώς τα άτομα που θα «περάσουν» την ανεμοβλογιά θα φιλοξενούν τον ιό στον οργανισμό τους ανενεργό για την υπόλοιπη ζωή τους.

Μετά από πολλά χρόνια ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να προκαλέσει τον έρπητα ζωστήρα, μια ασθένεια όχι απειλητική για τη ζωή συχνά, όμως, επώδυνη.

Ποιους αφορά o Έρπης Ζωστήρας;

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά δυνητικά όλους όσοι έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, ωστόσο η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος αυξάνεται με την ηλικία.

Αυτό δεν αποκλείει, πάντως, το γεγονός να παρουσιαστεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Συμπτώματα

Ο πόνος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα που εμφανίζεται στο αρχικό στάδιο και ακολουθεί συνήθως ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα, το οποίο παρουσιάζεται σε μία πλευρά του σώματος (αριστερά η δεξιά) ή του προσώπου.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

Μετάδοση Έρπητα Ζωστήρα

Αν πάσχει κανείς από έρπητα ζωστήρα κι έχει φουσκάλες «ανοιχτές» τότε μπορεί να μεταδώσει ανεμοβλογιά, και όχι έρπητα ζωστήρα, σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά και δεν έχουν κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο.

Αντίθετα ασθενής με ανεμοβλογιά δεν μπορεί να μεταδώσει έρπητα ζωστήρα.

Η ασθένεια δεν μεταδίδεται πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες κι όταν σχηματιστούν κρούστες.

Τα άτομα με ανεμοβλογιά μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό VZV σε σχέση με τα άτομα με έρπητα ζωστήρα.

Διάγνωση

Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από έρπητα ζωστήρα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, καθώς τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μοιάζουν με άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού, ενώ ο γιατρός μπορεί να ζητήσει και εξέταση ιστού ή υλικού των φυσαλίδων στο εργαστήριο.

Θεραπεία εναντίον του ιού δεν υπάρχει.

Όμως ο γιατρός μπορεί να δώσει αγωγή με σκοπό την ταχύτερη επούλωση των εξανθημάτων και τον περιορισμό επιπλοκών, οι οποίες εκτός από τη μεθερπητική νευραλγία μπορεί να είναι:

  • δερματικές λοιμώξεις
  • νευρολογικά προβλήματα
  • απώλεια όρασης

Ανεμοβλογιά: Συμπτώματα

Μπορεί η ανεμοβλογιά να θεωρείται ως κατεξοχήν παιδική ασθένεια, ωστόσο, χτυπά και ενήλικες.

Η ανεμοβλογιά είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό, ο οποίος προκαλεί εξανθήματα με φαγούρα σε όλο το σώμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν την ανεμοβλογιά τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Η ανεμοβλογιά δεν είναι συνήθως κάτι σοβαρό, ειδικά στα παιδιά, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρή σε ενήλικες, κυρίως στους άνδρες.

Μερικές φορές οι ασθενείς μένουν με ουλές στο δέρμα μετά από μια λοίμωξη ανεμοβλογιάς, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρέμες ή και με άλλα, πιο φυσικά μέσα.

Θεραπεία για τα σημάδια (ουλές) από την ανεμοβλογιά

1η επιλογή

Τρίψτε έλαιο βιταμίνης Ε και aloe vera πάνω στις περιοχές με τις ουλές. Η βιταμίνη Ε και η aloe vera είναι τόσο πολύ χαλαρωτικές και υγιείς ουσίες για το δέρμα, που συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση. Κάντε συχνές επαλείψεις μέσα στην ημέρα για να εμποδίσετε τα σημάδια να μαυρίσουν.

2η επιλογή

Το βούτυρο κακάο είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται συχνά για τις κηλίδες του δέρματος. Εφαρμόστε βούτυρο κακάο πολλές φορές την εβδομάδα για να “ελαφρύνετε” την όψη των σημαδιών της ανεμοβλογιάς και τις κηλίδες.

3η επιλογή

Οι κρέμες αφαίρεσης σημαδιών που είναι διαθέσιμες στην αγορά συμβάλλουν αποτελεσματικά στην μείωση των ουλών, τις οποίες μαλακώνουν πάρα πολύ. Κάποιο σιλικονούχο τζελ και οι καλές κρέμες λειτουργούν πολύ καλά στον περιορισμό των επιπτώσεων των ουλών. Ελέγξτε το δραστικό συστατικό της κάθε κρέμας που χρησιμοποιείτε επειδή μπορεί να καταλήξετε να αγοράζετε το ίδιο πράγμα με διαφορετικό όνομα

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και στους ενήλικες: Συμπτώματα και επιπλοκές

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και στους ενήλικες: Ο ιός της ανεμοβλογιάς ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο ιός αυτός μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ανεμοβλογιάς από την μητέρα τους, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα αρρώστησε στο παρελθόν από ανεμοβλογιά.

Το εξάνθημα διαρκεί 6-8 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 8 περίπου μέρες. Η πτώση όμως των εφελκίδων (η κρούστα που σχηματίζεται πάνω από τις φυσαλίδες) μπορεί να αργήσει πολύ περισσότερο.

Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 6 μέρες μετά. Ο ιός της ανεμοβλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα ,που περιέχουν τον ιό.

Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 95% να μολυνθούν. Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και με το υγρό των φασαλίδων.

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Τι την προκαλεί;

Προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα που ανήκει στην οικογένεια των ιών του έρπητα.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς, μπορεί μετά την αρχική μόλυνση που προκαλεί στο παιδί, να παραμείνει ανενεργός στο σώμα του για όλη τη ζωή. Ωστόσο μπορεί, μετά από μερικές δεκαετίες, να δραστηριοποιηθεί ξανά και να προκαλέσει τη νόσο του έρπητα ζωστήρα.

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Σύνδεση με τον έρπητα ζωστήρα

Όλα τα άτομα που πέρασαν ανεμοβλογιά στην παιδική ηλικία, κινδυνεύουν στην ενήλικη ζωή, να παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα. Εκτιμάται ότι 20% των ασθενών που πέρασαν ανεμοβλογιά, θα εκδηλώσουν στην ενήλικη ζωή, έρπητα ζωστήρα.

Μετά από την πρώτη μόλυνση με τον ιό της ανεμοβλογιάς-έρπητα ζωστήρα, ο ιός παραμένει αδρανής πλησίον των νευρικών κυττάρων, κοντά στο νωτιαίο μυελό. Η επαναδραστηριοποίηση του ιού, γίνεται για διάφορους λόγους, δεκαετίες μετά.

Το χαρακτηριστικό εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, εντοπίζεται κατά μήκος του δέρματος, που εξαρτάσαι από το νεύρο πλησίον του οποίου βρίσκεται ο ιός.

Το εξάνθημα αποτελείται από πολλές φουσκάλες στο δέρμα, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και πάνω σε ερυθηματώδη περιοχή του δέρματος. Το εξάνθημα συνοδεύεται από μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, πόνο και φαγούρα.

Ο έρπητας ζωστήρας αντιμετωπίζεται με αντιικά φάρμακα όπως η ακυκλοβίρη και με αναλγητικά. Υπάρχει επίσης εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Το εμβόλιο αυτό, ενδείκνυται για άτομα 60 ετών και άνω.

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Ποια είναι η συμπτωματολογία της;

Η αρρώστια ξεκινά συνήθως με ελαφρό πυρετό και πολύ σύντομα εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες ξεκινούν από τον κορμό και το πρόσωπο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όπως στα γεννητικά όργανα, μέσα στο στόμα, μέσα στο αυτί, στη μύτη.

Πάντοτε θα δείτε, αν ψάξετε καλά, τέτοιες φυσαλίδες και στο δέρμα της κεφαλής. Οι φυσαλίδες αυτές έχουν διάμετρο 5-10 χιλιοστά και η βάση τους είναι κόκκινη.

Το εξάνθημα αυτό εμφανίζεται με διαδοχικά κύματα. Δηλαδή μπορεί την μια μέρα να παρουσιάσει εκατό βλάβες, την επομένη να εμφανιστούν καινούριες και την μεθεπόμενη καινούριες βλάβες.

Παρουσιάζει συνήθως 2-4 κύματα (στην ιατρική λέγονται εκθύσεις). Για αυτό το λόγο δεν είναι και σταθερό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ανεμοβλογιά. Οι φυσαλίδες 4-5 μέρες μετά την εμφάνιση τους αρχίζουν να ξηραίνονται.

Το παιδί παρουσιάζει έντονο κνησμό για αυτό και βλέπουμε τα παιδιά αυτά να ξύνονται συνεχώς. Πολύ συχνά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο λαιμό όταν καταπίνουν και πόνο στην κοιλιά.

Η σοβαρότητα της αρρώστιας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν καν πυρετό, να παρουσιάσουν ελάχιστες φυσαλίδες ή να παρουσιάσουν ψηλό πυρετό με πολλές φυσαλίδες που να καλύπτουν όλο το σώμα.

Συνήθως τα μικρότερα παιδιά περνούν την αρρώστια πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης τα αδελφάκια των παιδιών με ανεμοβλογιά, παρουσιάζουν συνήθως, πιο σοβαρά την αρρώστια.

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της νόσου;

Η ανεμοβλογιά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι θεωρείται “ελαφρά αρρώστια”:

  • Οι γυναίκες που κολλάνε ανεμοβλογιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρίσκονται σε κίνδυνο συγγενούς λοίμωξης του εμβρύου.
  • Τα νεογνά βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, εάν εκτεθούν και οι μητέρες τους δεν είναι ανοσοποιημένες.
  • Μπορεί να συμβεί δευτεροπαθής λοίμωξη των φλυκταινών.
  • Η εγκεφαλίτιδα είναι μια σοβαρή αλλά σπάνια επιπλοκή.
  • Το σύνδρομο Reye, η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα και η παροδική αρθρίτιδα αποτελούν άλλες πιθανές επιπλοκές της ανεμοβλογιάς.
  • Παρεγκεφαλιδική αταξία μπορεί να εμφανιστεί στη διάρκεια της φάσης ανάκαμψης ή αργότερα. Χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως ασταθή βάδιση.

Πολύ επιρρεπή στις επιπλοκές είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα (αυτά με μειωμένο αμυντικό σύστημα), στα οποία η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για αυτό τα ανοσοκατασταλμένα άτομα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν ανεμοβλογιά.

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Πώς πραγματοποιείται η πρόληψη;

Καθώς η ανεμοβλογιά είναι αερομεταφερόμενη και ιδιαιτέρως μεταδοτική πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Είναι δυνατό να κολλήσετε ανεμοβλογιά από κάποιον στο σούπερ μάρκετ που βρίσκετε σε διαφορετικό διάδρομο, ο οποίος δεν γνωρίζει καν ότι έχει ανεμοβλογιά!

Το εμβόλιο έναντι της ανεμοβλογιάς είναι μέρος του τυπικού προγράμματος εμβολιασμών.

  • Τα παιδιά λαμβάνουν δύο δόσεις του παραδοσιακού εμβολίου έναντι της ανεμοβλογιάς. Η πρώτη δίνεται όταν το παιδί είναι 12 – 15 μηνών. Τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση όταν είναι 4 -6 ετών.
  • Άτομα ηλικίας άνω των 13 ετών που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο και δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά θα πρέπει να λάβουν δύο δόσεις σε μεσοδιάστημα 4 -8 εβδομάδων.

Σχεδόν κανένας που έχει εμβολιαστεί δεν θα αναπτύξει μέτρια ή σοβαρή ανεμοβλογιά. Ο μικρός αριθμός παιδιών που αναπτύσσει ανεμοβλογιά μετά τον εμβολιασμό, αποτελούν μόνο ήπια περιστατικά.

Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς δεν απαιτεί αναμνηστική δόση αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, ένα παρόμοιο αλλά διαφορετικό εμβόλιο που δίνεται αργότερα στη ζωή μπορεί να μειώσει την επίπτωση του έρπη ζωστήρα.

Μιλήστε στο γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί μπορεί να βρίσκετε σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές και μπορεί να έχει εκτεθεί. Τα άμεσα προληπτικά μέτρα μπορεί να είναι σημαντικά. Η χορήγηση του εμβολίου νωρίς μετά την έκθεση μπορεί επίσης να ελαττώσει τη βαρύτητα της νόσου.

Ανεμοβλογιά στα παιδιά και τους ενήλικες: Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

  • Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού. ΜΗ δίνετε ποτέ ασπιρίνη γιατί η χρησιμοποίηση της ασπιρίνης στα παιδιά με ανεμοβλογιά έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye (βαριά αρρώστια που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τα νεφρά).
  • Αντιβίωση δε χρειάζεται.
  • Υπάρχει φάρμακο που μπορεί να περιορίσει τη νόσο και λέγεται ακυκλοβίρη. Μπορείτε να το πάρετε μόνο μετά από εξέταση και συνταγογράφηση του φαρμάκου από τον παιδίατρο σας.
  • Για τον κνησμό υπάρχουν ειδικές λοσιόν που μπορείτε να βάλετε στο σώμα του παιδιού καθώς επίσης και ειδικά αντιϊσταμινικά φάρμακα, τα οποία όμως μπορείτε να πάρετε μόνο με την συμβουλή του παιδιάτρου σας.
  • Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας για να μην ξύνεται και να μολύνει τις φυσαλίδες.

Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο σας αν το παιδί παρουσιάσει κάτι από τα παρακάτω:

  • Έντονο πονοκέφαλο
  • Σύγχυση
  • Υπνηλία
  • Ευερεθιστότητα
  • Επανειλημμένους εμέτους
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σημεία μόλυνσης του δέρματος