Το μεγάλο λάθος, που αποτελεί συνήθειά μας, στην τουαλέτα και βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο.
Μια ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Colorado Boulder επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό: Το καζανάκι της τουαλέτας απελευθερώνει ένα σύννεφο μικροσκοπικών σταγονιδίων και σωματιδίων, που εκτοξεύονται έως και 1,5 μέτρο πάνω από το ύψος του καθίσματος.
Πρόκειται φυσικά για σωματίδια αόρατα στο γυμνό μάτι. Όταν, όμως, οι μελετητές εξέτασαν με ειδικό λέιζερ τις επιφάνειες γύρω από την τουαλέτα, διαπίστωσαν ότι τραβώντας το καζανάκι, τα σωματίδια από το νερό διασκορπίζονταν σαν μια μικρή έκρηξη σε όλη τη γύρω περιοχή.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports. Η ομάδα τοποθέτησε στις υπό μελέτη τουαλέτες καθαρό νερό και δεν διερεύνησε τη μολυσματικότητα οποιωνδήποτε σωματιδίων ενδέχεται να υπάρχουν στο νερό της τουαλέτας. Τα ευρήματά τους, ωστόσο, επιβεβαίωσαν ότι, με κάθε καζανάκι, το νερό, με ό,τι άλλο περιέχει, καταβρέχει επιφάνειες πολύ πιο έξω από το εύρος που νομίζουμε.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Υδρολογίας με εξειδίκευση στη μηχανική ρευστών και συγκεκριμένα πώς ο αέρας και το νερό μεταφέρουν διάφορες ουσίες, John Crimaldi, έστρεψε την προσοχή του στις τουαλέτες μετά από παρότρυνση του συναδέλφου του Karl Linden.
Ο Linden ήθελε να εξετάσει σε πρώτη φάση δημόσιες τουαλέτες, χωρίς καπάκι. Οι περισσότερες δημόσιες τουαλέτες στη Βόρεια Αμερική είναι εξοπλισμένες με μια βαλβίδα κατακλυσμού, η οποία βασίζεται στην πίεση και όχι στη βαρύτητα για να επιτρέψει την είσοδο του νερού στη λεκάνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τραβώντας το καζανάκι, να απελευθερώνεται νερό με υψηλή ισχύ, αφήνοντας ένα λεπτό σύννεφο υδρατμών στο πέρασμά του.
Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι επιφάνειες γύρω από τις δημόσιες τουαλέτες είναι συχνά εστίες βακτηρίων.
Ο Linden στράφηκε στον Crimaldi, το εργαστήριο του οποίου χρησιμοποιεί λέιζερ για να απεικονίσει τις κινήσεις των υγρών που είναι ανεπαίσθητες στο ανθρώπινο μάτι.
Η ομάδα εγκατέστησε μια τουαλέτα εργασίας στο εργαστήριο, πάνω από ένα μεταλλικό πλαίσιο που θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τα λέιζερ. Στη συνέχεια, βαθμολόγησαν την πίεση νερού των υδραυλικών εγκαταστάσεων, ώστε να ταιριάζει με αυτή μιας τυπικής εμπορικής τουαλέτας.
Ήξεραν ότι το λέιζερ θα έκανε ορατά ορισμένα αερολύματα. Δεν ήταν, όμως, προετοιμασμένοι για τη μικρή «έκρηξη» που σημειώθηκε όταν τράβηξαν το καζανάκι. «Είναι σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται», σχολίασε ο Δρ. Crimaldi.
Στη συνέχεια, η ομάδα προσάρμοσε ένα παλμικό λέιζερ και δύο επιστημονικές κάμερες, με στόχο να μετρήσουν την ταχύτητα των μεμονωμένων σωματιδίων του νερού. Διαπιστώθηκε ότι τα αερολύματα του νέφους που εκτοξεύεται με κάθε καζανάκι έφταναν σε μέγιστη ταχύτητα 2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, όταν μεταφέρθηκαν στον αέρα, χρειάστηκαν χρόνο για να εξαφανιστούν. Σχεδόν 8 δευτερόλεπτα μετά το καζανάκι, τα σωματίδια εξακολουθούσαν να αιωρούνται σε ύψος 1,5 μέτρου πάνω από την επιφάνεια της τουαλέτας, δηλαδή ακόμη και πιο ψηλά από το επίπεδο της μύτης των περισσότερων ανθρώπων. Πολλά από αυτά τα μικροσωματίδια παρέμεναν στον αέρα για περισσότερο από ένα λεπτό.
Γιατί θέλουμε να πάμε τουαλέτα όταν κρυώνουμε;
Σας έχει τύχει να αισθάνεστε ότι σας πιάνει η ανάγκη για… κατούρημα όταν είστε έξω στο κρύο τον χειμώνα;
Έχετε προσέξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει το ίδιο συχνά το καλοκαίρι;
Τι συμβαίνει; Υπάρχει κάτι στον χειμώνα που μας κάνει να χρειαζόμαστε να κατουρούμε περισσότερο;
Μελετάμε την ουροδόχο κύστη και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Εδώ είναι δύο βασικές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει:
1. Ο τρόπος ζωής μας αλλάζει
Το καλοκαίρι, τείνουμε να είμαστε έξω και πιο δραστήριοι. Ιδρώνουμε περισσότερο (για να χάσουμε θερμότητα) και είναι εύκολο να αφυδατωθούμε αν δεν πίνουμε αρκετό νερό.
Αυτό επηρεάζει την ποσότητα του ελεύθερου υγρού που το σώμα μας είναι διατεθειμένο να εκκρίνει και ο όγκος των ούρων μας συχνά μειώνεται εξαιτίας αυτού.
Τον χειμώνα, βρισκόμαστε συχνά σε εσωτερικούς χώρους, γύρω από πηγές νερού, επομένως είναι πιο πιθανό να είμαστε ενυδατωμένοι, λιγότερο δραστήριοι και να ιδρώνουμε λιγότερο. Ως εκ τούτου, τείνουμε να έχουμε περισσότερα ελεύθερα υγρά για αποβολή μέσω των ούρων μας.
2. Το σώμα μας θέλει να αποφύγει την υπερβολική απώλεια θερμότητας
Εάν κρυώνουμε πολύ γρήγορα, το σώμα προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα με διάφορους τρόπους.
Το ένα είναι η διούρηση που προκαλείται από το κρύο, δηλαδή η αύξηση της απέκκρισης ούρων ως αντίδραση στο κρύο.
Αρχικά, το αίμα εκτρέπεται μακριά από το δέρμα για να αποφευχθεί η απώλεια της θερμότητάς του στον εξωτερικό αέρα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο αίμα καταλήγει να διαπερνάει τα εσωτερικά σας όργανα.
Συγκεκριμένα, το αίμα φτάνει στους νεφρούς σε μεγαλύτερο όγκο και με μεγαλύτερη πίεση. Αυτό αυξάνει την ποσότητα που πρέπει να φιλτράρουν τα νεφρά. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός απέκκρισης των ούρων αυξάνεται.
Τι πρέπει να κάνω;
Η διατροφή, η ηλικία, η αρτηριακή πίεση και η γενική υγεία μπορούν όλα να επηρεάσουν το πόσο ουρούμε.
Η παραγωγή περισσότερων ούρων μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποθερμίας. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα ανταποκρίνεται στο κρύο ως στρεσογόνο παράγοντα, οπότε πρέπει να… δράσετε άμεσα: Βρείτε ένα μέρος μακριά από το κρύο και ζεστάνετε σιγά σιγά το σώμα σας.
Εάν τα αυξημένα ούρα συνοδεύονται επίσης από άλλα συμπτώματα, όπως εκτεταμένο ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή, ή σύγχυση, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Μείνετε καλά ενυδατωμένοι και τον χειμώνα
Εάν είστε έξω στο κρύο, μπορεί να μην αισθάνεστε δίψα. Ωστόσο, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αποφύγετε το ποτό, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνετε συνέχει στην τουαλέτα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Εάν είστε συχνά έξω στο κρύο με ελαφρύ εξοπλισμό και διαπιστώσετε ότι αυτό αυξάνει την παραγωγή ούρων σας, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι επιζήμια για τη φυσική ισορροπία αλατιού του σώματός σας (ιδιαίτερα όσον αφορά το νάτριο και το κάλιο).
Όλο αυτό μοιάζει με ένα παιχνίδι ισορροπίας. Το “κλειδί”, ωστόσο, είναι να αποφύγετε να πιέζετε το σώμα σας με αυτόν τον τρόπο όταν κάνει κρύο. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να ντύνεστε κατάλληλα και να είστε ζεστοί.
Τι γίνεται αν δεν παρατηρήσετε διαφορά;
Αν και το σώμα έχει μηχανισμούς για να σας κάνει να ουρείτε περισσότερο στο κρύο, δεν παρατηρούν όλοι κάποια αύξηση στην συχνότητα ούρησης τον χειμώνα.
Εάν παραμένετε ζεστοί, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι το σώμα σας θα “σοκάρεται” συχνά όταν ανταποκρίνεται στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τι γίνεται με τα ούρα
Δεν είναι μόνο ο όγκος των ούρων που μπορεί να αλλάξει τον χειμώνα. Η σύνθεση των ούρων μπορεί επίσης να αλλάξει.
Το σώμα εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου με τα ούρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αυτό οφείλεται περισσότερο στον τρόπο ζωής κατά τις κρύες εποχές και όχι σε κάποια εσωτερική διεργασία του οργανισμού. Τείνουμε να είμαστε λιγότερο δραστήριοι τον χειμώνα, να παίρνουμε επιπλέον βάρος και να τρώμε περισσότερα αλμυρά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα για άτομα που είναι ευαίσθητα.
Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία πέφτει, φροντίστε να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να παραμένετε ζεστοί και καλά ενυδατωμένοι, ακόμα και όταν κάνει κρύο.