Γιατί θέλουμε να πάμε τουαλέτα όταν κρυώνουμε;

Σας έχει τύχει να αισθάνεστε ότι σας πιάνει η ανάγκη για… κατούρημα όταν είστε έξω στο κρύο τον χειμώνα;

Έχετε προσέξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει το ίδιο συχνά το καλοκαίρι;

Τι συμβαίνει; Υπάρχει κάτι στον χειμώνα που μας κάνει να χρειαζόμαστε να κατουρούμε περισσότερο;

Μελετάμε την ουροδόχο κύστη και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Εδώ είναι δύο βασικές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει:

1. Ο τρόπος ζωής μας αλλάζει

Το καλοκαίρι, τείνουμε να είμαστε έξω και πιο δραστήριοι. Ιδρώνουμε περισσότερο (για να χάσουμε θερμότητα) και είναι εύκολο να αφυδατωθούμε αν δεν πίνουμε αρκετό νερό.

Αυτό επηρεάζει την ποσότητα του ελεύθερου υγρού που το σώμα μας είναι διατεθειμένο να εκκρίνει και ο όγκος των ούρων μας συχνά μειώνεται εξαιτίας αυτού.

Τον χειμώνα, βρισκόμαστε συχνά σε εσωτερικούς χώρους, γύρω από πηγές νερού, επομένως είναι πιο πιθανό να είμαστε ενυδατωμένοι, λιγότερο δραστήριοι και να ιδρώνουμε λιγότερο. Ως εκ τούτου, τείνουμε να έχουμε περισσότερα ελεύθερα υγρά για αποβολή μέσω των ούρων μας.

2. Το σώμα μας θέλει να αποφύγει την υπερβολική απώλεια θερμότητας

Εάν κρυώνουμε πολύ γρήγορα, το σώμα προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα με διάφορους τρόπους.

Το ένα είναι η διούρηση που προκαλείται από το κρύο, δηλαδή η αύξηση της απέκκρισης ούρων ως αντίδραση στο κρύο.

Αρχικά, το αίμα εκτρέπεται μακριά από το δέρμα για να αποφευχθεί η απώλεια της θερμότητάς του στον εξωτερικό αέρα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο αίμα καταλήγει να διαπερνάει τα εσωτερικά σας όργανα.

Συγκεκριμένα, το αίμα φτάνει στους νεφρούς σε μεγαλύτερο όγκο και με μεγαλύτερη πίεση. Αυτό αυξάνει την ποσότητα που πρέπει να φιλτράρουν τα νεφρά. Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός απέκκρισης των ούρων αυξάνεται.

Τι πρέπει να κάνω;

Η διατροφή, η ηλικία, η αρτηριακή πίεση και η γενική υγεία μπορούν όλα να επηρεάσουν το πόσο ουρούμε.

Η παραγωγή περισσότερων ούρων μπορεί επίσης να είναι σημάδι υποθερμίας. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα ανταποκρίνεται στο κρύο ως στρεσογόνο παράγοντα, οπότε πρέπει να… δράσετε άμεσα: Βρείτε ένα μέρος μακριά από το κρύο και ζεστάνετε σιγά σιγά το σώμα σας.

Εάν τα αυξημένα ούρα συνοδεύονται επίσης από άλλα συμπτώματα, όπως εκτεταμένο ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή, ή σύγχυση, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μείνετε καλά ενυδατωμένοι και τον χειμώνα

Εάν είστε έξω στο κρύο, μπορεί να μην αισθάνεστε δίψα. Ωστόσο, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αποφύγετε το ποτό, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνετε συνέχει στην τουαλέτα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Εάν είστε συχνά έξω στο κρύο με ελαφρύ εξοπλισμό και διαπιστώσετε ότι αυτό αυξάνει την παραγωγή ούρων σας, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.

Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι επιζήμια για τη φυσική ισορροπία αλατιού του σώματός σας (ιδιαίτερα όσον αφορά το νάτριο και το κάλιο).

Όλο αυτό μοιάζει με ένα παιχνίδι ισορροπίας. Το “κλειδί”, ωστόσο, είναι να αποφύγετε να πιέζετε το σώμα σας με αυτόν τον τρόπο όταν κάνει κρύο. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να ντύνεστε κατάλληλα και να είστε ζεστοί.

Τι γίνεται αν δεν παρατηρήσετε διαφορά;

Αν και το σώμα έχει μηχανισμούς για να σας κάνει να ουρείτε περισσότερο στο κρύο, δεν παρατηρούν όλοι κάποια αύξηση στην συχνότητα ούρησης τον χειμώνα.

Εάν παραμένετε ζεστοί, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι το σώμα σας θα “σοκάρεται” συχνά όταν ανταποκρίνεται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι γίνεται με τα ούρα

Δεν είναι μόνο ο όγκος των ούρων που μπορεί να αλλάξει τον χειμώνα. Η σύνθεση των ούρων μπορεί επίσης να αλλάξει.

Το σώμα εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου με τα ούρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό οφείλεται περισσότερο στον τρόπο ζωής κατά τις κρύες εποχές και όχι σε κάποια εσωτερική διεργασία του οργανισμού. Τείνουμε να είμαστε λιγότερο δραστήριοι τον χειμώνα, να παίρνουμε επιπλέον βάρος και να τρώμε περισσότερα αλμυρά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα για άτομα που είναι ευαίσθητα.

Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία πέφτει, φροντίστε να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να παραμένετε ζεστοί και καλά ενυδατωμένοι, ακόμα και όταν κάνει κρύο.