Τα απρόοπτα του καλοκαιριού: Αλλεργική αντίδραση, ερεθισμός, ξηροδερμία, θυλακίτιδα

Το τελευταίο που χρειάζεται κανείς στις καλοκαιρινές του διακοπές είναι να παρουσιάσει ένα δερματικό ερεθισμό, ένα εξάνθημα με έντονο κνησμό ή μια ξαφνική έξαρση της ακμής του.

Τέτοιου είδους απρόοπτα, όμως, είναι πολύ συνηθισμένα, ειδικά όταν δεν τηρούμε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε:

Αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο

Μπορεί να είναι αντιδράσεις εξαιτίας ευαισθησίας στον ήλιο ή φωτοδερματίτιδες, δηλαδή δερματικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την επίδραση του ήλιου σε κάποιον φωτοευαίσθητο παράγοντα στο δέρμα, όπως είναι τα μόρια από το άρωμα που φοράει κάποιος ή από τα φάρμακα που παίρνει.

Για να τις αποφύγετε, ρωτήστε  τον γιατρό σας αν τα φάρμακα που παίρνετε είναι πιθανό να προκαλέσουν δερματική αντίδραση όταν βγείτε στον ήλιο.

Καλό είναι ακόμα να αποφεύγετε το καλοκαίρι τα πολλά αρώματα.

Εξάρσεις της ακμής

Όταν ο ιδρώτας αναμιγνύεται με βακτήρια και το σμήγμα του δέρματος, μπορεί να αποφραχθούν οι πόροι και, αν το δέρμα είναι επιρρεπές στην ακμή, μπορεί να παρουσιασθούν σπυράκια.

Για να προστατευθείτε, να απομακρύνετε τον ιδρώτα από το πρόσωπό σας με καθαρό πανί ή πετσέτα με ελαφρά κτυπηματάκια, χωρίς να το τρίβετε.

Ξηροδερμία

Μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα κι αν κάνει ζέστη και έχει υγρασία. Οι κύριοι υπαίτιοι είναι η έκθεση στον ήλιο, στο νερό της πισίνας ή της θάλασσας και στον κλιματισμό.

Για να προστατευθείτε, να κάνετε ντους και να λούζεστε με χλιαρό νερό αμέσως μόλις βγείτε από την πισίνα ή τη θάλασσα, χρησιμοποιώντας γλυκό νερό και ήπιο καθαριστικό.

Να αποφεύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια και τα είδη καθαρισμού χεριών ή/και σώματος με αλκοόλ, διότι μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα.

Να ανεβάζετε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού, αν νιώθετε ότι ξεραίνει τον αέρα που αναπνέετε.

Θυλακίτιδα

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όταν μολυνθεί ο θύλακας απ’ όπου αναπτύσσεται οποιαδήποτε τρίχα. Οι μολυσμένοι θύλακες μοιάζουν με κόκκινα σπυράκια, αλλά συνήθως προκαλούν κνησμό και είναι ευαίσθητοι στην αφή.

Για να αποφύγετε την θυλακίτιδα, να βγάζετε τα ρούχα σας αμέσως μόλις ολοκληρώνετε οποιαδήποτε εργασία, άσκηση κ.λπ. που σας κάνει να ιδρώνετε πολύ, και να κάνετε ντους.

Εξάνθημα από τη ζέστη

Το εξάνθημα αυτό, που λέγεται και θερινή ιδρώα, οφείλεται στον υγρό, ζεστό καιρό και προκαλείται από την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων. Το επακόλουθο είναι να «παγιδεύεται» ο ιδρώτας κάτω από την επιδερμίδα και να δημιουργούνται πολυάριθμες μικροσκοπικές φλύκταινες (σπυράκια) που προκαλούν κνησμό. Συνήθως εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος ή στα τμήματά του όπου τα ρούχα προκαλούν τριβή (π.χ. στον αυχένα).

Για να το αποφύγετε, να φοράτε ελαφρά ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν» και να αποφεύγετε τις «βαριές» καλλυντικές κρέμες ή αλοιφές.

Κνησμός του κολυμβητή

Οφείλεται σε παράσιτο των ανοικτών θαλασσών ή των λιμνών, και συνήθως εκδηλώνεται με εξάνθημα το οποίο οφείλεται στο ότι το παράσιτο εισδύει μέσα στο δέρμα, δημιουργώντας μικρές κόκκινες κηλίδες στα τμήματα του σώματος που δεν καλύπτει το μαγιό. Μερικές φορές αναπτύσσονται και φλύκταινες που προκαλούν ανυπόφορο κνησμό.

Για να τον αποφύγετε, φροντίστε να στεγνώνετε καλά το δέρμα σας τρίβοντάς το με πετσέτα μόλις βγείτε από το νερό.

Πόδι του αθλητή

Οι δερματοφυτιάσεις, επίσης, είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οφείλονται σε μύκητες και η πιο γνωστή απ’ όλες είναι το «πόδι του αθλητή», που συνήθως αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών αλλά από εκεί μπορεί να εξαπλωθεί.

Η πιθανότητα εκδήλωσης της συγκεκριμένης μυκητίασης είναι αυξημένη σε όσους φορούν καθημερινά τα ίδια κλειστά παπούτσια, ιδρώνουν πολύ στα πόδια, κρατούν τα πόδια τους βρεγμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και έχουν κάποια αμυχή στο δέρμα ή μικροτραυματισμό στο νύχι.

Το πόδι του αθλητή είναι μεταδοτικό και γι’ αυτό δεν πρέπει κανείς να μοιράζεται τα παπούτσια ή τις κάλτσες του, ούτε να περπατάει ξυπόλητος σε κοινόχρηστους υγρούς χώρους, όπως γύρω από τις πισίνες, στα κοινόχρηστα ντους κ.λπ.