Test DNA: Πώς γίνεται το τεστ πατρότητας;

Το τεστ πατρότητας DNA χρησιμοποιείται για την απόδειξη ή την απόρριψη μιας βιολογικής σχέσης γονέα-παιδιού. Το τεστ χρησιμοποιεί ένα προφίλ DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) για κάθε άτομο και συγκρίνει τα δεδομένα για να προσδιορίσει εάν υπάρχει γενετική αντιστοίχιση. Εάν το παιδί και ο πιθανός γονέας που δεν είναι κύησης ταιριάζουν γενετικά, τότε είναι ο βιολογικός γονέας. Εάν τα δεδομένα δεν ταιριάζουν, τότε αποκλείεται ως βιολογικός γονέας.

Τα τεστ πατρότητας μπορούν να πραγματοποιηθούν με αξιολόγηση αίματος ή σάλιου από τον γονέα που δεν πραγματοποιεί την κύηση και το παιδί. Οι δοκιμές είναι σχεδόν 100% ακριβείς.

Πώς χρησιμοποιούνται τα τεστ πατρότητας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα τεστ πατρότητας μπορεί να είναι χρήσιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαταχθεί από το δικαστήριο να θεμελιώσουν το γονικό τους δικαίωμα σε περιπτώσεις επιμέλειας και διατροφής παιδιών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απόκτηση κατάλληλης τεκμηρίωσης για ένα αρχείο γέννησης.

Άλλες χρήσεις για τεστ πατρότητας περιλαμβάνουν:

  • Καθιέρωση παροχών κοινωνικής ασφάλισης και κληρονομιάς
  • Παροχή πληροφοριών υγείας
  • Ενίσχυση του δεσμού μεταξύ ενός γονέα που δεν συμμετέχει στην κύηση και ενός παιδιού

Τύποι τεστ DNA πατρότητας

Τα τεστ πατρότητας μπορούν να γίνουν προγεννητικά (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή μεταγεννητικά (μετά τον τοκετό). Εάν η εξέταση γίνει μετά τη γέννηση του μωρού, λαμβάνονται δείγματα αίματος ή επιχρίσματα από τα μάγουλα τόσο από τον πιθανό γονέα που δεν είναι κύησης όσο και από το βρέφος και στη συνέχεια ελέγχονται σε εργαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι συλλογής δειγμάτων DNA.

Μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ πατρότητας (NIPP)

Λαμβάνεται δείγμα αίματος από την έγκυο για ανάλυση εμβρυϊκού DNA. Στη συνέχεια συγκρίνεται με ένα δείγμα σάλιου που συλλέχθηκε από τον πιθανό γονέα που δεν είναι κύησης. Το NIPP μπορεί να γίνει ήδη από έξι εβδομάδες. Είναι σχεδόν 100% ακριβές.

Δειγματοληψία χοριακής λάχνης (CVS)

Η δειγματοληψία χοριακής λάχνης γίνεται συνήθως για να προσδιοριστεί η υγεία του εμβρύου, αλλά το δείγμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της καταγωγής. Η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ 10 και 12 εβδομάδων εγκυμοσύνης και γίνεται με τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού πλακούντα μέσω της κοιλιάς ή του τραχήλου της εγκύου.

Στη συνέχεια, αυτό το δείγμα συγκρίνεται με ένα κυτταρικό δείγμα του πιθανού μη κύησης γονέα. Αυτή η εξέταση ενέχει μικρό κίνδυνο αποβολής, επομένως αυτή η επιλογή μπορεί να προορίζεται για όσους ήδη σχεδιάζουν να κάνουν το τεστ για προληπτικούς ελέγχους για την υγεία του εμβρύου.

Αμνιοπαρακέντηση

Όπως το CVS, η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται για να αξιολογηθεί η υγεία του εμβρύου και, επειδή είναι επεμβατική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τον προσδιορισμό της καταγωγής εάν η εξέταση εκτελείται ήδη για άλλους λόγους.

Η αμνιοπαρακέντηση ανακτά το αμνιακό υγρό εισάγοντας μια μακριά βελόνα στην κοιλιά μιας εγκύου. Αυτό το υγρό στη συνέχεια συγκρίνεται με δείγματα υγρών από τον γονέα κύησης και τον πιθανό μη κύηση. Εκτελείται συνήθως μεταξύ 15 και 20 εβδομάδων.

Αποτελέσματα εξέτασης DNA πατρότητας

Τα περισσότερα εργαστήρια μπορούν συνήθως να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα σε δύο έως πέντε ημέρες από τη στιγμή που θα παραληφθούν τα δείγματά σας. Υπάρχουν επίσης ταχείς μέθοδοι για να διασφαλιστεί ένας γρήγορος χρόνος διεκπεραίωσης εάν τα αποτελέσματα απαιτούνται πιο επειγόντως, όπως η προσθήκη ενός ονόματος σε ένα πιστοποιητικό γέννησης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων από αμνιοπαρακέντηση ή CVS μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, έως και αρκετές εβδομάδες.