Δυσκολίες στην αναπνοή: Διαταραχές, εξετάσεις και θεραπεία

Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την καλή αναπνοή και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Οι διαταραχές της αναπνοής και η μόλυνση του αέρα που μας περιβάλλει στο σπίτι, στη δουλειά και στους χώρους που διακινούμαστε είναι σε θέση να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Η διαφύλαξη της ορθής λειτουργίας της αναπνοής και η προστασία του περιβαλλοντικού αέρα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες όλων.

Τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αρμοδίων αρχών και οργανισμών απαιτούνται συνεχώς εγρήγορση και δράσεις για την προστασία της αναπνοής και του περιβαλλοντικού αέρα.

Η αναπνοή, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα

Η αναπνοή περιλαμβάνει την εισπνοή και την εκπνοή του περιβαλλοντικού αέρα, με στόχο την εισαγωγή οξυγόνου στον οργανισμό και την ταυτόχρονη αποβολή διοξειδίου του άνθρακα.

Οι δυσκολίες της αναπνοής είναι συχνό πρόβλημα υγείας. Οι αιτίες πρόκλησης τους είναι πολλές.

Οι αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες. Σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων οι συνέπειες για την ποιότητα ζωή του ασθενούς είναι σημαντικές.

Οι αιτίες δυσκολιών στην αναπνοή

Στις οδούς διέλευσης του αέρα, από τη μύτη έως τους πνεύμονες, υπάρχουν πολλές καταστάσεις, τοπικές ή γενικές, οι οποίες μπορούν να προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή.

Στις συχνότερες διαταραχές που προκαλούν δυσκολίες στην αναπνοή περιλαμβάνονται:

Αναπνοή: Η διάγνωση

Η ορθή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τη δυσκολία αναπνοής σε ένα ασθενή είναι καθοριστικό βήμα για την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησης. Στις πλείστες περιπτώσεις υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για ανακούφιση από το πρόβλημα ή ακόμη και για την εξουδετέρωσή του.

Το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς και η προσεκτική κλινική του εξέταση αποτελούν τα πρώτα βήματα για την ανεύρεση και τεκμηρίωση της διάγνωσης των αναπνευστικών δυσκολιών.

Στην κλινική αξιολόγηση του ασθενούς έχει μεγάλη σημασία να εξετάζονται η μύτη, το στόμα, ο λαιμός και ο φάρυγγας. Πράγματι πολλές περιπτώσεις δυσκολιών αναπνοής οφείλονται σε προβλήματα του άνω αναπνευστικού συστήματος.

Η ευρύτερη εξέταση του ασθενούς μπορεί να αναδείξει γενικευμένες διαταραχές, από καρδιοπάθειες έως αλλεργίες, που μπορεί να προκαλούν τις δυσκολίες αναπνοής σε αρκετούς ασθενείς.

Η κλινική εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή, έστω και εάν η αιτία είναι η ίδια. Για το λόγο αυτό, μόνο ο γιατρός μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Αναπνοή: Συμπληρωματικές εξετάσεις

Το είδος των συμπληρωματικών εξετάσεων που θα ζητηθεί να διενεργηθούν από το γιατρό θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και το ιστορικό.

Ανάλογα με την περίπτωση είναι δυνατόν να ζητηθούν μεταξύ άλλων, μια ή περισσότερες, από τις ακόλουθες εξετάσεις:

  1. Αναλύσεις αίματος
  2. Τεστ αλλεργίας
  3. Ακτινογραφία θώρακα ή των ιγμορείων
  4. Λειτουργική αξιολόγηση των πνευμόνων, σπιρομετρία
  5. Αξονική τομογραφία των πνευμόνων ή των ιγμορείων εάν κριθεί αναγκαίο
  6. Αξιολόγηση της καρδίας με υπέρηχους και ηλεκτροκαρδιογράφημα
  7. Λαρυγγοσκόπηση ή βρογχοσκόπηση.

Θεραπεία

Το είδος της θεραπείας θα εξαρτηθεί βέβαια από τους τοπικούς ή και τους γενικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη γένεση των προβλημάτων αναπνοής.

Ως τοπικές και γενικές θεραπείες ή τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίπτωση, ένα ή περισσότερα, από τα ακόλουθα:

  1. Επιθέματα στη μύτη, εξωτερικού τύπου, όπως οι ρινικές αυτοκόλλητες ταινίες Breath Right που παρέχουν ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση λόγω κρυώματος και αλλεργίας. Συμβάλλουν εναντίον του ροχαλητού και βοηθούν για καλύτερη αναπνοή στον ύπνο
  2. Αποσυμφορητικά φάρμακα, τοπικά στο άνω αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας) ή γενικά με φάρμακα από το στόμα ή άλλη οδό εάν είναι αναγκαίο
  3. Αντιασθματικά φάρμακα
  4. Εισπνεόμενα στεροειδή φάρμακα
  5. Αντιισταμινικά
  6. Αποφυγή των αλλεργιογόνων
  7. Απώλεια περιττού βάρους σώματος
  8. Διακοπή και αποφυγή κάθε μορφής καπνίσματος
  9. Θεραπευτική αγωγή για καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική νόσο, πνευμονία και ιγμορίτιδα
  10. Αντιμετώπιση του ροχαλητού, όπως στην άπνοια του ύπνου με εφαρμογή μάσκας συνεχούς θετικής πίεσης στη μύτη.

Όταν κάποιος πιστεύει, ότι έχει πρόβλημα αναπνοής δεν πρέπει να καθυστερεί να ζητά συμβουλή από το γιατρό του.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης και θεραπείας μπορεί να επιτρέπει στη νόσο να φτάνει σε χειρότερα και κάποτε μη ανατρέψιμα στάδια.

Η έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αγωγής για τις δυσκολίες στην αναπνοή βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, επιτρέπει την αντιμετώπιση ή εξάλειψη της υποκείμενης νόσου και προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τον ασθενή.