Θα κάνω Botox: Τι πρέπει να προσέξεις πριν

Οι αισθητικές θεραπείες, όπως το botox και το υαλουρονικό καταλαμβάνουν πλέον… την πρώτη θέση στην καρδιά των ανδρών και των γυναικών.

Οι αισθητικές θεραπείες είναι ιατρικές πράξεις, επομένως όσοι υποβάλλονται σε αυτές πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τον ιατρό που θα τις εφαρμόσει και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτές.

Αυτό τονίζουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser & Αισθητικής Δερματολογίας (ΕΕΔΧ), οι οποίοι μάλιστα προτείνουν και έναν δεκάλογο προστασίας προς όσους επιθυμούν να υποβληθούν σε αισθητικές θεραπείες. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι συστάσεις τους είναι οι εξής:

  • Να απευθύνεστε στους ειδικούς. Με νόμο του 2019 οι ειδικοί είναι οι δερματολόγοι-πλαστικοί χειρουργοί και οι οφθαλμίατροι, ΩΡΛ και γναθοχειρουργοί για τα όργανα του αντικειμένου της ειδικότητάς τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι αισθητικές θεραπείες τελούνται σε σωστά οργανωμένους και αδειοδοτημένους ιατρικούς χώρους.
  • Πριν από την εφαρμογή τους, είναι απαραίτητη η κλινική εκτίμηση και η ρεαλιστική ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό, για τις πραγματικές δυνατότητες των ιατρικών αισθητικών πράξεων που πρόκειται να εφαρμοσθούν.
  • Να αποφεύγετε τα υπερβολικά, αφύσικα αποτελέσματα.
  • Να μην επιλέγετε θεράποντα ιατρό με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις εκπτωτικές προσφορές.

Και το barcode

  • Να εμπιστεύεστε τον γιατρό που λέει «όχι» και θέτει ο ίδιος τα θεραπευτικά όρια.
  • Όταν υποβάλλεστε σε αισθητικές θεραπείες να ζητάτε τον ραβδωτό κωδικό (barcode) του ενέσιμου υλικού που εφαρμόσθηκε ή/και τις πιστοποιήσεις του ιατρικού μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε.
  • Να ζητάτε λεπτομερείς οδηγίες για τη φροντίδα μετά τις αισθητικές θεραπείες. Να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες αυτές. Να ενημερώνετε αμέσως τον θεράποντα ιατρό για οποιαδήποτε τυχόν παρενέργεια.
  • Να θυμάστε ότι οι ειδικοί δεν αντιγράφουν τα αισθητικά πρότυπα που προβάλλονται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Παρεμβαίνουν σύμφωνα με τα ιδιαίτερα μορφολογικά και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά κάθε υποψηφίου.
  • Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί εάν είστε νεαροί ενήλικες. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στην διαφήμιση και στην υιοθέτηση αφύσικων αισθητικών προτύπων.

Αυξημένες αισθητικές θεραπείες στους νέους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), οι αισθητικές θεραπείες στους νέους (ηλικίες κάτω των 30 ετών) παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό 18%.

Οι επιστήμονες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την αύξηση στις νέες συνήθειες της εποχής που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως:

  • Η ανάγκη για ωραίες selfie στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Η καθιέρωση των βιντεοκλήσεων στις επικοινωνίες
  • Τα νέα αισθητικά πρότυπα μέσω Instagram

Πάντως, η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μη-επεμβατική αισθητική θεραπεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είναι οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ).

Botox: Τι δεν κάνουμε πριν και μετά τις θεραπείες

Μερικές συμβουλές για όσους σκοπεύετε να κάνετε botox. Θέλει προσοχή τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, μας ενημερώνει για τις κατάλληλες θεραπείες προσώπου.

Μεσοθεραπεία με υαλουρονικό

Γιατί είναι ιδανική θεραπεία πριν από το καλοκαίρι;

  • Ενυδατώνει την επιδερμίδα σε βάθος.
  • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
  • Βοηθά στην πρόληψη/καταπολέμηση των ρυτίδων σε κάθε ηλικία.
  • Δίνει λάμψη και τονώνει την επιδερμίδα.
  • Προσφέρει στο πρόσωπο άριστη τροφή, που αποτελείται από υαλουρονικό οξύ και από κοκτέιλ βιταμινών.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η εφαρμογή γίνεται με σύριγγες, οι οποίες έχουν μία πολύ μικρή και πολύ λεπτή βελόνα, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν καλύτερα στον λιπώδη ιστό και να έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Εφαρμόζεται μικρή ποσότητα του ενέσιμου υλικού σε διάφορα σημεία του προσώπου, σε λαιμό και ντεκολτέ, όπου, ακριβώς, υπάρχει ανάγκη για ενυδάτωση.

Η θεραπεία είναι απολύτως άνετη, δεν πονάει και διαρκεί μερικά λεπτά.

Ο συνδυασμός υαλουρονικού με το κοκτέιλ των θρεπτικών συστατικών ενισχύει τη συγκράτηση νερού στο δέρμα, με αποτέλεσμα τη βαθιά ενυδάτωσή του.

Η μεσοθεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από περίπου έξι 6 μήνες.

Botox και Υαλουρονικό

Γιατί είναι ιδανική θεραπεία πριν από το καλοκαίρι;

  • Απαλύνουν τις ήδη σχηματισμένες ρυτίδες στο πρόσωπο.
  • Δρουν προστατευτικά, ώστε αυτές οι ρυτίδες να μην γίνουν βαθύτερες από την έντονη ηλιοφάνεια.
  • Εφαρμόζονται προληπτικά ακόμη και σε νεότερες ηλικίες, που έχουν εμφανίσει ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες, όμως, δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη μόνιμα στο πρόσωπο.

Πώς γίνεται η θεραπεία με botox;

Η εφαρμογή του botox, του πιο δημοφιλούς ενέσιμου υλικού, γίνεται με σύριγγες που έχουν λεπτή και μικρή βελόνα. Το botox δρα πάνω στον μυ, αναστέλλει τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και εμποδίζει τις συσπάσεις. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά. Εγχύεται στο μέτωπο, στην περιοχή του μεσόφρυου και στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Τις επόμενες ημέρες παρατηρείται σταδιακή μείωση των ρυτίδων έκφρασης και τα αποτελέσματα διαρκούν για περίπου τέσσερις με έξι μήνες.

Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Ομοίως το υαλουρονικό οξύ εγχύεται στα σημεία, όπου χρειάζεται, με πολύ λεπτή βελόνα.

«Είναι αρκετά διαδεδομένο στο πρόσωπο, για να διορθώσουμε τις ρινοπαρειακές αύλακες, δηλαδή τις βαθιές γραμμές, οι οποίες ξεκινούν από την μύτη και πηγαίνουν προς το στόμα και γενικότερα τις ρυτίδες γύρω από το στόμα. Επίσης εφαρμόζεται για να τονιστούν τα ζυγωματικά στο πρόσωπο, που έχουν χάσει τον όγκο τους, για τη βελτίωση του περιγράμματος των χειλιών και για την αύξηση του όγκου τους, καθώς και για την διόρθωση του περιγράμματος του κάτω μέρος του προσώπου», εξηγεί ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης.

Μετά την εφαρμογή μπορεί να εμφανιστεί κάποια μικρή εκχύμωση ή μελανιά, που, όμως, σταδιακά υποχωρεί. Το αποτέλεσμα διαρκεί έως και έναν χρόνο.

Microbotox για τις ρυτίδες του λαιμού

Στο baby botox, όπως αλλιώς λέγεται το micro botox, ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί πολύ μικρότερες δόσεις του φαρμάκου, ακριβώς στα ίδια σημεία όπως και με το κανονικό botox. Ομοίως με πολύ λεπτή βελόνα γίνεται η έγχυση του υλικού, επιφανειακά στον μυ.

Εφαρμόζεται στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, στην περιοχή γύρω από τα μάτια και στον λαιμό. Ο λαιμός θεωρείται και το πιο δύσκολο σημείο, καθώς το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. «Σπάει» εύκολα και προδίδει την ηλικία…

«Το αποτέλεσμα φαίνεται ακόμη πιο φυσικό, χωρίς να δημιουργείται η παγωμένη έκφραση, που μπορεί να προκύψει από τη χρήση του botox, αλλά και από την μη σύσπαση των μυών.

Στην περιοχή του λαιμού, μπορεί να βοηθήσει το περίγραμμά του, βελτιώνοντας παράλληλα την όποια πιθανή χαλάρωση έχει εμφανιστεί. Επίσης βοηθά να εξαφανιστούν οι οριζόντιες ρυτίδες και γενικότερα να βελτιωθεί η όψη του δέρματος ώστε να φαίνεται πιο νεανικό», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός.

Το αποτέλεσμα διαρκεί από τέσσερις έως έξι μήνες.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε μετά τις ενέσιμες θεραπείες

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγονται μετά από κάποια θεραπεία, που γίνεται ενέσιμα.

Καταρχάς για τις επόμενες δύο ώρες μετά την εφαρμογή δεν πρέπει να σκύψουμε καθόλου το κεφάλι μας.

Επιπλέον την πρώτη μέρα δεν μπορούμε να βάλουμε μέικ απ, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη.

Για 24 ώρες πρέπει να προσέξουμε να μην ασκήσουμε πίεση στις περιοχές, όπου έγινε εφαρμογή, ούτε να τις τρίψουμε.

Αν θέλουμε να ξαπλώσουμε, συστήνεται να αφήνουμε να περάσουν τέσσερις ώρες μετά την θεραπεία.

Τέλος την πρώτη μέρα καλό είναι να αποφύγουμε το γυμναστήριο, το μπάνιο με ζεστό νερό, το σεσουάρ και την ηλιοθεραπεία στο πρόσωπο.

Τι είναι το botox και πώς εφαρμόζεται

Το Botox (ή μποτοξ ή βοτουλινική τοξίνη) είναι ένα φάρμακο που παράγεται από μια φυσική πρωτεΐνη – νευροτοξίνη, την βοτουλινική τοξίνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Είναι η πιο δημοφιλής και αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης και αντιμετώπισης των ρυτίδων έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο, στο άνω χείλος, στο λαιμό και γύρω από τα μάτια, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας». Η φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη που περιέχει το botox, δρα ακριβώς πάνω στους δερματικούς μύες, εμποδίζοντας τις συσπάσεις τους.

Έτσι, προκαλείται προσωρινή μείωση της κινητικότητας των μυών και οι ρυτίδες σβήνουν σταδιακά. Αυτό επιτυγχάνεται με τρόπο φυσικό ως προς την έκφραση που αποκτά το πρόσωπο μετά.

Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική ενέσιμη μέθοδο που πλέον θεραπεύει και προλαμβάνει τις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου.

Υπάρχει και το baby botox ή actor’s botox, στο οποίο χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου. Είναι επίσης γνωστό και ως micro botox. Συνήθως εφαρμόζεται σε μικρότερης ηλικίας άτομα για να προληφθεί ο σχηματισμός ρυτίδων και να καταφέρουν να διατηρήσουν τη νεανικότητά τους χωρίς να μειώνονται οι εκφράσεις του προσώπου.

Πού εφαρμόζεται το botox

Το Botox μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος:

  • Μέτωπο
  • Μεσόφρυο
  • Γύρω από τα Μάτια
  • Βάση της Μύτης
  • Γύρω από το Στόμα
  • Λαιμό
  • Μασχάλες
  • Πέλματα

Η μέθοδος εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστούν τα εξής:

  • Ρυτίδες μετώπου
  • Ρυτίδες μεσοφρύου
  • Ρυτίδες περιοφθαλμικές και μύτης
  • Ρυτίδες χειλιών
  • Γωνίες στόματος
  • Ανύψωση του πεσμένου φρυδιού
  • Ημικρανία
  • Υπεριδρωσία

Διάρκεια θεραπείας με νευροτοξίνη (botox)

Η συνεδρία διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά συνολικά και τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας μέρα. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό στις 10-15 μέρες μετά την εφαρμογή του. Η δράση του διαρκεί από 3 έως 6 μήνες, αναλόγως της κινητικότητας των μυών του προσώπου, της ηλικίας του ασθενή και του τύπου του δέρματός του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να τον επισκεφθεί στο ιατρείο του μετά από 15 μέρες από την εφαρμογή, ώστε να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα Botox

  • Απόλυτα ασφαλές
  • Ανώδυνο
  • Χαμηλό κόστος
  • Αποτελεί μία lunch break θεραπεία
  • Ορατά αποτελέσματα από την 1η μέρα
  • Μπορείς να το επαναλάβεις όσες φορές θέλεις
  • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Εξατομικευμένη θεραπεία βάσει των ατομικών στόχων και αναγκών