Θεραπεία κιρσών: Ενδοαυλικό Laser, το «υπερόπλο» ενάντια στη φλεβική ανεπάρκεια

Θεραπεία κιρσών – Φλεβική ανεπάρκεια: Γρήγορη, ατραυματική και ανώδυνη τεχνική, εξαλείφει- πέρα από τους κιρσούς – και τον κίνδυνο επιπλοκών

Τα τελευταία χρόνια, με τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της τεχνολογίας, ο τρόπος χαρτογράφησης της φλεβικής κυκλοφορίας των κάτω άκρων, μέσω της υπερηχογραφικής απεικόνισης, έχει αλλάξει ριζικά. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, επικρατούσε η εντύπωση ότι η φλεβική ανεπάρκεια  αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη μείζονα ή την ελάσσονα σαφηνή φλέβα και ότι η μόνη λύση ήταν η… σχεδόν στα τυφλά ξερίζωσή τους μέσα από μια πολύωρη καθώς και ιδιαίτερα τραυματική διαδικασία (σαφηνεκτομή) για τη θεραπεία των κιρσών. Στις μέρες μας, όμως, εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, οι αγγειοχειρουργοί είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε επιφανειακή φλέβα των κάτω άκρων.

Πριν από όλα, η διάγνωση

Όσον αφορά στο διαγνωστικό κομμάτι, αυτό πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Λεπτομερή και αναλυτική λήψη ιστορικού, μακροσκοπική εξέταση, διενέργεια ελέγχου με υπερήχους – triplex καθώς και κατάλληλη ανά περίσταση αιμοδυναμική μελέτη του ασθενούς είναι σε θέση να θέσουν απολύτως τη διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών. Εξάλλου, όπως γίνεται αντιληπτό, η ορθή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιλογή αλλά και τη σωστή εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Κάτι παραπάνω από αισθητικό πρόβλημα

Η βασικότερη αιτία δημιουργίας φλεβικών κιρσών στα κάτω άκρα είναι συνήθως μια κατασκευαστική αδυναμία του φλεβικού τοιχώματος, γι’ αυτό και η κληρονομικότητα παίζει πρωταρχικό και σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία τους.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν απλώς και μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά πολύ περισσότερο μια πάθηση που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου (επιδείνωση συμπτωματολογίας) και πρέπει να τους αντιμετωπίσει κανείς έγκαιρα και οριστικά.

Ανώδυνες και ατραυματικές οι νέες θεραπείες

Σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης, λοιπόν, εμφανίστηκαν, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο της θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας, μιας και εκτός από ανώδυνες και ατραυματικές προσφέρουν άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πλησιάσουμε και να παρέμβουμε σε κάθε επιμέρους φλέβα που τυχόν ανεπαρκεί.

Η συγκεκριμένη παθολογική οντότητα είναι μία εξελικτική πάθηση των κάτω άκρων που εξελισσόμενη περνάει από διάφορα στάδια. Έχοντας ως αφετηρία το πρώτο στάδιο των ευρυαγγειών, περνάμε στη συνέχεια στη δημιουργία των φλεβικών κιρσών (διατεταμμένα φλεβικά στελέχη), τις δερματικές αλλοιώσεις (ξηρότητα, μελάγχρωση κ.α) και, τελικά, τα άτονα δερματικά φλεβικά έλκη σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η λίμναση του αίματος μέσα στις φλέβες, μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές, όπως τη φλεβική θρόμβωση η οποία – αν αφορά σε φλέβα του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων – δυνητικά μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονική εμβολή, μία εξόχως απειλητική για τη ζωή του ασθενούς κατάσταση.

Τι αλλαγές έφερε η ενδοαυλική θεραπεία με  laser στην καταπολέμηση της φλεβικής ανεπάρκειας

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με τη χρήση Laser εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 ως μία γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, εναλλακτική τότε της ανοιχτής κλασσικής χειρουργικής μεθόδου (σαφηνεκτομή). Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι… Τα νέας γενιάς laser έχουν δυνατότητα για κυκλική διάχυση της θερμικής ενέργειας στις πάσχουσες φλέβες, προσφέροντας απείρως καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από τα φλεβικά τοιχώματα. Με τον τρόπο αυτό σφραγίζεται ολοκληρωτικά ο αυλός της ανεπαρκούσας φλέβας. Επιπροσθέτως, το ενδοαυλικό laser εστιάζει με χαρακτηριστική ομοιογένεια στα σημεία εκείνα του φλεβικού δικτύου που κρίνεται απαραίτητο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες δημιουργίας αιματωμάτων, χωρίς την παραμικρή αίσθηση καυσαλγίας.

Πώς διενεργείται η επέμβαση με το ενδοαυλικό Laser

Υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση τελείται παρακέντηση της ανεπαρκούσας φλέβας και ακολούθως εισάγεται στον αυλό της φλέβας ο καθετήρας του laser, ο οποίος, στην κορυφή του, φέρει μία οπτική ίνα. Εάν πρόκειται για τη μείζονα σαφηνή φλέβα, ο καθετήρας προωθείται μέχρι και 1,5 εκατοστό πριν τη σαφηνομηριαία συμβολή. Έπειτα, σταδιακά, αποσύρουμε τον καθετήρα με ένα ρυθμό που μας δίνει το μηχάνημα του laser (ηχητικοί τόνοι), ενώ ταυτόχρονα διαχέεται ακτινικά η θερμική ενέργεια του laser. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το οριστικό σφράγισμα του ανεπαρκούντος φλεβικού αυλού, επιτρέποντας πλέον στην αιματική ροή να ακολουθήσει όλους τους υπόλοιπους υγιείς και ανοιχτούς δρόμους του φλεβικού δικτύου του σκέλους. Με το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα, δεν περιορίζεται ούτε στο ελάχιστο όσον αφορά στις δραστηριότητές του και την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.

Πλεονεκτήματα ενδοαυλικού laser

  • Γρήγορη, ατραυματική και ανώδυνη τεχνική
  • Απόλυτα ακριβής, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια τεχνική
  • Χωρίς τομές, άρα δεν αφήνει σημάδια
  • Αποκλείει το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως μολύνσεων
  • Προσφέρει άμεση αποκατάσταση μέσω άριστου αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης
Διευθυντής Δ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Eνδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General