Όταν ήμασταν μικροί οι γονείς μας μάς έλεγαν να πίνουμε γάλα για να δυναμώσουν τα κόκκαλα μας αφού είναι τροφή υψηλή σε ασβέστιο. Όμως τελικά δεν είναι η μόνη, υπάρχουν άλλες που έχουν περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο δεν δυναμώνει μόνο τα οστά και τα δόντια, αλλά δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ελέγχει την πίεση και ηρεμεί τα νεύρα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι το ασβέστιο βοηθά στην καύση του λίπους.
Καταναλώνουμε λοιπόν αρκετό ασβέστιο;
Μελέτες συνιστούν να καταναλώνουμε 1.000-1.300mg ασβεστίου καθημερινώς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 3-4 κούπες γάλατος ή γιαουρτιού.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, αλλά είναι και πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά εάν είναι πλήρη. Οπότε συνιστάται η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών (μέχρι 2%).
Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές. Περιέχει 300mg ασβέστιο και μόνο 85 θερμίδες.
Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα τα προτείνονται ως συνιστώμενες πηγές ασβεστίου. Δεν περιέχει μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς υπάρχουν και άλλα είδη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα αυτού του στοιχείου:
Άπαχο γάλα. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα παρέχει 306mg ασβεστίου, έχει πολύ λίγες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Μπορούμε, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε ένα ποτήρι ζαχαρούχου αναψυκτικού με ένα φλιτζάνι κρύου σοκολατούχου άπαχου γάλακτος.
Τυρί Ricotta. Μια ποσότητα ημιαποβουτυρωμένου τυριού Ricotta, που αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι, περιέχει 669mg ασβεστίου, περισσότερα από το κότατζ τυρί και από το γάλα. Αν και περιέχει 336 θερμίδες ανά φλιτζάνι θεωρείται μια από τις καλύτερες πηγές για την κατανάλωση ασβεστίου.
Αυτό το φρέσκο, μαλακό και σχεδόν κάτασπρο τυρί έχει μια ελαφριά και ελάχιστα γλυκιά γεύση και είναι χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο (αλάτι). Με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε λαζάνια, τσιζκέικ και άλλα επιδόρπια, ενώ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη θέση του κότατζ, το οποίο περιέχει μόνο 156mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι.
Γιαούρτι. Μια συσκευασία απλού γιαουρτιού, 225 γραμμαρίων, το οποίο φτιάχνεται από αποβουτυρωμένο γάλα, περιέχει 488mg ασβέστιο και 137 θερμίδες. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με φρέσκα φρούτα, ή να το δοκιμάσουμε μαζί με μέλι, το οποίο είναι και ένα υγιέστατο απογευματινό και βραδινό σνακ.
Ενισχυμένο γάλα σόγιας. Τα 225 γραμμάρια περιέχουν περίπου 300mg ασβεστίου και 130 θερμίδες. Επίσης, έχει χαμηλά λιπαρά, χωρίς τη γαλακτοκομική λακτόζη και χοληστερόλη. Με αυτό μπορούμε να φάμε τα δημητριακά μας το πρωί, να φτιάξουμε κρεμώδεις σούπες, ενώ ένα ποτήρι γάλακτος με σόγια, άρωμα βανίλιας, είναι ότι πρέπει πριν το βραδινό μας ύπνο.
Τοφού. Εύκολο στην πέψη και υψηλό σε πρωτεΐνες. Μισό φλιτζάνι σκληρού τοφού περιέχει 253mg ασβεστίου και μόνο 88 θερμίδες. Περιέχει λίγα λιπαρά και αλάτι, ενώ καθόλου χοληστερόλη.
Μπορούμε να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας, σε σούπες, αλλά και να το τηγανίσουμε ή να το σοτάρουμε με κρέατα και λαχανικά. Το τοφού είναι σχεδόν άγευστο αλλά έχει την ιδιότητα να απορροφά τις μυρωδιές των άλλων τροφών.
Σπανάκι. Ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει μόνο 41 θερμίδες αλλά 245mg ασβέστιο. Το σπανάκι είναι εξαιρετικό σε σούπες ή σε σαλάτες, δημιουργώντας έτσι ένα ελαφρύ και υγιεινό βραδινό γεύμα.
Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο έχουν και τα γογγύλια, οι λαχανίδες, καθώς και το κατσαρό λάχανο.
Σαρδέλες. Τα 100 γραμμάρια σαρδέλες με τα κόκαλα έχουν 191 θερμίδες και 351mg ασβέστιο. Οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές, γευστικά, και πολύ οικονομικές. Μια άλλη πηγή ασβεστίου είναι και ο σολομός.
Ελβετικό τυρί. Δεν χρειάζονται ενοχές όταν δοκιμάζουμε, με μέτρο πάντα, αυτό το γευστικότατο τυρί. Τα 30 γραμμάρια περιέχουν 204mg ασβεστίου, 108 θερμίδες και 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
Η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το τσένταρ είναι εξίσου καλές επιλογές.
Ξερά φασόλια. Πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, τα φασόλια είναι από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 161mg ασβέστιο και 307 θερμίδες.
Αμύγδαλα. Τα 23 αμύγδαλα περιέχουν 164 θερμίδες, 70 mg ασβεστίου, καθώς και το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κατανάλωσης βιταμίνης Ε. Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη, έχουν χαμηλά κορεσμένα λίπη, ενώ περιέχουν όλα τα ωφέλιμα λιπαρά που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Καλές πηγές ασβεστίου είναι επίσης τα καρύδια, το σουσάμι και τα ξηρά σύκα.
Κεφίρ: Γιατί πρέπει να το εντάξεις ΑΜΕΣΩΣ στη διατροφή σου – Πού βοηθά
Κεφίρ: Μοιάζει με γάλα, έχει υφή γιαουρτιού, όμως είναι ο απόλυτος σύμμαχος για την θωράκιση του οργανισμού σας.
Τι είναι το κεφίρ
Το κεφίρ μοιάζει λίγο πολύ εμφάνιση και στη γεύση με το γάλα και το γιαούρτι, αλλά είναι μια τροφή πολύ πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα.
Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.
Δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο για όσους δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κεφίρ, αλλά πραγματικά τα οφέλη του είναι πολλά και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία!
Κεφίρ: Πού βοηθά
Το κεφίρ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά τα οποία είναι ευεργετικά για τη καλή υγεία του εντέρου.
1. Αφομοιώνεται πολύ εύκολα από τον οργανισμό
2. Έχει περισσότερα προβιοτικά και από το γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.
3. Καθαρίζει το έντερο
Το κεφίρ έχει μεγάλο αριθμό προβοτικών και καλών βακτηριδίων και βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου.
4. Παρέχει ευεργητικά βακτηρίδια και βιταμίνες
5. Είναι υψηλό σε πρωτεϊνες
Περιέχει έως και 6 γραμμάρια πρωτεϊνης.
6. Βελτιώνει την υγεία των οστών
Το κεφίρ παρασκευάζεται από πλήρη σε λιπαρά είδη γάλακτος και δεν είναι μόνο καλή πηγή ασβεστίου αλλά και πηγή βιταμίνης Κ2, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.
7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Λέγεται πώς το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα. Έτσι, ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα προάγει και ένα δυνατό ανοσοποιητικό.
8. Δημιουργεί ένα υγιές πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα
Το κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και στην γενικότερη καλή του λειτουργία.
9. Προωθεί την κίνηση των εντέρων και βοηθά στη δυσκοιλοιότητα
Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό. Ωστόσο, το λάθος που πρέπει να αποφύγουμε είναι η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών, χωρίς την πόση άφθονου νερού, επειδή τότε ο πόνος και το φούσκωμα μπορεί να γίνουν εντονότερα. Το κεφίρ είναι από τις τροφές που θα βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου και θα σου εξασφάλισει μια άμεση ανακούφιση.
10. Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές
11. Συμβάλλει και στην απώλεια βάρους
12. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.