Θηλώματα δέρματος: Κάποια στιγμή στη ζωή μας η πλειοψηφία των ανθρώπων θα εμφανίσει ένα θήλωμα, πριν πάτε, όμως, στον γιατρό σας, δείτε τι είναι και πόσο θα πρέπει να ανησυχήσετε.
Θηλώματα δέρματος: Τι είναι;
Τα θηλώματα είναι μικρά δερματικά εξογκώματα που μοιάζουν με κρεατοελιές. Ένα θήλωμα μπορεί να είναι χρώματος ροζ, καφέ ανοιχτού ή σκούρου. Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV, αλλά δεν μεταδίδονται με την ίδια ευκολία όπως τα κονδυλώματα και οι μυρμηγκιές.
Συνήθως πρόκειται για ακίνδυνα στελέχη του ιού, ωστόσο έχουν αναφερθεί και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις δυσπλασιών και καρκίνου πάνω σε θήλωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικά, ωστόσο όταν αυξηθούν σε μέγεθος ή αριθμό μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή αίσθημα καψίματος.
Θηλώματα δέρματος: Πώς θα καταλάβω ότι έχω;
Ο ασθενής από μόνος του δεν μπορεί να το αντιληφθεί, καθώς μοιάζουν με κοινές ελιές – σπίλους. Είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε δερματολόγο, ο οποίος μέσα από κλινική εξέταση θα διαπιστώσει την ύπαρξή τους.
Μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιστολογικός έλεγχος για να ανευρεθεί αν πρόκειται για καλοήθη βλάβη. Τα θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, ωστόσο απαντώνται συχνότερα σε σημεία με πτυχές ή σε υγρές περιοχές, καθώς εκεί ευνοείται η ανάπτυξη του HPV.
Σημείο εμφάνισης θηλωμάτων:
- Λαιμός
- Μασχάλες
- Πλάτη
- Κάτω από το στήθος
- Βλέφαρα
- Πρόσωπο
- Μηροί
Θηλώματα δέρματος: Πότε πρέπει να ανησυχήσω; Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω
Είναι σημαντικό να μην τρίβεις και να μην ξύνεις τα θηλώματα, καθώς μπορεί να αιμορραγήσουν. Επίσης, η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να χρειαστείς τοπικά αντιβιοτικά.
Αυτά που θα πρέπει να προσέχεις όταν έχεις θηλώματα είναι:
- Aπόφυγε τις αλυσίδες στο λαιμό.
- Μη χρησιμοποιείς κοινά ξυραφάκια και νυχοκόπτες.
- Απόφυγε το ξύρισμα στις πάσχουσες περιοχές.
- Μην αγγίζεις τα θηλώματα.
- Πλύνε τακτικά τα χέρια σου.
- Μην ξύνεις τα θηλώματα.
Θηλώματα δέρματος: Μπορώ να τα αφαιρέσω;
Γιατί πρέπει να αφαιρέσω τα θηλώματα και με ποιους τρόπους μπορώ να το κάνω;
Τα θηλώματα συνιστάται να αφαιρούνται τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για λόγους υγείας. Η αφαίρεσή τους θα μειώσει τον κίνδυνο να εξαπλωθούν ή να αιμορραγήσουν και να πυροδοτήσουν περαιτέρω φλεγμονή.
Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με:
Laser CO2: Δέσμη laser στοχεύει κατευθείαν στη βλάβη χωρίς να αφήνει σημάδια και ουλές – ανώδυνη μέθοδος με άμεση αποθεραπεία, ορατά και μόνιμα αποτελέσματα.
Κρυοθεραπεία: Εφαρμογή μεθόδου κρυοχειρουργικής- το θήλωμα ψύχεται, μικραίνει και εξαλείφεται- μειονέκτημα μεθόδου: όχι άμεσα ορατό αποτέλεσμα και πιθανή πρόκληση σημαδιών και ουλών.
Διαθερμοπηξία: Ηλεκτροκαυτηρίαση θηλωμάτων με ηλεκτρισμό και θερμική ενέργεια. Μειονέκτημα : επώδυνη μέθοδος που μπορεί να προκαλέσει σημάδια και ουλές.
Χειρουργική επέμβαση: Εφαρμόζεται σε μεγάλα θηλώματα και δεν απαιτούνται ράμματα.