Θηλώματα: Είδη, αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση

Τα δερματικά θηλώματα, είναι καλοήθη μικρά, μαλακά ογκίδια, που μοιάζουν με κρεατοελιές και εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία του σώματος. 

Το χρώμα τους ποικίλει, αν και συχνότερα είναι ίδιο με αυτό του δέρματος.

Συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες, το ένα κοντά στο άλλο και το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1- 5 χιλιοστά.

Τα θηλώματα είναι εκδηλώσεις της λοίμωξης του οργανισμού, από κάποιους γονότυπους του ιού HPV (Ιος Ανθρώπινων Θηλωμάτων).

Κύρια σημεία εμφάνισης

Τα θηλώματα, εκδηλώνονται πιο συχνά, σε σημεία που συνυπάρχουν η θερμότητα και η υγρασία αλλά και η τριβή, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους.

  • Πρόσωπο (βλέφαρα)
  • Λαιμός
  • Μασχάλες
  • Στήθος
  • Γεννητικά όργανα
  • Μηροί

Συμπτώματα θηλωμάτων

Τα θηλώματα είναι κατά βάση ασυμπτωματικά, όμως αν το μέγεθός τους αυξηθεί πολύ ή αν πολλαπλασιαστούν, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και αίσθημα καύσου.

Κάποιες φορές, τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν,ενώ υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί φλεγμονή στην περιοχή που παρουσιάζει οίδημα και πόνο.

Κατηγορίες θηλωμάτων

Μυρμηκιώδη  θηλώματα

Εμφανίζονται στο σώμα αλλά και το πρόσωπο και έχουν ανώμαλη και όχι λεία επιφάνεια. Μοιάζουν με μυρμηγκιές αλλά προκαλούνται από άλλους γονότυπους του ιού HPV, και είναι λιγότερο μεταδοτικά από αυτές.

Θηλώματα στα γεννητικά όργανα

Η εξέτασή τους από Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, κρίνεται απαραίτητη, για να γίνει σωστή διάγνωση, αφού μπορεί να πρόκειται για κονδυλώματα και όχι για γνήσια θηλώματα.

Τα κονδυλώματα, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και άκρως μεταδοτικό, επομένως χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης!

Η διάγνωση γίνεται με HPV – DNA test.

Θηλώματα κόλπου

Εντοπίζονται στα χείλη και τον κόλπο του αιδοίου. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η εξέταση από εξειδικευμένο Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, για την διαφορική διάγνωση από τα κονδυλώματα.

Ίσως χρειαστεί να γίνει και κολποσκόπηση, λήψη δείγματος για βιοψία και HPV -DNA test, ενώ συστήνεται και η διενέργεια του Τεστ Παπανικολάου.

Θηλώματα στον πρωκτό

Εκδηλώνονται συνήθως γύρω από τον βλεννογόνο του πρωκτού ως μαλακά ογκίδια. Πολλές φορές οι άνθρωποι τα συγχέουν με αιμορροΐδες

Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς λόγω της θέσης τους είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς και μολύνσεις

Επίσης σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση με τα κονδυλώματα, μέσω του HPV – DNA test, ενώ συστήνεται και η διενέργεια του Anal Test Pap.

Θηλώματα στο στόμα

Μοιάζουν με μικρά εξογκώματα, που είναι συνήθως μυτερά. Εμφανίζονται κυρίως στις άκρες των χειλιών αλλά και στο εσωτερικό τους, στην γλώσσα ή στους βλεννογόνους.

Μπορεί να γίνουν αρκετά επώδυνα όταν τραυματίζονται κατά την μάσηση και την λήψη τροφής, επομένως η θεραπεία τους κρίνεται απαραίτητη.

Το στόμα, αποτελεί ακόμη ένα σημείο στο οποίο εκδηλώνονται και τα κονδυλώματα, επομένως, θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να γίνει διενέργεια HPV – DNA test.

Μετάδοση

Τα θηλώματα δεν μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο μπορούν να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο, όταν υπάρχει τραυματισμός ή μετά από έντονη τριβή της περιοχής.

Τα θηλώματα, δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα, καθώς φαίνεται πως οφείλονται σε στελέχη του ιου HPV 6 & 11 αλλά και σε άλλα χαμηλού κινδύνου στελέχη.

Διάγνωση & Αντιμετώπιση Θηλωμάτων

Η σωστή κλινική διάγνωση των θηλωμάτων, γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο –  Αφροδισιολόγο.

Η αντιμετώπισή τους, επιβάλλεται τόσο για ιατρικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Οι μέθοδοι θεραπείας των θηλωμάτων είναι:

laser CO2 – Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία.

Ο καυτηριασμός των θηλωμάτων με το Laser εξάχνωσης CO2, είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την πλήρη εξάλειψη των βλαβών.

Η βλάβη αντιμετωπίζεται με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς να επηρεάζει το επικείμενο δέρμα.

  • Ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος
  • Δεν αφήνει ουλές και σημάδια
  • Ελάχιστος  χρόνος αποθεραπείας

Διαθερμοπηξία – Διαθερμία

Με την μέθοδο αυτή, γίνεται χορήγηση θερμικής ενέργειας πάνω στην βλάβη η οποία και καυτηριάζεται. Ωστόσο, πρόκειται για μια όχι και τόσο ανώδυνη μέθοδο και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν ουλές μετά την εφαρμογή.

Χειρουργική αφαίρεση

Πραγματοποιείται σε θηλώματα που με αρκετά μεγάλο μέγεθος, τα οποία ονομάζονται ακροχόρδωνες ή κρεμάμενη τέρμινθος και εντοπίζονται κυρίως στο λαιμό και το πρόσωπο.