Τι θα συμβεί αν κόψω τα αντικαταθλιπτικά – Παρενέργειες

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κόψετε τα αντικαταθλιπτικά χάπια χωρίς να υποστείτε τις παρενέργειες. Γιατί τα πειράματα με τέτοιου είδους χάπια μπορεί να καταλήξουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Τρεις καθηγητές, ο Mark Horowitz, Κλινικός ερευνητής στην Ψυχιατρική του Πανεπιστημίου UCL, η Joanna Moncrieff, Καθηγήτρια Κριτικής και Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου UCL και η Katharine Wallis, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Queensland, επιχειρούν με άρθρο τους στο The Conversation να τονίσουν τη σοβαρότητα της διακοπής των αντικαταθλιπτικών.

Όπως επισημαίνουν, έχει αποδειχθεί πλέον ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα προκαλούν στερητικά συμπτώματα που συχνά διαρκούν για πολλές εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια. Μάλιστα περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που σταματούν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά εμφανίζουν στερητικά συμπτώματα, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα.

Η σύγχυση σχετικά με τη βραχεία διάρκεια των συμπτωμάτων -από δύο έως τρεις εβδομάδες- έχει προέλθει από μελέτες που διεξήγαγαν φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες οι άνθρωποι είχαν λάβει τα αντικαταθλιπτικά μόνο για μερικούς μήνες.