Οι καλύτερες θεραπείες για την κυτταρίτιδα

Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η επιστημονική γνώση και εμπειρία σε συνδυασμό  με τη σύγχρονη τεχνολογία της αισθητικής ιατρικής προσφέρουν σήμερα μη χειρουργικές ή ελάχιστα χειρουργικές θεραπείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα.

Κυτταρίτιδα: Γυναικεία υπόθεση

Η  κυτταρίτιδα αποτελεί γυναικείο “προνόμιο”, όχι όμως και αποκλειστικό, αφού, σε πολύ μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται και σε άνδρες. 

Σύμφωνα με την American Board of Cosmetic Surgery –ABCS- ποσοστό 85 έως 90% των ενήλικων γυναικών εμφανίζουν κυτταρίτιδα κυρίως στους γλουτούς, στους μηρούς και στην κοιλιά αλλά και στο στομάχι, στο εσωτερικό των μπράτσων και στις γάμπες.

Την εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να επιδεινώσει η ηλικία και η διαδικασία της γήρανσης, όπου το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του.

Η παχυσαρκία αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κυτταρίτιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αδύνατες γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν  κυτταρίτιδα.

Την κυτταρίτιδα ευνοεί επίσης ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κακή διατροφή, καθιστική εργασία και η έλλειψη άσκησης, οι ορμονικές αλλαγές, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει και η κληρονομικότητα.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι πάθηση

Παρά την κατάληξη του ονόματος της (που υποδηλώνει κάποια φλεγμονώδη πάθηση), η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυσιολογικό λίπος κάτω από το δέρμα. Καθώς τα λιποκύτταρα συσσωρεύονται και “σπρώχνουν” προς το δέρμα, ωθούνται μέσω του συνδετικού ιστού προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιουργώντας τα γνωστά “λακκάκια”στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για κυτταρίτιδα

Εντατικές θεραπείες με ειδικά σχεδιασμένα λέιζερ για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, η κρυολιπόλυση, η ακουστική θεραπεία κυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και η μεσοθεραπεία, τεχνική ιδιαίτερα αποτελεσματική, αποτελούν επιλογές που υπόσχονται δραστικά αποτελέσματα.

Η μεσοθεραπεία αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες θεραπείες εναντίον της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για έγχυση ουσιών με λιποδιαλυτική και συσφικτική δράση στο μεσόδερμα μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας. Τα αποτελέσματα της θεραπείας φαίνονται συνήθως μετά από τις πρώτες 2-3 συνεδρίες, που πραγματοποιούνται σε μεσοδιάστημα 1 έως 2 εβδομάδων, ενώ θα χρειαστούν 4 έως 6 επαναλήψεις για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς και συντήρηση 1 έως 2 συνεδρίες το χρόνο.

Οι συσκευές λέιζερ και φωτός, ανάλογα με το μήκος κύματος, εκπέμπουν ενέργεια στο χόριο-υποδόροιο επίπεδο και θερμαίνοντας τους ιστούς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και την αύξηση της μικροκυκλοφορίας, η οποία βελτιώνει την εικόνα της κυτταρίτιδας.

Οι συσκευές ραδιοσυχνοτήτων και υπερήχων, δημιουργώντας θερμότητα και εστιασμένα ηχητικά κύματα αντίστοιχα τονώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και επιτυγχάνουν βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας, Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν έχουν διάρκεια και χρειάζονται αρκετές συνεδρίες.

Σε ότι αφορά στις κρέμες που περιέχουν καφεΐνη ή ρετινόλη μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος, μειώνοντας προσωρινά την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ενώ οι κύλινδροι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πρηξίματος.

Σε συνδυασμό με υγιεινές συνήθειες

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας ξεκινά από την καθημερινότητα αλλά δεν σταματά εκεί. Ίσως είναι δύσκολο να σταματήσεις τη διαδικασία της γήρανσης, μπορείς όμως να προλάβεις την ανάπτυξη κυτταρίτιδας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με:

-Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δημιουργούν περισσότερα λιποκύτταρα, στα οποία βρίσκει τη θέση της η ζάχαρη. Ακόμη η υπερβολική ποσότητα αλατιού ευθύνεται για τη γνωστή κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα. Προσοχή χρειάζεται και στις “επιθετικές δίαιτες, που προκαλούν χαλάρωση, ευνοώντας την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

-Τακτική άσκηση, η οποία  βοηθά στην καύση του λίπους, που δυναμώνει τους μύες.

-Διακοπή του καπνίσματος, η οποία ωφελεί τη γενικότερη κατάσταση υγείας σου, βελτιώνοντας παράλληλα και την εικόνα της κυτταρίτιδας, αφού ο καπνός του τσιγάρου αποδυναμώνει το κολλαγόνο του συνδετικού ιστού.

-Φροντίδα του δέρματος με αντιηλιακή προστασία, καθώς οι ακτίνες UV του ήλιου καταστρέφουν το κολλαγόνο, επιδεινώνοντας την εικόνα της κυτταρίτιδας.