Το προϊόν που βάζεις στα μαλλιά σου και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η εμφάνιση καρκίνου της μήτρας αυξάνεται αρκετά με τη χρήση προϊόντων για το ίσιωμα των μαλλιών, σύμφωνα μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αλεξάντρα Γουάιτ του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 34.000 γυναίκες 35 έως 74 ετών σε βάθος περίπου 11 ετών, στη διάρκεια των οποίων 378 διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου ήταν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα ισιώματος μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές κατά το προηγούμενο έτος. Η λιγότερο συχνή χρήση τέτοιων προϊόντων σχετιζόταν με οριακά μόνο αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

“Υπολογίσαμε ότι έως την ηλικία των 70 ετών καρκίνο της μήτρας εμφάνισε το 1,64% των γυναικών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ισιωτικά μαλλιών, όμως το ποσοστό ήταν αυξημένο στο 4,05% για όσες έκαναν συχνή χρήση. Πάντως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω καρκίνος είναι σχετικά σπάνιος”, δήλωσε η Γουάιτ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα ισιωτικά μαλλιών (hair-straighteners) περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία. Στο παρελθόν τέτοια προϊόντα είχαν συσχετιστεί επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και άλλους ορμονοευαίσθητους καρκίνους.

“Τα ευρήματα μας συνιστούν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση ισιωτικών προϊόντων και στον καρκίνο της μήτρας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν συγκεκριμένα χημικά που ευθύνονται γι’ αυτή τη σχέση”, ανέφεραν οι ερευνητές. Ουσίες όπως τα παραμπέν, η δισφαινόλη Α, ορισμένα μέταλλα και η φορμαλδεΰδη, που έχουν βρεθεί στα ισιωτικά, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου.

‘Αλλα πάντως προϊόντα για τα μαλλιά όπως για βάψιμο ή περμανάντ δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Ο εν λόγω γυναικολογικός καρκίνος εμφανίζει γενικότερα αυξητική τάση κατά τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην πιο επιθετική μορφή του.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το 2022 αναμένονται περίπου 66.000 νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας, που αποτελούν το 3,4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου στη χώρα φέτος. Επίσης προβλέπεται ότι ο εν λόγω καρκίνος θα ευθύνεται για περίπου 12.550 θανάτους ή το 2,1% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ το 2022. Οι Αφροαμερικανές γυναίκες κάνουν αναλογικά πολύ συχνότερη χρήση προϊόντων ισιώματος μαλλιών και γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Καρκίνος: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα όταν ξυπνάς το πρωί

«Κλειδί» για να προλάβεις τον ύπουλο καρκίνο εν τη γενέσει του είναι να παρακολουθείς διαφορές στο σώμα σου, στην καθημερινότητά τους. Γενικώς να διαβάζεις τα συμπτώματα.

Επομένως, η έγκαιρη διάγνωσή του αποτελεί μονόδρομο.
Δυστυχώς, τα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί είτε να είναι ανύπαρκτα είτε ανεπαίσθητα για να παρατηρηθούν στην αρχή. Ωστόσο, οποιεσδήποτε σωματικές αλλαγές που είναι ασυνήθιστες θα πρέπει να διερευνώνται από έναν παθολόγο, συμβουλεύει το NHS.

Καρκίνος: Ο επίμονος βήχας

Σύμφωνα με τον Αμπάς Κανάνι, φαρμακοποιό στο Chemist Click, το πώς ξυπνάτε το πρωί μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Το να ξυπνάτε με έναν επίμονο πονόλαιμο που δεν υποχωρεί μετά από δύο εβδομάδες είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι. Το ίδιο ισχύει και για τον βήχα, είπε ο φαρμακοποιός. Οι καπνιστές συχνά ξυπνούν με βήχα το πρωί. Ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχεται ένας επίμονος βήχας για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ειδικότερα αν καπνίζετε.

Καρκίνος: Η ανεξήγητη κόπωση

Ένα άλλο αποκαλυπτικό σημάδι που μπορεί να νιώσετε το πρωί και να σας ταλαιπωρεί όλη την ημέρα είναι η κόπωση.
Ο κ. Κανάνι εξήγησε: «Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι το πρωί, αλλά αν αυτό δεν είναι συνηθισμένο για εσάς ή νιώθετε κόπωση που διαρκεί όλη την ημέρα, θα πρέπει να το ελέγξετε καθώς η κόπωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εάν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά σημάδια», ανέφερε.

Καρκίνος: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις

«Εάν ξυπνήσετε το πρωί και το κρεβάτι είναι υγρό από τον ιδρώτα, αυτό δείχνει ότι θα μπορούσατε να έχετε βιώσει νυχτερινές εφιδρώσεις», εξήγησε ο κ. Kanani.
«Ελέγξτε αυτό με τον γιατρό σας, ειδικά αν οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνοδεύονται από κόπωση, απώλεια βάρους ή μώλωπες».

Τα γενικά συμπτώματα του καρκίνου

  • Ασυνήθιστο εξόγκωμα ή πρήξιμο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αλλαγές στην αφόδευση ή την ούρηση

Κόψτε το κάπνισμα

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να δώσετε στον εαυτό σας την πιθανότητα να μην νοσήσει από καρκίνο.
«Το να μην καπνίζετε είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου», εξηγεί η Cancer Research UK.
Η φιλανθρωπική οργάνωση εξηγεί: «Χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου εισρέουν στη ροή του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη γύρω από το σώμα. Εάν καπνίζετε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας είναι να το κόψετε», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Διαχειριστείτε την κατανάλωση του αλκοόλ

Συνιστάται στους άνδρες και τις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα σε τακτική βάση*. Αν πίνετε έως και 14 μονάδες την εβδομάδα, είναι καλύτερο να το καταναλώσετε σε ισόποσες δόσεις μέσα στην εβδομάδα.

Αν προσπαθείτε να μειώσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε, είναι καλή ιδέα να μην πίνετε κάθε μέρα.

Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ.

*Τακτική ή συχνή κατανάλωση σημαίνει κατανάλωση αλκοόλ τις περισσότερες ημέρες και εβδομάδες.
«Ο κίνδυνος για την υγεία σας αυξάνεται με την κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ σε τακτική βάση», προειδοποιεί το NHS.

Καρκίνος – Προληπτικές εξετάσεις: Ποιες είναι και πότε να τις κάνεις

Η πρόληψη τη σήμερον η μέρα είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πιο ύπουλη νόσο, τον καρκίνο. Μην αναβάλετε τις εξετάσεις σας, διότι μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες.

Μπορεί για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του πνεύμονα,  να μην υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις, κάτι που σημαίνει ότι μόνο όπλο μας είναι η πρωτογενής πρόληψη (τρόπος ζωής, διατροφή, κάπνισμα), εντούτοις για μια σειρά άλλων καρκίνων υπάρχει πληθώρα εργαστηριακών εξετάσεων που οφείλουμε να μην αμελούμε. 

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι οποίες υϊοθετούνται και διεθνώς, προσδιορίζουν επακριβώς τις εξετάσεις οι οποίες μπορούν και πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα αναλόγως της ηλικίας.

Καρκίνος μαστού: Εξετάσεις

  • Αυτοεξέταση των μαστών: Ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών, οι γυναίκες οφείλουν να ενημερώνονται για τα ευεργετικά αποτελέσματα της αυτοεξέτασης των μαστών τα οποία έγκεινται στην έγκαιρη παρατήρηση κάποιου νέου συμπτώματος/ευρήματος στους μαστούς. Οι γυναίκες οι οποίες αποφασίζουν να πραγματοποιούν αυτοεξέταση θα πρέπει να εκπαιδεύονται για την τεχνική αυτή από κατάλληλο ιατρό στα πλαίσια του καθιερωμένου περιοδικού ελέγχου υγείας.
  • Κλινική εξέταση των μαστών: Η εξέταση των μαστών από κλινικό ιατρό αποτελεί μέρος του προληπτικού ελέγχου κάθε γυναίκας και θα πρέπει να γίνεται κάθε 3 έτη στη δεύτερη και τρίτη δεκαετία της ζωής, ενώ θα πρέπει να γίνεται ετησίως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.
  • Μαστογραφία: Γίνεται κάθε έτος ξεκινώντας από τα 40 έτη.

Καρκίνος παχέος εντέρου/ορθού: Εξετάσεις

  • Εξέταση κοπράνων (FOB Test / Δοκιμασία Mayer): Είναι η δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα με ευαισθησία 50% στην ανίχνευση καρκίνου. Πρέπει να γίνεται ετησίως σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών.
  • Ορθοσιγμοειδοσκόπηση. Με τη βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπικού οργάνου μήκους 60cm γίνεται έλεγχος του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου. Πρέπει να γίνεται κάθε 5 έτη ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών κι έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το 50% των καρκίνων του παχέος εντέρου μπορεί να ανιχνευτεί με την μέθοδο αυτή.
  • Κολονοσκόπηση: Είναι η καλύτερη μέθοδος για τον έλεγχο του παχέος εντέρου και επιτρέπει τον έλεγχο όλου του μήκους του καθώς και την ενδοσκοπική αφαίρεση τυχόν πολυπόδων. Είναι πιο επίπονη και δαπανηρή από την ορθοσιγμοειδοσκόπηση αλλά παραμένει εξαιρετικά ασφαλής. Έχει ένδειξη σε άνδρες και γυναίκες ανά δεκαετία από την ηλικία των 50 ετών και σε άτομα υψηλού κινδύνου από τα 40 έτη με μεγαλύτερη συχνότητα.
  • Βαριούχος υποκλυσμός με διπλή σκιαγραφική αντίθεση: Είναι σημαντική εξέταση για τον έλεγχο του παχέος εντέρου ως εναλλακτική μέθοδος της κολονοσκόπησης όταν η τελευταία δεν είναι εφικτή ή αποδεκτή. Πρέπει να γίνεται κάθε 5 έτη ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών.
  • Αξονική κολονογραφία. Νεότερη μέθοδος, εναλλακτική της κλασσικής κολονοσκόπησης που συστήνεται να γίνεται κάθε 5 έτη μετά την ηλικία των 50 ετών σε άνδρες και γυναίκες.

Καρκίνος προστάτη: Εξετάσεις

  • Ουρολογική εξέταση (δακτυλική εξέταση προστάτη)
  • Προσδιορισμός ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA)

Αφορά άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 3 έτη μέχρι τα 60 έτη και μετά ανά διετία. Σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη η έναρξη του προληπτικού ελέγχου είναι τα 40 έτη.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Εξετάσεις

  • Τεστ Παπανικολάου (Test Pap) / Εξέταση κολπικού επιχρίσματος.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να αρχίσει περίπου 3 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, αλλά όχι αργότερα από τα 21 έτη. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με το κλασσικό τεστ Παπανικολάου ή κάθε 2 χρόνια με το τεστ Παπανικολάου υγρής φάσης. Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι γυναίκες που είχαν 3 διαδοχικά φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου μπορεί να επανεξετάζονται κάθε 2 έως 3 χρόνια με κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου) και μόνο, ή κάθε 3 χρόνια με έλεγχο HPV DNA σε συνδυασμό με τεστ Παπανικολάου. Οι γυναίκες 70 ετών που είχαν φυσιολογικά 3 τεστ Παπανικολάου και κανένα παθολογικό τα τελευταία 10 χρόνια και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή μπορεί να επιλέξουν να σταματήσουν τον έλεγχο.

Καρκίνος ενδομητρίου: Εξετάσεις

Ο έλεγχος αφορά γυναίκες κατά την περίοδο έναρξης της εμμηνόπαυσης στις οποίες συστήνεται να ενημερώνουν τον γυναικολόγο τους για οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία συμβεί χωρίς εμφανή αιτία.

Καρκίνος δέρματος: Εξετάσεις

Κάθε άνδρας και γυναίκα θα πρέπει να εξετάζει τακτικά το δέρμα του για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσει και να ενημερώσει τον οικογενειακό του γιατρό.

Η εξέταση του δέρματος θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό (δερματολόγο) για κάθε άτομο άνω της ηλικίας των 50 και κάθε δύο χρόνια. Ειδικότερα για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ο έλεγχος ξεκινά στα 40 έτη κι επαναλαμβάνεται ετησίως.

Σε κάθε περίπτωση ο παραπάνω προτεινόμενος προληπτικός έλεγχος μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες (παράγοντες κινδύνου, ιστορικό ατομικό και οικογενειακό, κλπ) κάθε ατόμου και για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεργασία με τον οικογενειακό ή άλλον εξειδικευμένο ιατρό.