Τσίμπημα από μέλισσα: Τι κρέμα βάζω;

Η Άνοιξη τελειώνει όμως οι μέλισσες και τα άλλα έντομα θα εξακολουθήσουν να… κυκλοφορούν και το καλοκαίρι ιδιαίτερα στη φύση και στην παραλία.

Τα περισσότερα δαγκώματα και τσιμπήματα εντόμων είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, πρήξιμο και τσούξιμο που υποχωρούν σε μία ή δύο ημέρες. Ορισμένα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα που προκαλούν ασθένειες. Τα τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες και από κάποια άλλα έντομα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία).

Για ήπιες αντιδράσεις

Για να αντιμετωπίσετε μια ήπια αντίδραση σε δάγκωμα ή τσίμπημα εντόμου:

  • Μετακινηθείτε σε ασφαλή περιοχή για να αποφύγετε περισσότερα δαγκώματα ή τσιμπήματα
  • Αφαιρέστε το κεντρί αν το βλέπετε στο δέρμα σας
  • Πλύνετε απαλά την περιοχή με σαπούνι και νερό
  • Εφαρμόστε ένα πανί βρεγμένο με κρύο νερό ή γεμάτο με πάγο στην περιοχή του τσιμπήματος για 10-20 λεπτά. Αυτό βοηθά στην μείωση του πόνου και του πρηξίματος
  • Εάν ο τραυματισμός είναι σε ένα χέρι ή πόδι, ανασηκώστε το όσο μπορείτε
  • Εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή λοσιόν με καλαμίνη, πάστα μαγειρικής σόδας ή κρέμα υδροκορτιζόνης 0,5% ή 1%. Επαναλάβετε πολλές φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματά σας
  • Πάρτε κάποιο αντισταμινικό φάρμακο για να μειώσετε τον κνησμό (φαγούρα). Ρωτήστε σχετικά τον φαρμακοποιό.
  • Πάρτε ένα απλό, μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό, αν χρειάζεται

Αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν το πρήξιμο επιδεινωθεί, ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης ή αν δεν αισθάνεστε καλά.

Πότε να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη

Καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στα Επείγοντα κάποιου νοσοκομείου ή τοπικού ιατρείου εάν ένα παιδί τσιμπηθεί από σκορπιό ή εάν κάποιος εκδηλώσει σοβαρή αντίδραση που υποδηλώνει αναφυλαξία, ακόμα κι αν είναι μόνο 1-2 από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Πρήξιμο χειλιών, προσώπου, βλεφάρων ή λαιμού
  • Ζάλη, λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων
  • Αδύναμος και γρήγορος παλμός
  • Κνίδωση
  • Ναυτία, έμετος ή διάρροια

Κάντε αμέσως αυτές τις παρακάτω ενέργειες ενώ περιμένετε ιατρική βοήθεια:

  • Ρωτήστε εάν το θύμα του τσιμπήματος έχει μαζί του ένεση επινεφρίνης. Ρωτήστε εάν χρειάζεται βοήθεια για να κάνει την ένεση. Αυτό γίνεται συνήθως πιέζοντας τον αυτόματο εγχυτήρα στον μηρό και κρατώντας τον σταθερό εκεί για μερικά δευτερόλεπτα
  • Χαλαρώστε τα στενά ρούχα και καλύψτε το άτομο με μια κουβέρτα
  • Μην προσφέρετε τίποτα να πιει
  • Εάν χρειάζεται, τοποθετήστε το άτομο καθιστό ή ξαπλωμένο στο πλάι ώστε να μην κινδυνεύει από πνιγμό σε περίπτωση που κάνει εμετό

Τσίμπημα Μέλισσας: Φυσικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Το τσίμπημα από μέλισσα είναι κάτι με το οποίο έχουμε έρθει αντιμέτωποι οι περισσότεροι ή θα έρθουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Στις περισσότερες και ιδιαίτερα στις ήπιες περιπτώσεις μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να θεραπεύσετε τον πόνο με φυσικό τρόπο στο σπίτι. Άλλωστε, όταν το πρήξιμο που προκαλείται δεν είναι πολύ έντονο, συνήθως φεύγει σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Καλό είναι ωστόσο να γνωρίζετε πώς μπορείτε να μειώσετε την ενόχληση και να επιταχύνετε την διαδικασία της επούλωσης.

Πριν χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε για να αντιμετωπίσετε το  τσίμπημα, θα πρέπει να εντοπίσετε το κεντρί της μέλισσας. Χρησιμοποιήστε μια γάζα για να το μαζέψετε ή αλλιώς αφαιρέστε το ξύνοντάς το με τα νύχια σας. Μην το πιέσετε με τα δάχτυλά σας για να βγει και μη χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι φρυδιών. Οι μέλισσες τσιμπούν μία φορά και αφήνουν το κεντρί τους στο δέρμα. Άμα το αφαιρέσετε θα προστατεύσετε το δέρμα σας από το να ερεθιστεί περισσότερο.

Βάλτε πάγο

Αμέσως μετά το τσίμπημα πλύντε την περιοχή ώστε να αφαιρεθεί όσο δηλητήριο έχει μείνει στο δέρμα. Στη συνέχεια εφαρμόστε τον πάγο για να επιδράσει στο πρήξιμο. Κρατήστε τον λίγα λεπτά πάνω στο τσίμπημα και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν αντισηπτικές, αντιβακτηριακές ή αντιμυκητιακές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλά έλαια στο εμπόριο που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Κάποια από αυτά είναι το έλαιο του τεϊόδεντρου, της αμαμηλίδας, της λεβάντας, του θυμαριού και του δενδρολίβανου.

Πριν από την εφαρμογή, φροντίστε να το αναμείξετε με ένα συμβατικό λάδι, όπως το ελαιόλαδο. Η αναλογία είναι μία σταγόνα αιθέριου ελαίου για κάθε τέσσερις ή πέντε σταγόνες συμβατικού λαδιού. Να είστε σίγουροι όμως ότι δεν έχετε κάποια αλλεργία, καθώς τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις στα ευαίσθητα δέρματα.

Αλόη

Η αλόη (aloe vera) και το τζελ της είναι ένα φυτό που ενυδατώνει το δέρμα. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2015, το εκχύλισμα της αλόης έχει και αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δέρμα μετά το τσίμπημα για να μειωθεί το πρήξιμο και για να προστατευτείτε από περαιτέρω μόλυνση.

Λοσιόν με καλαμίνα

H καλαμίνα (calamine) χρησιμοποιείται από πολλού για την ανακούφιση από τη φαγούρα και μπορεί επίσης να συμβάλει και στη μείωση του πόνου ή του κνησμού που προκαλείται από το τσίμπημα της μέλισσας.

Μέλι

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το μέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στο τσίμπημα της μέλισσας. Περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τη φλεγμονή έτσι ώστε να μειωθεί το πρήξιμο. Οι φυσικοί αντιβακτηριακοί του παράγοντες βοηθούν στην πρόληψη της λοίμωξης και στην ταχεία επούλωση. Για αυτό και ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα χρησιμοποιούν εκχυλίσματα μελιού στα τραύματα. Απλώστε μια μικρή ποσότητα, αλλά προσοχή. Να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο. Δεν θέλετε να προσελκύσετε κι άλλες μέλισσες.

Άλλες προτάσεις

Πολλοί έχουν προτείνει την μαγειρική σόδα, το μηλόξιδο και την οδοντόκρεμα ως φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του τσιμπήματος της μέλισσας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των προϊόντων στο δέρμα.