Αυτές είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε άνδρας. Δείτε παρακάτω ποιες είναι.
Εξετάσεις αίματος
Τι συμπεριλαμβάνει; Βιοχημικό έλεγχο, που περιλαμβάνει σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, κ.λπ., και αιματολογικό. Εδώ περιλαμβάνεται και εξέταση ούρων. Αυτές είναι οι βασικές εξετάσεις που θα αποκαλύψουν πιθανά προβλήματα που μπορεί να μην έχουν δώσει συμπτώματα.
Ακτινογραφία θώρακος
Για τους καπνιστές άνω των 40 ετών συστήνεται σπιρομέτρηση και χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος για την πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Έλεγχος της καρδιάς
Ο τρόπος ζωής μας είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία της καρδιάς. Άγχος, κακή διατροφή, καθιστική ζωή. Αν ο άνδρας της ζωής σου σημειώνει “ναι” και στις τρεις αυτές κατηγορίες, ο καρδιολογικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Ακόμα όμως κι αν προσέχει τη διατροφή του, δεν καπνίζει, ασκείται, και πάλι υπάρχουν ασθένειες, όπως π.χ. η στεφανιαία νόσος, που δεν προειδοποιούν και μερικές φορές, όταν ανακαλύπτονται, είναι πλέον αργά. Τι συμπεριλαμβάνει; Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα και triplex καρδιάς. Σε ποια ηλικία; Μεταξύ των 30-40 ετών είναι η ιδανική για τον πρώτο έλεγχο, καθώς, αν βρεθεί πρόβλημα, θα είναι σε αρχικό στάδιο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτική αγωγή. Στους άνδρες μετά τα 40 συστήνεται, επίσης, ένα τεστ κοπώσεως.
Έλεγχος προστάτη
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη. Η υγεία του επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος, τη σεξουαλική ζωή και την υγεία του ουροποιητικού συστήματος του άνδρα. Τι συμπεριλαμβάνει; Οι τρεις βασικές εξετάσεις είναι ο αιματολογικός έλεγχος με PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), το υπερηχογράφημα και η δακτυλική εξέταση. Σε ποια ηλικία; Για άνδρες χωρίς συμπτώματα και ιστορικό η πρώτη εξέταση του προστάτη θα πρέπει να γίνεται γύρω στα 50.
Εξέταση παχέος εντέρου
Τι συμπεριλαμβάνει; Την κολονοσκόπηση, η οποία είναι ουσιαστικά η μόνη εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Σε ποια ηλικία; Μετά τα 50, η πρώτη κολονοσκόπηση, εάν δεν υπάρχει ιστορικό. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, κάθε 5 χρόνια.
Εξέταση οστικής πυκνότητας
Και οι άνδρες παθαίνουν οστεοπόρωση! Ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καθιστική ζωή, χαμηλή τεστοστερόνη, κάπνισμα, λήψη κορτικοειδών) θα πρέπει να ελέγχουν την οστική τους πυκνότητα μετά την αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων.
Άλλες εξετάσεις που χρειάζονται
Μερικές απλές, μη παρεμβατικές εξετάσεις σε αυτή την ηλικία θα λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς για το μέλλον ή θα χτυπήσουν το καμπανάκι κινδύνου στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Ποιες είναι οι πιο βασικές προληπτικές εξετάσεις;
Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Θα πρέπει να ελέγχεται συχνά. Ο ιδανικός στόχος είναι κάτω από 140 η υψηλή και κάτω από 90 η χαμηλή.
Έλεγχος κοιλίας: Ένα απλό υπερηχογράφημα στο πλαίσιο του check up ελέγχει την κατάσταση του ήπατος-χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, νεφρών και ουροδόχου κύστης.
Εξέταση θυρεοειδούς: Η αιματολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα θα επιβεβαιώσουν την καλή λειτουργία του πολύ σημαντικού αδένα.
Οφθαλμολογικός, ακοολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος: Ένας έλεγχος για τα αφτιά και τα μάτια κάθε 2 χρόνια αρκεί, ενώ η επίσκεψη στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι πιο συχνή, κυρίως για την πρόληψη της τερηδόνας και στη συνέχεια περιοδοντίτιδας.
Καρκίνος του προστάτη: Υπάρχει θεραπεία
Τα αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά, όμως οι κάτωθι παράγοντες μπορεί να μας προβληματίσουν :
- Ηλικία. Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους που η συχνότητα μειώνεται μετά από κάποια ηλικία, στον καρκίνο του προστάτη αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία. Έτσι στην ηλικία 50-55 η επίπτωση της νόσου είναι 45 περιπτώσεις ανά 100.000, στην ηλικία 60-65 ανεβαίνει στις 337 περιπτώσεις και μετά την ηλικία των 65 φθάνει στις 1.000 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.
- Κληρονομικότητα. Από επιδημιολογικές μελέτες φαίνεται πως η συχνότητα της νόσου είναι αυξημένη στους συγγενείς των ασθενών.
- Φυλή. Είναι πιο συχνός στη μαύρη φυλή ενώ σπανίζει στους λαούς της Άπω Ανατολής.
- Επάγγελμα. Μεγάλη έκθεση σε κάδμιο φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα της νόσου. Εργάτες, κατασκευής μπαταριών, καπνοβιομηχανίας, χρωμάτων και άλλων βιομηχανιών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξής της νόσου.
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παθήσεις όπως προστατίτις, ουριθρίτις και γενικώς νοσήματα σεξουαλικά φαίνεται από νέες μελέτες να επηρεάζουν την συχνότητα της νόσου.
- Δίαιτα. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή τροφών πλούσιων σε λίπη, και η αυξημένη βιταμίνη D μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Καρκίνος του προστάτη: Συμπτώματα
Επειδή όπως αναφέρθηκε ο καρκίνος του προστάτη είναι ασυμπτωματικός στο αρχικό στάδιο, θα πρέπει κάθε άνδρας από την ηλικία των 50 να ελέγχεται κάθε χρόνο, με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.
Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να είναι του καρκίνου, αλλά πιο συχνά είναι συμπτώματα μη-καρκινικών παθήσεων. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που εκείνος θα σας συστήσει.
- Δυσκολία στην ούρηση.
- Δυσκολία στην έναρξη της ροής των ούρων ή/και στην διακοπή της ροής των ούρων.
- Ανάγκη συχνής ούρησης ιδιαίτερα τη νύχτα.
- Ασθενής ροή των ούρων.
- Ροή των ούρων που ξεκινά και σταματά.
- Πόνος, ή κάψιμο κατά την ούρηση.
- Δυσκολία στύσης
- Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα
- Συχνοί πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς, ή τους μηρούς
Καρκίνος του προστάτη: Μέθοδοι διάγνωσης
Για ασθενείς με κλινική υποψία ή για εκείνους τους ασθενείς που ζητούν να ελεγχθούν στα πλαίσια ενός τακτικού ελέγχου, η διάγνωση βασίζεται στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου* (PSA) στο αίμα και τη δακτυλική εξέταση (DRE). Το αποτέλεσμα χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με βιοψία* και παθολογοανα-τομική εξέταση αυτής.
Εξέταση PSA : Το PSA είναι η συντόμευση του όρου «ειδικό προστατικό αντιγόνο*». Είναι μια πρωτεΐνη* που παράγεται αποκλειστικά από τον προστάτη. Η εξέταση αυτή μετράει τα επίπεδα του PSAστο αίμα και η αύξηση των επιπέδων αυτών μπορεί να υποδηλώνει κακοήθεια του προστάτη. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο καρ-κίνος του προστάτη δεν είναι ο μόνος λόγος αύξησης των επιπέδων του PSA.
- Δακτυλική εξέταση : Η δακτυλική εξέταση (DRE) είναι μια κλινική εξέταση για τον έλεγχο του μεγέθους, της συνοχής και των ορίων του προστάτη. Ο ιατρός μπορεί να ψηλαφίσει τον προστάτη, γιατί τοπογραφικά βρίσκεται μπροστά από το ορθό*. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός δακτύλου στο ορθό*, φορώντας γάντι το οποίο έχει πρώτα λιπανθεί
- Ιστοπαθολογία : Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με την εργαστηριακή εξέταση ενός δείγματος του όγκου (βιο-ψία*). Σε αυτή τη διαδικασία, λαμβάνονται δείγματα προστατικού ιστού ώστε να αναλυθούν τα κύτταρα. Τα δείγματα μπορούν να ληφθούν εισάγοντας μια βελόνα διαμέσου του ορθού*, του περινέου* ή της ουρήθρας*.
Καρκίνος του προστάτη: Στάδια της νόσου
Στάδιο 1: Ο όγκος καταλαμβάνει μόνο τον έναν από τους δύο λοβούς του προστάτη. Μπορεί να βρεθεί τυχαία με μια βιοψία που γίνεται μετά την παρατήρηση της αύξησης των επιπέδων του PSA στο αίμα του ασθενούς. Ο καρκίνος δεν έχει επεκταθεί σε λεμφαδένες ή αλλού στο σώμα.
Στάδιο 2: Ο όγκος έχει επεκταθεί στον άλλο λοβό και μπορεί να καταλαμβάνει όλο τον προστάτη, χωρίς να διαφεύγει έξω από τη κάψα που τον περιβάλλει. Ο καρκίνος δεν έχει επεκταθεί σε λεμφαδένες ή αλλού στο σώμα.
Στάδιο 3: Ο όγκος έχει επεκταθεί έξω από τον προστάτη στις σπερματοδόχους κύστεις, οι οποίες είναι ένα ζευγάρι αδένων πάνω από τον προστάτη που εκκρίνουν ένα σημαντικό ποσοστό του υγρού που περιέχει το σπέρμα. Ο καρκίνος δεν έχει επεκταθεί σε λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος εκτός από τις σπερματοδόχους κύστεις.
Στάδιο 4: Ο όγκος έχει διηθήσει παρακείμενους ιστούς, πέραν των σπερματοδόχων κύστεων, όπως το ορθό, τους μύες ή το πυελικό τοίχωμα, ή, ανεξάρτητα από τη διήθηση των παρακείμενων ιστών, έχει επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων και των οστών.
Καρκίνος του προστάτη: Θεραπεία
Σε πολύ αρχικό στάδιο και όταν ο καρκίνος είναι πολύ περιορισμένος μπορεί να μη χρειαστεί θεραπεία παρά μόνο αυστηρή και τακτική παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που πρέπει να κρίνει τι θα εφαρμοστεί στον ασθενή, βασισμένος στο συνολικό ιστορικό , την ηλικία του , και το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής..
- Χειρουργική επέμβαση: Oλική προστατεκτομή- περιλαμβάνει αφαίρεση του προστάτη αδένα και του περιβάλλοντος ιστού και λεμφαδένων
- Ακτινοθεραπεία: Eξωτερική ακτινοβολία, βραχυθεραπεία
- Ορμονοθεραπεία: Φαρμακευτική αγωγή που σταματά την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα ή ανακόπτει την πορεία της τεστοστερόνης προς τα καρκινικά κύτταρα και τα βοηθά να αναπαραχθούν
- Ορχεκτομή: Μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα
- Κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία: Xρήση ψυχρού αέρα για να ψυχθούν οι περιβάλλοντες ιστοί
- Χημειοθεραπεία: Kαταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα- εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της φλέβας ή χαπιών
- Βιολογική θεραπεία – ανοσοθεραπεία: Xρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου για να παλέψει με τον καρκίνο
Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι καρκίνος του προστάτη σήμερα, θεραπεύεται στα αρχικά στάδια και είναι πλέον στα χέρια του κάθε άνδρα να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.