Βασιλικός: 9 οφέλη που δεν γνωρίζεις

Αν δεν έχεις εντάξει τον βασιλικό στη διατροφή σου, είτε σε φαγητά είτε σε σαλάτες, τότε έχει 9 λόγους για να το κάνεις άμεσα.

Τα φύλλα του βασιλικού είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει «θαύματα» στο σώμα σου.

9 οφέλη του βασιλικού

Ο βασιλικός έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία αφού βοηθά στην πέψη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει το οξειδωτικό στρες. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τον εντάξεις στη διατροφή σου.

1) Καλύτερη πέψη

Το αιθέριο έλαιο στα φύλλα βασιλικού βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας. Αποκαθιστά το φυσικό επίπεδο pH του στομάχου και ενισχύει τη διαδικασία της πέψης.

2) Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα αιθέρια έλαια που περιέχει (ευγενόλη, σιτρονελλόλη και λιναλοόλη) έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας και προβλημάτων του εντέρου.

3) Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο βασιλικός περιέχει φυτοχημικά, μια ένωση που σε προστατεύει από διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα από τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του στόματος, τον καρκίνο του δέρματος και τον καρκίνο του ήπατος.

4) Βελτιώνει τη διάθεση

Διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση διαφόρων προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Πίνοντας ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με φύλλα βασιλικού ενισχύεις τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση.

5) Βοηθά να έχεις όμορφο δέρμα

Ο βασιλικός χρησιμεύει ως εξαιρετικό καθαριστικό, ειδικά για άτομα με λιπαρό δέρμα. Βοηθά στον καθαρισμό του δέρματος από όλα τα σωματίδια σκόνης και αποφράσσει όλους τους πόρους.

6) Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η τακτική κατανάλωση φύλλων βασιλικού μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα.

7) Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στον βασιλικό μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων (αναπνευστικού, ουροποιητικού κ.ά).

8) Προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες

Ο βασιλικός είναι μια πολύ πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη σταθεροποίηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα. Περιέχει φλαβονοειδή που επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

9) Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Απαγορεύεται να τρως ωμά αυτά τα λαχανικά

Υπάρχουν λαχανικά, όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές και τα καρότα, που κάνουν καλό όταν τα τρως ωμά, ωστόσο, ορισμένα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, αν τα προετοιμάσετε λάθος.

Ποια λαχανικά πρέπει πάντα να μαγειρεύονται

Πατάτες

Οι πατάτες είναι ίσως τα πιο γνωστά λαχανικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα, όταν τρώγονται ωμά. Περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα σε αρκετά μεγάλη δόση. Θα χρειαστεί δηλαδή να φάτε πολλές ωμές πατάτες έστω και για πλησιάσετε σε ένα επικίνδυνο επίπεδο σολανίνης. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση άψητων πατατών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι, επομένως είναι πάντα καλύτερο να τις μαγειρέψετε πρώτα καλά.

Κόκκινα φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται phytohaemagglutinin, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και έμετο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Αυτή η τοξίνη αποτελεί περίπου το 1% του άψητου φασολιού και αρκούν μόλις τέσσερα ή πέντε φασόλια, για να σας προκαλέσουν πρόβλημα. Ευτυχώς, το βράσιμο των φασολιών απομακρύνει την τοξίνη, αλλά θα πρέπει πάντα να πετάτε το νερό μετά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα φάτε τίποτα που δεν πρέπει.

Κασάβα (Cassava)

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κυάνιο στην κασάβα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ναυτία, χαμηλό επίπεδο ιωδίου και, σε ακραίες περιπτώσεις, παράλυση, ή θάνατο. Η κασάβα μπορεί επίσης να περιέχει φυτοφάρμακα και ιχνοστοιχεία, επειδή απορροφά εύκολα τους ρύπους καθώς αναπτύσσεται. Ένα καλό μούλιασμα και βράσιμο θα αφαιρέσει όλα αυτά από το λαχανικό, αλλά φροντίστε να πετάξετε το νερό μετά για να αποφύγετε την κατάποση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα από εκείνα είδη τροφίμων, που πρέπει πάντα να τα μαγειρεύετε πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν και τα περισσότερα μανιτάρια που αγοράζονται από το κατάστημα προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα, εάν καταναλωθούν ωμά, το μαγείρεμα αναδεικνύει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και την γεύση. Ωστόσο, τα άγρια μανιτάρια είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι γνωρίζετε τι είδος μανιταριού είναι, πρέπει να μην τα τρώτε ποτέ: ούτε ωμά, ούτε μαγειρεμένα! Δεν αξίζει το ρίσκο.

Μούρα του είδους elderberries

Τα elderberries έχουν σίγουρα τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή, αν και θα προκαλέσουν προβλήματα αν δεν τα μαγειρέψετε πρώτα. Αυτά τα μούρα περιέχουν λεκτίνες, που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και διάρροια όταν καταναλώνονται ωμά. Όταν συλλέγονται από την φύση, τα elderberries περιλαμβάνουν επίσης ένα παράγωγο κυανίου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το βράσιμο απομακρύνει τις τοξίνες και τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.

Αν και όλα τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν τρώγονται άψητα, δεν υπάρχει λόγος να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Είναι όλα νόστιμα και εξαιρετικά θρεπτικά, όταν προετοιμάζονται σωστά, γι’ αυτό φροντίστε να τα μαγειρέψετε καλά και μετά μπορείτε να τα απολαύσετε όσο θέλετε.

Έτσι θα καταψύξεις τα λαχανικά για να μείνουν φρέσκα

Tips για να καταψύξεις τα λαχανικά σου σωστά και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

1) Πλύνε με άφθονο νερό τα φρούτα (ή τα λαχανικά) και στέγνωσέ τα σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.

2) Υπολόγισε σωστά τις μερίδες. Είναι προτιμότερο να καταψύξεις το ίδιο τρόφιμο σε 2-3 διαφορετικές σακούλες, παρά να αναγκαστείς να αποψύξεις μεγάλη ποσότητα χωρίς να την χρειάζεσαι.

3) Ρύθμισε τον καταψύκτη στην χαμηλότερη θερμοκρασία. Εκεί τα λαχανικά μπορεί να διατηρηθούν αναλλοίωτα έως και 18 μήνες ενώ τα φρούτα θα αντέξουν περίπου ένα χρόνο.

4) Φρόντισε να σημειώνεις τις ημερομηνίες αλλά και το περιεχόμενο της σακούλας, καθώς μερικές φορές είναι δύσκολο να τα διακρίνεις κατεψυγμένα.

Πώς θα το κάνεις: Τα περισσότερα λαχανικά (εξαιρούνται μανιτάρια, πιπεριές και παντζάρια) χρειάζονται ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά πριν καταψυχθούν για να διατηρήσουν τόσο το χρώμα τους, όσο και τα θρεπτικά τους συστατικά.

Πλένουμε καλά τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε νερό που έχει βράσει. Χρονομετρούμε από την ώρα που θα ξαναβράσει το νερό. Σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως τα λαχανικά με κρύο νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Αποψύγουμε και καταναλώνουμε άφοβα σε διάστημα 4-6 μηνών.

Τα τρόφιμα που πρέπει ΠΑΝΤΑ να πλένετε – Ποια δεν χρειάζονται

Για ένα ασφαλές μαγείρεμα χρειάζεται να ακολουθείτε ένα σαφές πρωτόκολλο στις παρασκευές και την κουζίνα σας.

Η ομάδα του Bright Side συγκέντρωσε πέντε παραδείγματα τροφών που πρέπει πάντα να πλένετε και άλλα τόσα που απαγορεύεται να πλένετε.

Ποιες τροφές να μην πλένετε ποτέ

Αυγά: Μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια. Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά.

Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι η σαλμονέλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν. Σύμφωνα με τους καλύτερους σεφ, είναι καλύτερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά το βράσιμο του νερού για πρώτη φορά, θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να βράζετε.

Κρέας: Όπως και το κοτόπουλο, δεν πρέπει να πλένετε το νωπό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), επειδή το πλύσιμο βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στον νεροχύτη της κουζίνας και στα χέρια σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα βακτήρια μαγειρεύοντας σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία. Συμβουλή: Πριν από το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε τους χυμούς του κρέατος από την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.

Ζυμαρικά: Και όμως, κάποιοι πλένουν τα ζυμαρικά! Οι σεφ πιστεύουν ότι το πλύσιμο ζυμαρικών είναι… έγκλημα, επειδή το νερό αφαιρεί το άμυλο που βοηθά στην απορρόφηση της σάλτσας πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα.

Μανιτάρια: Μην κρατάτε τα μανιτάρια κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην τα μουλιάζετε. Ο λόγος; Απορροφούν πολύ καλά το νερό. Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε πολύ γρήγορα και να τα στεγνώσετε με χαρτοπετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε πάντα

Φρούτα και λαχανικά με βρώσιμη φλούδα: Αν δείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με βρώσιμη φλούδα είναι καθαρά και λαμπερά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα πλένετε στο σπίτι. Επιβάλλεται να τα πλένετε πάντα! Μην χρησιμοποιείτε, όμως, σαπούνι. Αρκεί άφθονο νερό για να καθαρίσουν. Στη συνέχεια απλά στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα.

Κονσέρβες: Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό, χάρη στο καπάκι. Αλλά θα το κάνουν σίγουρα, αν δεν πλύνετε το εξωτερικό της κονσέρβας, προτού την ανοίξετε.

Φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμη φλούδα: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζετε αυτά τα τρόφιμα, τα βακτήρια από την φλούδα θα φτάσουν ούτως ή άλλως στην βρώσιμη σάρκα τους. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πλένετε τις μπανάνες, τα πεπόνια, τα καρπούζια και άλλα παρόμοια φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.

Ξηροί καρποί: Πρέπει πάντα να τους πλένετε, ακόμη και αν είναι ξεφλουδισμένοι. Ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Εκτός αυτού, το πλύσιμο βοηθά να απαλλαγείτε από το φυτικό οξύ που περιέχουν οι φρέσκοι ξηροί καρποί. Χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ανθρώπινο σώμα.

Αποξηραμένα φρούτα: Αυτό το είδος φαγητού θεωρείται ως ένα από τα πιο βρώμικα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που πωλούνται “με το κιλό”. Ακόμα κι αν αγοράσατε αποξηραμένα φρούτα μέσα σε ένα ωραίο πακέτο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε ή ακόμα και να τα μουλιάσετε για λίγες ώρες.